בעיות בבלוטת התריס

9 מוצרי מזון שיש להימנע מהם אם סובלים מתת פעילות בלוטת התריס

אם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, המזון שאותו אוכלים, אמור לעזור, ולא להוות למכשול. מוצרי מזון כגון סויה, קפה או תה, עלולים לשבש את ספיגת התירוקסין. מזונות גויטרוגנים (חומרים המשבשים את יצור ההורמונים של בלוטת התריס, בכך שהם מפריעים לספיגת היוד) כגון כאלה שהם ממשפחת המצליבים, פירות כגון תות שדה ואפרסקים ואגוזים, עלולים גם להיות בעייתיים, אם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, והקשורים למחסור ביוד.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

מוצרי מזון שיש להימנע מהם כשסובלים מתת פעילות בלוטת התריס:

  • סויה ומוצרי סויה.
  • תרד גולמי או כרוב קייל.
  • צנונית/צנון, לפת, כרוב.
  • גלוטן.

אם אובחנתם כסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, או שאתם נמצאים בסיכון לפתח זאת בגלל היסטוריה משפחתית או אחרת, בוודאי תרצו לשקול את מה כדאי לכם לכלול בצלחת שלכם. התזונה יכולה לשחק חלק משמעותי מאד מבחינת החמרת המצב. לכן, מומלץ להחליט על מה אוכלים וממה נמנעים, מה שיכול לחולל את כל השינוי בנוגע למצב.

התזונה ממלאת תפקיד חשוב בניהול תת פעילות בלוטת התריס

מזונות גויטרוגנים עלולים להפריע לספיגת היוד באמצעות בלוטת התריס, ולעורר את ייצורו של הורמון (TSH), הגורם להגדלת בלוטת התריס – למצב המכונה זפק, מה שגורם לבעיות נוספות בבלוטה.

תת פעילות של בלוטת התריס, עלולה לנבוע ממחלות אוטואימוניות כגון  דלקת האשימוטו בבלוטה, כתוצאה מתרופות מסויימות, בגלל ניתוח להסרת בלוטת התריס, או אפילו בעקבות טיפול בהקרנות מסוג מסויים. כשבלוטת התריס לא פעילה, היא אינה מייצרת מספיק את הורמון הבלוטה האמון על תפקודי הגוף הנורמאליים, מה שגורם לעליה במשקל, תחושת התעייפות מהירה, עור יבש, תחושות קור, שכחה ואפילו תחושת דיכאון.

יתכן ולא חייבים להפסיק לצרוך את כל הירקות והפירות המופיעים ברשימה לחלוטין. כרוב וכרוב קייל מבושלים, טובים לצריכה, ואילו האחרים יכולים להיות מצויינים מספיק אם הם נאכלים בכמויות קטנות, או מדי פעם. אולם, על כך יש להתייעץ עם תזונאי או עם רופא, כדי ליצור תכנית תזונה המפצה על החומרים המזינים שעלולים להפסיד, בכך שנמנעים מאותם מוצרי מזון בעייתים פוטנציאליים.

כל עוד המחלה מטופלת באמצעות תרופות, מה שאתם אוכלים יכול גם לגרום להטבת המצב, או להחמרתו. מוצרי מזון מסויימים ידועים ככאלה שגורמים לבעיה. למשל, מאחר והגוף צריך כמויות מתאימות של יוד כדי לייצר את הורמון בלוטת התריס, מוטב להימנע ממוצרי מזון שמפריעים בספיגת היוד – כגון מזונות גויטרוגנים.

בשלב הראשון כמובן, צריך לבדוק את הגורם לתת פעילות בלוטת התריס, ואם קיימים מחסורים אחרים, כגון מחסור ביוד. לאחר מכן, יש לבדוק את תוכנית הארוחות, כדי לוודא שלא צורכים יותר מדי מוצרי מזון שמופיעים ברשימה שלהלן. מוצרי המזון הללו כוללים  גם כאלה שצריך להימנע מהם לחלוטין, ואת חלקם אפשר לאכול כשהם מבושלים, ואילו את האחרים אפשר לצרוך תוך התייחסות לפער בין הזמנים כשנוטלים תרופות לטיפול לבלוטת התריס.

