מהי חרדה
חרדה היא תגובה של הגוף למצבי סכנה ולחץ. התגובה משפיעה על הגוף והנפש ומעוררת תחושת פחד, אימה ודאגה. ישנם מצבים רבים בהם אנחנו יכולים להרגיש חרדה ואלו נחשבים ל״תקינים.״ למשל לפני בחינה, במצבים חברתיים חדשים ולפני שאנחנו עומדים בפני קהל. עם זאת, כאשר החרדה משפיעה על התפקוד יש להתייחס לכך בכובד ראש.
איגוד החרדה והדיכאון בארה״ב טוען כי חרדה היא מחלת הנפש הנפוצה ביותר אשר פוגעת במעל 40 מיליון מבוגרים. בין אם היא קלה או חמורה, היא עלולה לגרום לתסמינים פיזיים ונפשיים ובניהם:
- הימנעות ממצבים יוצרי חרדה
- כאבים בחזה
- התנהגות כפייתית (בדיקה חוזרת של דברים)
- דופק מהיר או לא סדיר או קושי להסדיר נשימה
- חשש לגרוע מכל, דאגה מהעבר או לעתיד
- חום גבוה או תחושה של חום גבוה, הזעות
- תחושת מתח ועצבנות
- התקשות להתרכז במשימות
- כאבי ראש, סחרחורות או נדודי שינה
- אובדן תיאבון, אובדן תחביבים ופעילות פנאי
- חוסר ריכוז, מחשבות אובססיביות
- קושי בשמירת חברויות ומערכות יחסים
- מחשבות אובססיביות
- חוסר יציבות
טיפול בחרדה באופן טבעי
אפשר לטפל בחרדה באמצעות תרופות ואפשר לפנות לטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). שתי הגישות יכולות להיות יעילות ולצידן כדאי להכיר את הפעולות שאנחנו יכולים לעשות, שינויי החיים שאנחנו יכולים להכניס ושיובילו להקלה על הסימפטומים.
מנוחה
הכנסת זמן מנוחה בכל יום להתמודדות עם הרגשות ויצירת סביבה רגועה כמו מדיטציה, אמבטיה מרגיעה, תפילה, יכולה להיות יעילה מאד.
משפחה וחברים
בילוי בסביבה של אנשים, חברים ומשפחה חיוביים, יכול לעזור לנו להרגיש טוב יותר, לחלוק את הרגשות ולשים אותן בפרספקטיבה.
אכילה בריאה
התזונה שלנו משפיעה עלינו מבחינה פיזית ונפשית. שילוב דגנים מלאים, בשר רזה וירקות טריים יכול לעזור למלחמה בחרדה. במקביל ההמלצה היא להימנע מאכילת סוכר, קמח לבן ומזון מטוגן או מלא בחומרים משמרים. תזונה לקויה עלולה להוביל לשינויים שליליים במצב הרוח.
אימונים קבועים
פעילות גופנית מייצרת אנדורפינים הפועלים כמשככי כאבים טבעיים ועוזרת לנו לשפר את מצב הרוח ואת היכולת להתמודד עם לחץ. פעילות קבועה יכולה להיות בעלת השפעה חיובית.
הגבלת אלכוהול וקפאין
קפאין הוא חומר ממריץ אשר עלול להגביר את החרדה ולהוביל לאינסומניה. אלכוהול יכול גם כן להפריע לשינה ולהשפיע על הרגשות הכלליים שלנו. צמצום וביטול צריכה של השניים יכול לעזור לשפר את ההתמודדות עם החרדה.
תרגול נשימות
אחת הדרכים להתמודד עם חרדה ״כאן ועכשיו״ היא לנשום נשימות עמוקות ואיטיות. התמקדות בתהליך השאיפה והנשיפה מסיט את תשומת הלב מהדאגה למקום חיובי יותר.
הרגלי שינה
השינה משפיעה על החרדה ואימוץ הרגלי שינה טובים כולל הימנעות מכל סוג של מסך שעה לפני השינה, הימנעות מאלכוהול וקפאין לפני השינה, הליכה לישון בשעה קבועה ושמירה על חדר שינה קריר וחשוך, יכול להוביל לשינה טובה ולהפחית את החרדה.