רוב האנשים החיים במדינות המפותחות אינם נמצאים בסיכון לפתח מחסור בוויטמין C, אבל זה עדיין עלול לקרות במקרים נדירים. רמות חומצה אסקורבית נמוכות נגרמות אם אוכלים תזונה לא מגוונת, מעשנים, או סובלים ממחלות כרוניות. מחסור חריף בוויטמין C עלול לגרום לצפדינה, והתסמינים עשויים להופיע תוך חודש לאחר צריכה מתחת ל-10 מ"ג ביום של ויטמין סי.
תסמינים מוקדמים בשל רמות חומצה אסקורבית שאינן מספיקות, כוללים עייפות, דלקת חניכיים, דיכאון וחולשה גופנית. ככל שהמצב מתקדם, מתפתחים כאבי מפרקים, עור יבש, דימומים מהאף ופצעים המתרפאים באיטיות. מאחר וחומצה אסקורבית מסייעת לסנתוז של קולגן, המחסור בחומצה עלול להחליש את רקמות החיבור והנימים.
המדענים גילו את הסכנות הטמונות ברמות נמוכות של ויטמין C כבר במאה ה-18, כשמלחים התחילו למות ממחלה מסתורית. חוקרים שחקרו את המחלה הבינו שמחסור בחומצה אסקורבית גרם להם לפתח צפדינה. למרות שזה עדיין קיים, זוהי תופעה יוצאת בדופן בעולם המפותח וזה מתרחש לעתים רחוקות אפילו במדינות מתפתחות.
יש אנשים הנוטלים תוספי מזון כדי להגביר את רמות החומצה האסקורבית בגופם, אך מומלץ יותר לצרוך מזונות המכילים ויטמין C במקום זה. הגוף סופג את הוויטמינים בצורה יעילה יותר דרך צריכה של פירות וירקות. למזון מלא יש יתרונות בריאותיים נוספים, כגון סיבים, נוגדי חמצון וחומרים מזינים חיוניים.
המזונות המכילים את הרמות הגבוהות ביותר של רמות החומצה האסקורבית
לפי ה-FDA, אפשר להימנע ממחסור בכך שצורכים פירות וירקות המכילים ויטמין C
פלפלים אדומים חיים, המכילים 95 מ"ג במנה של 1/2 כוס, מכילים את רמות הוויטמין C הנפוצות ביותר מבין המזונות הנפוצים. מיץ תפוזים גם הוא מהווה מקור משמעותי נוסף לחומצה אסקורבית, כש- 3/4 כוס מכילה 93 מ"ג, או 103% מהערך היומי (DV). תפוז בגודל בינוני נותן 83 מ"ג של חומצה אסקורבית, או 92% מה-RDI. מקורות מצוינים נוספים לחומצה אסקורבית כוללים דובדבני אסרולה, פלפל צ'ילי ירוק, גויאבות, פלפלים צהובים מתוקים, עלי חרדל וקייל.
מנה אחת מהמזונות הללו מספקת יותר מ-100% מה-DV (ערך יומי) של החומצה האסקורבית ונוגדי חמצון בעלי עוצמה הנאבקים בדלקת. יש לזכור לאדות או לחמם עלים ירוקים במקום להרתיח אותם, כדי לשמור יותר על הוויטמינים. בישול ירקות בחום גבוה הורס חלק מהחומרים המזינים, ובמיוחד ויטמין C המסיס במים.
מה גורם למחסור בוויטמין C
כפי שצויין קודם לכן, מחסור בוויטמין C עלול להיגרם אם אוכלים פחות מ-10 מ"ג ליום במשך חודש. מאחר ורוב האנשים צורכים יותר מזה במנה אחת של פירות וירקות, נדיר שייגרם מחסור. בנוסף, תוספי המזון והוויטמינים מבטיחים שרוב האנשים עומדים ב-RDI, גם אם התזונה שלהם מכילה רק מעט חומצה אסקורבית.
עם זאת, הבחירות שאנחנו עושים מבחינת אורח החיים שלנו ובגלל מצבים רפואיים, זה עלול להפוך את המחסור בוויטמין C למצב אפשרי. יש למשל מחקרים המאשרים שלמעשנים ולאנשים שנחשפו לעישון פסיבי, יש רמות חומצה אסקורבית נמוכות יותר. החוקרים מאמינים שמתח חמצוני מוגבר ודלקת הנגרמים מעישון, עלולים להוביל למחסור ברכיבים תזונתיים.