1. מוצרי מזון מסויה

סויה ומוצרי מזון של סויה, נחשבים כמזיקים כשמדובר בתת פעילות של בלוטת התריס, מאחר והם עלולים להפריע בספיגת התירוקסין. יתכן ותצטרכו להימנע מלכלול בתזונתכם טופו, טמפה וחלב סויה, או מוצרים המבוססים על חלב סויה. כמו כן, נא לא לשכוח, גם שעועית אדממה ירוקה ושעועית סויה בשלה, גם הם מחוץ לתחום.

יש לזכור שאם צורכים סויה כשסובלים ממחסור ביוד, זה עלול להגביר את הסיכון לפתח תת פעילות של בלוטת התריס, או שזה עלול לגרום להזדקקות לנטילת מינון גבוה יותר של הורמון בלוטת התריס. האיזופלבונים המצויים במוצרי סויה, מפריעים לספיגת היוד והשימוש שהגוף עושה בהם, עלול להחמיר את המחסור הקיים ממילא.

אם מחליטים להמשיך ולצרוך מוצרי סויה, מומלץ לשמור על פער בין זמני הארוחות והתרופות, כדי להפחית את הסיכויים לספיגת הסויה. בצורה כזאת, אפשר לצרוך סויה, מבלי לחשוש לבלוטת התריס.

2. ירקות בעלי עלים ירוקים גולמיים, כגון תרד, עלי חרדל ירוקים וכרוב קייל

קייל גולמי, עלי חרדל ירוקים ותרד, הם גויטרוגנים, המפריעים ליכולת הגוף להשתמש ביוד שהוא מקבל. מצב כזה משפיע על צריכת החומרים המזינים המדכאים את תפקוד בלוטת התריס. עם זאת, הבעייה גוברת, כשמדובר בצריכה גולמית של אותם ירקות עלים ירוקים, שמומלץ לבשלם לפני הצריכה כדי שלא תתעורר בעייה. אין ספק שצריכה מתונה היא המפתח, ולכן לא מומלץ לצרוך יותר מדי עלים ירוקים כאלה. סוגי כרוב עם עלים ירוקים אחרים, הם גם ירקות שצריך לקחת בחשבון.

כתבות שבריא לדעת
טיפים לחילוף חומרים

8 פעולות שיכולות לסייע בהאצת תהליך חילוף החומרים

תרגילים לחיים ארוכים

עד 120: הנה התרגילים שיעזרו לכם להגיע לחיים ארוכים

כדאי לבשל את סוגי הכרוב למיניהם. כפי שגילה מחקר שנערך, הבישול יכול לייצר אנזימים שעוזרים להפחית את רמות הגלוקוסינולטים, שהם האשמים בייצור הגויטרוגנים המפריעים לספיגת היוד ולתפקוד בלוטת התירס. במחקר שנערך על נבטי בריסל, שזה ירק המכיל 220 מ"ג / 100 ג' של גלוקוסינולטים, שזוהי רמה גבוהה מספיק כדי לגרום לבעיות, לא נגרמה כל השפעה שלילית על תפקוד בלוטת התריס, כשהנבטים נצרכו מבושלים.

3. ירקות ממשפחת המצליבים כגון: כרובית, ברוקולי וכרוב

בעוד שהללו הם ירקות מאד בריאים ועתירי חומרים מזינים, הירקות ממשפחת המצליבים, יכולים להוות בעיה אצל אנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס. נסו להימנע מלצרוך מוצרי מזון כגון כרובית, נבטי בריסל, כרוב וברוקולי, ובמיוחד אם צורכים אותם בצורתם הגולמית. למרות שהם ידועים כגויטרוגנים, חלקם עלולים להיות בעייתיים יותר מהאחרים. למשל, צריכה של כמויות גדולות של כרוב גולמי, ידועה כמעוררת את הזפק, או כמגדילה את אי תפקוד בלוטת התריס.

גודלה של המנה חשוב. חלק מהירקות ממשפחת המצליבים כגון הברוקולי או כרוב הקייל, מכילים כמויות מאד קטנות של כימיקלים גויטרוגנים, אך אם צורכים כמות גדולה מאותם מזונות על בסיס קבוע, זה עלול לגרום לספיגה בגוף של כמויות גבוהות יותר של הכימיקלים הללו.

