הורים אשר נאבקים עם הילדים שלהם על כל ביס של גזר וברוקולי מבינים היטב מה זה אומר כשהילד שונא ירקות. עכשיו גם המדע יודע להסביר מדוע ישנם ילדים בעלי הרגלי אכילה בררנים וגם מסביר מה אפשר לעשות כדי לגרום להם לאכול יותר מהם.
10 סיבות שגורמות לילדים לשנוא ירקות
סיבה ראשונה – בלוטות הטעם
לפעמים בלוטות הטעם של הילדים עוד לא מפותחות לגמרי. במקרה זה הם יעדיפו מאכלים מתוקים ומלוחים, אך ככל שהם יתבגרו רובם ייטו להסכים לנסות לאכול מאכלים חדשים. הדרך להתגבר על כך היא להמשיך להציע ירקות ובמיוחד מתוקים כמו גזר ובטטה.
סיבה שנייה – גנטיקה
המדע מסביר כי חוסר חיבה לירקות יכול להיות לחלוטין גנטי. כהורים עלינו לחשוב על הילדות שלנו (או לשאול את ההורים שלנו איך אנחנו התנהגנו). אם אנחנו לא אכלנו ירקות והיינו בררנים, אנחנו לא צריכים להיות מופתעים מכך שגם הילדים שלנו כאלה. עם זאת, כמונו גם הילדים יכולים לשנות כיוון ובסוף להפוך לאכלני ירקות.
סיבה שלישית – תזונת האם בהריון
על פי המדע, האכילה של האם ההריונית יכולה להשפיע על האהבה או הדחייה של הילד כלפי ירקות. מי השפיר שהקיפו את התינוק מכילים בין היתר את תזונת האם והוא בלע אותם והוציא אותם במהלך ההיריון. הטעם והריח של המזונות שהאם אכלה הופך להיות מוכר ואפשר להגיד כי חוויית האוכל הראשונה מתרחשת עוד לפני הלידה.
סיבה רביעית – טעמים ״מצחיקים״
ירקות ממשפחת המצליבים יכולים להוביל להתנגדות מידית מהילדים וזאת כיוון שהם משחררים אנזים הנקרא ציסטאין ליאזות שיוצר חיידקים שונים בפה. אותם חיידקים יכולים ליצור טעמים ״מוזרים״ ולהעלות ריח חריף בפה ובאף. בין הירקות שיכולים להשפיע על ילדים לשלילה נמצאים הכרוב, כרובית, בוק צ׳וי וקייל.
סיבה חמישית – העדפת מזונות אחרים
ילדים לומדים במהירות וברגע שהם נחשפים למזונות מתוקים, שומניים ועתירי קלוריות הם לומדים שאותם מזונות מתגמלים אותם במהירות. כאשר ילדים אוכלים מזון מהיר (ג׳אנק פוד) משתחרר אצלם דופמין במוח והם מרגישים טוב יותר באופן מידי. התוצאה היא העדפה של מזונות אחרים על פני ירקות והדרך להתגבר על כך יכולה להיות עידוד אכילת ירקות תוך קישור למשחק, זמן איכות יחד ופרסים קטנים אחרים.
סיבה שישית – הורים ששונאים ירקות
הילדים צופים בהורים וכשההעדפות של ההורים היא למזונות אחרים על פני ירקות, הם לומדים לחקות אותם ולעשות את אותו הדבר. הדרך הטובה ביותר לעודד את הילדים לאכול ירקות היא להראות להם את ההנאה שבדבר ולאכול אותם בעצמנו.
סיבה שביעית – מרקמים
לפעמים ילדים נגעלים מירקות בשל המרקם שלהם. ישנם ירקות שמזכירים עיסה, יש להם מרקם כמו חוט ואחרים חלקלקים ודוחים את הילדים. החשש מאכילה אמיתי אך חשוב להמשיך לחשוף את הילדים בפני הירקות השונים ולעודד אותם לנסות את המרקמים השונים. יתכן שהם לא יאהבו אותם בהתחלה אך בהדרגה ילמדו ליהנות מהם.
סיבה שמינית – קושי ללעיסה
לא תמיד קל ללעוס את הירקות ובוודאי שהמאמץ אינו זהה לאכילת קרקרים או פסטה. ילדים יוצרים הרגלים במהרה ואם הם לא התנסו במאכלים עשירים בסיבים ובמרקמים שונים יכול להיות שיהיה להם קשה לאכול את הירקות ובמיוחד כשהם טריים. דרך להתגבר על כך היא לבשל, לצלות ולהפוך את הירקות לחוויה כיפית שילדים רוצים לחוות.
סיבה תשיעית – לפעמים ילדים פשוט עקשניים
לפעמים ילדים לא אוכלים ירקות דווקא כי ההורים מנסים לתת להם אותם. הבעיה היא שככל שההורים מנסים חזק יותר ״לדחוף״ ירקות ככה הילדים מגלים התנגדות. הפתרון הוא לנסות לא להפוך את אכילת הירקות ל״אישיו״, להימנע מלחצים ופשוט לתת לילדים אופציות בריאות.
סיבה עשירית – חוסר ניסיון עם ירקות
דרך מצוינת לעזור לילדים לאכול יותר ירקות היא ליצור היכרות הדרגתית. הוספת ירקות למזונות שונים יכולה לעזור וכך גם לקיחת חלק בהכנה על ידי הילדים. כשילדים חותכים את הירקות הם לומדים עליהם, טועמים תוך כדי ופתוחים לנסות אותם.