בנוסף, הפרעות ספיגה במעיים, סרטן ומחלת כליות כרונית עלולים להוביל למחסור בוויטמין C. לבסוף, מי שצורך תזונה מוגבלת המכילה מעט פירות וירקות מסתכן גם ברמות נמוכות של ויטמין C. אם סובלים ממצב רפואי, מומלץ להתייעץ עם רופא לפני הגדלת הצריכה או נטילת תוספי מזון.
תסמינים לרמות נמוכות של ויטמין C
1. רמות אנרגיה נמוכות
כשלא צורכים מספיק מזונות המכילים ויטמין C, עלולים לחוות עייפות או דיכאון. מחקר שנערך על עכברים במרכז הרפואי של אוניברסיטת Vanderbilt ניתח את ההשפעות בשל מחסור חמור בחומצה אסקורבית. החוקרים צפו בהתנהגות דמוית דיכאון ובפחות כוח פיזי בעכברים.
עם זאת, מחקר על אנשים הסובלים ממחסור בוויטמין C , הראה שלמשתתפים היו אנרגיה וחסינות משופרים כשנטלו תוספי מזון.
2. נפיחות ודימום בחניכיים
מחקרים מראים שרמות נמוכות של ויטמין C עלולות לגרום לדלקות בחניכיים, מצב הגורם לדלקות וזיהומים בחניכיים. מאחר והחומצה האסקורבית מסייעת בהגנה על הגוף מפני מחלות, מחסור עלול לגרום לצמיחת יתר של חיידקים.
3. מערכת חיסון מוחלשת
אם סובלים ממחסור בוויטמין C, זה עלול לגרום לרגישות יתר להצטננות ולשפעת. ויטמין C, שהוא נוגד חמצון רב עוצמה, מסייע בייצורם של תאי דם לבנים הנלחמים בחיידקים ווירוסים.
4. אנמיה
אתם אולי קושרים את המחסור בברזל עם אנמיה, אבל כמויות נמוכות של חומצה אסקורבית עלולות גם לגרום לכך. ויטמין C מסייע בשיפור הספיגה והזמינות הביולוגית של ברזל שאינו heme (תרכובות מתכתיות), ונמצא שהברזל מצוי במזונות צמחיים. בהתאם למחקר שנערך, נטילת תוספי חומצה אסקורבית עשויה גם לשנות את מצב האנמיה אצל ילדים.
5. בריאות עיניים לקויה
מחקרים מראים שמחסור בוויטמין C עלול לגרום לניוון מקולרי וקטרקט הקשור לגיל. חומצה אסקורבית מסייעת להפחית את נזקי הרדיקלים החופשיים והיא תומכת בכלי הדם שברשתית העין.
6. כאבי פרקים
מאחר שוויטמין C מסייע בהפחתת דלקות, הוא עשוי לסייע גם במניעה או בהפחתה של כאבי פרקים ונפיחות. מחקרים מראים שאנשים הסובלים מדלקת פרקים מפיקים תועלת מנטילת תוספי חומצה אסקורבית בשל השפעתה האנטי דלקתית. מחקרים נוספים מראים שחומצה אסקורבית יכולה להפחית את הסיכון למחלת גאוט מאחר והיא מפחיתה את חומצת השתן, שעלולה להתגבש וליצור משקעים כואבים במפרקים.
7. מראה עור ושיער לא בריא
מאחר שוויטמין C מסייע בייצור קולגן ושיקום הרקמות, צריכה לא מספקת עלולה לגרום לעור ולשיער להיפגע ולהיות יבשים. מחקרים מראים שחומצה אסקורבית יכולה למנוע סימני הזדקנות הנגרמים מחשיפה לאור אולטרה סגולי. כמו כן, מאחר וויטמין C משפר את ספיגת הברזל, שהוא מינרל חיוני לצמיחת השיער, הוא יכול להועיל גם למי שסובל מנשירת שיער כתוצאה מאנמיה.
מחשבות אחרונות על ההשפעות בשל מחסור בוויטמין C
ייתכן שלא תבחינו בתסמינים אם קיים מחסור בוויטמין C, אבל לאחר כחודש, עלולים לחוות עייפות, עצבנות, שיער ועור יבשים ונפיחות בחניכיים. למרבה המזל, נדיר להגיע למצב כזה של מחסור קיצוני כיום, מאחר ולרוב האנשים יש גישה לפירות וירקות. אכילה על בסיס קבוע של מזונות עם ויטמין C מבטיחה שמירה על רמות נאותות והימנעות מבעיות בריאותיות לא רצויות.
לוקח בבוקר עם ההשקמה ,תוסף של הווטימין , מה הליקחה האופטמלית ללקיחה ?