אז האם צריך להימנע מכל הירקות ממשפחת המצליבים? לא ממש. חוקרים גילו במחקר אחד שלמרות שכמות של  194 µ mol של גויטרין משפיעה על צריכת היוד בבלוטת התריס, צריכה של 77 µmol, לא. מה שהופך את החלק העליון של הלפת והברוקולי, טובים לצריכה, אך בצורה מתונה, מאחר והם מכילים כמויות הרבה יותר קטנות של כימיקלים גויטרוגנים. מצד שני, נבטי בריסל עלולים להוות בעייה, מאחר והם מכילים כמויות גבוהות של גויטרינים.

4. צנון/צנונית, לפת וכרוב

צנוניות או לפת, אולי לא נמצאים באותה קטגוריה כמו הכרוב והברוקולי, אך ירקות שורש אלו, הם מאותה משפחת ירקות, והם גם גויטרגנים שיש להימנע מהם אם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס.

5. קפה ותה ירוק

יתכן והגיע הזמן לעבור למשקה בוקר מתון יותר, כגון תה צמחים או מים חמים עם לימון. ההערכה היא שקפה מפריע לתפקוד לבלוטת התריס, בכך שהוא מפריע לספיגת הורמון הבלוטה.

למרות שלא צריך להימנע מהם, מוצרי מזון ותוספים שעשירים בסידן, עלולים להפריע בספיגת התרופה שנוטלים לבלוטת התריס, הלבות'ירוקסין, ולכן מומלץ לשמור על מרחק בן 4 שעות בין צריכת מזון המכיל סידן כגון יוגורט או חלב, ובין נטילת תרופות.

גם תה ירוק עלול לגרום לבעיות אם שותים ממנו יותר מדי. כוס אחת ביום יכולה להספיק, אך מחקרים על בעלי חיים גילו שתמציות תה ירוק במינונים גבוהים, גרמו לירידה משמעותית ברמות הורמוני בלוטת התריס, ה-3T ו-4T, ולעלייה ברמות ההורמון המגרות את הבלוטה (TSH). בקצרה, צריכה רבה מדי של תה ירוק, עלולה לשבש את תפקוד בלוטת התריס.

6. גלוטן

למרות שדגנים מלאים הם דבר בריא, אם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, צריך להימנע ממוצרי מזון שאלרגיים אליהם, וזאת כדי להפחית את רמת הדלקתיות בגוף – וזה כולל את הדגנים המכילים גלוטן. מחקר גילה שמחלת ציליאק, הגורמת לגוף מתח דלקתי כשצורכים גלוטן, נפוצה יותר בקרב אנשים הסובלים ממחלה אוטואימונית של בלוטת התריס.

חלק מהאנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, ובמיוחד ממחלת האשימוטו, עלולים גם לגלות קושי בעיכול חלבון החלב. לכן, עולה הצורך לבדוק את הסבילות למוצרי מחלבה, כדי לשלוט על מצבים דלקתיים. כמו כן, יש להימנע מגויטרוגנים כגון תירס מתוק, דורה ודוחן.

אם מתעורר חשד שזה המצב, יש להיבדק אם סובלים מציליאק ולבצע את השינויים התזונתיים הנחוצים, כדי להפסיק לצרוך גלוטן בארוחות. מאכלים המכילים גלוטן כגון לחמים, או מאפין, קפקייקס או עוגיות, עלולים להוסיף לבעיית תת הפעילות של בלוטת התריס, ובמיוחד אם הם גם מאד מעובדים. קיימות הרבה אפשרויות בחירה של מוצרי מאפה ללא גלוטן בשוק, וגם חלופות לדגנים עם גלוטן. למשל, מומלץ לנסות ולצרוך אורז או קינואה.

7. אגוזים

אגוזים כגון אגוזי מלך, בוטנים, צנוברים ושקדים, עלולים להיות בעייה לאנשים הסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, בגלל ההשפעות הגויטרוגניות שלהם. עם זאת, אגוזים גם מהווים מקור טוב לחומרים מזינים אחרים כגון סלניום וסידן, וכדאי לצרוך אותם במנות קטנות, אם לא סובלים ממחסור ביוד.

8. אפרסקים, אגסים ותותים

הפירות הללו אמנם מפתים, אך עם זאת, צריך למצוא חלופות שתומכות יותר בבלוטת התריס, ואינן גויטרוגניות. מומלץ לנסות לצרוך חטיפי אוכמניות עתירות בנוגדי חמצון, או דובדבנים או פירות הדר, במקומם.

9. מזון מעובד

יש להימנע ממזונות מעובדים, כגון חטיפים שמוכנים לאכילה וארוחות, צ'יפס, עוגיות, קרייקרים, עוגיות מייצור המוני ונקניקיות. זאת מאחר וכמו שמחסור ביוד עלול להיות דבר בעייתי, גם יותר מדי ממנו, זה לא דבר טוב ! מזונות מעובדים שמכילים כמויות גדולות של מלח, הם בדרך כלל בעלי רמות גבוהות של מינרלים, ועד רבה אם צורכים אותם על בסיס קבוע. אם סובלים מתת פעילות של בלוטת התריס בגלל מחלת האשימוטו, רמות גבוהות מדי של יוד בגוף, עלולות לאותת על ירידה נוספת בייצור הורמון בלוטת התריס, ולהחמיר את המצב.

הכירו את מוצרי המזון שאפשר לאכול, וקדימה!

הימנעות ממוצרי המזון הללו זה דבר אחד, אך אם אתם תוהים לגבי האם קיימים מוצרי מזון שיכולים לעזור בפועל כשסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס, דעו שיש הרבה! מזונות אנטי-דלקות כגון ג'ינג'ר או חומץ תפוחים, או מזונות העשירים בסלניום כגון  בשר, עוף ודגים, יכולים לעזור לכם בהשגת מטרתכם.

לפיכך, מומלץ להתייעץ עם הרופא או עם תזונאי ולהכין תוכנית ארוחות עשירה במוצרים טובים וקלים, על פני מוצרי מזון בעייתים, כשסובלים מתת פעילות של בלוטת התריס. אל תתנו לזה להכריע אתכם – כל מה שזה דורש, זה בחירות מזון פשוטות ומעט תכנון כשעורכים קניות.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

4 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
אלין שמחה סעדה
לפני 3 חודשים

תודה על המיידע
המעמיק
אני סובלת מתת בלוטת התריס
נוטלת יורסקסים ם
הבדיקות מראות תיפקוד הבלוטה תקינה
לפי מה המיידע שהוא חשוב
אסור לאכול כמעט כלום
אני סובלת גם משחמת הכבד
ירוקים מאוד נחוצים לי
אסור לי לוותר
השאלה עם הבדיקה תקינה אז אין בעיה
לצרוך את הירקות
אני מקפידה לקרוא וליישם את מה שאתם מעלים
תודה רבה

אסתרינה
לפני 3 חודשים

מרתק ומעניין ידיעות ענייניות כדי להמנע מהחמרה בתפקוד בלוטת התריס .
מעבירה לאחותי ולבן שלי לרענון וידע.
תודה

איריס
לפני 3 חודשים

אני שמעתי שמוצרי סויה ומשקה סויה זה טוב ובריא לתופעות גיל המעבר ואגוזים ושקדים זה הדבר הכי בריא. גם כרוב וירקות ירוקים יש בהם ויטמינים שבריאים לגוף אז לפי הכתבה הזאת שלכם אסור לאכול כמעט כלום.
אין לי בעיה עם הבלוטה עד כמה שאני יודעת בבדיקת דם אחרונה שעשיתי לפני חודש של TSH התוצאה היתה 2.95 ואמרו לי שזה בסדר אני מקווה. אשמח להיענות אם זה בסדר כי באמת לפי הכתבה הזאת אסור לאכול הרבה מזונות שבריאים לנו לגוף.

חנה
לפני 3 חודשים

מידע חשוב מאוד , תודה

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

סיכונים של ישיבה ממושכת
בריאות

מדוע ישיבה מרובה עלולה להזיק לבריאות

ריח רע מהפה

10 דברים שיפתיעו אתכם שגורמים לריח רע מהפה

4 סימנים לכך שאתם סובלים ממצוקה רגשית

עורכי דין חושפים את 7 הדברים הגדולים שמנבאים גירושין

באותו נושא