מה הופך את הסוכר הנוזלי לגרוע כל כך
תוספת סוכר בכל צורה שהיא עלולה לפגוע בבריאות שלנו כשישנן עדויות שמצביעות על כך שסוכר נוזלי גרוע במיוחד. הסיבה הראשונה לכך היא שבמשקאות ממותקים אין חומרים מזינים כמו סיבים, חלבונים ושומנים, שמאטים את עיכול הסוכר ומעכבים את הספיגה שלו בדם.
לנוזלים יש זמן ריקון קיבה קצר לעומת מזון מוצק והם יוצאים מהקיבה אל המעי הדק הרבה יותר מהר. הדבר מאלץ את הגוף לבצע חילוף חומרים של כמויות גבוהות של סוכר בבת אחת ובעקבות כך רמות הסוכר בדם עולות ומעמיסות על האיברים החיוניים.
בעיה נוספת היא שהמינונים הקיצוניים של הסוכר הנוכח במשקאות ממותקים יכולים להוביל להצפה של חלק ממנגנוני חילוף החומרים של הפחמימות בגוף והדבר מוביל להשפעות שליליות שונות לאורך זמן. רוב הסוכר במשקאות מעובד במעי הדק ונכנס לווריד השער שמוביל את הסוכר ישירות לכבד.
במשקאות ממותקים ישנם שני סוגי סוכר: סוכרוז וסירופ תירס שעתיר בפרוקטוז. שניהם מכילים גלוקוז ופרוקטוז ובזמן שהכבד סופג את הפרוקטוז, הגלוקוז מועבר ישירות לזרם הדם ומעלה את הסוכר באופן מידי. אם הסוכר לא מסולק מיד מזרם הדם הוא עלול להגיב על החלבונים וליצור תוצר סופי של גליקציה דלקתית ולפגוע בלב.
כאשר רמות הסוכר בדם עולות, הלבלב מייצר אינסולין אשר אחראי להעברת הסוכר מהדם לתאי הגוף לצורך אחסון לשימוש כאנרגיה. עם הזמן התאים עלולים להפסיק להגיב לאינסולין ולהפוך אותנו לעמידים בפניו והתגובה של הלבלב תהיה הוצאת עוד אינסולין כשבסופו של דבר הוא לא יוכל לעמוד בקצב והסוכר בדם יעלה לרמה מסוכנת.
נזק לאיברים הפנימיים
הצטברות הפרוקטוז בכבד יכולה לגרום לנזק. נכון להגיד כי גם מזונות טבעיים כמו פירות מכילים פרוקטוז אך אלו מתפרקים יחסים בקלות תודות לסיבי הפרי שמאטים את ספיגת הפרוקטוז. משקאות ממותקים נוטים להכיל כמות גדולה של פרוקטוז ולצורך דוגמה, משקה ממותק יכול להכיל פי 10 יותר פרוקטוז לעומת בננה.
הפרוקטוז הופך לשומן אשר לאורך זמן יכול להוביל להתפתחות של מחלת כבד סטאטוטית שקשורה בתפקוד המטבולי (בעבר מצב זה נקרא מחלת כבד שומני ללא אלכוהול). מחקר מאשר כי ישנו קשר בין צריכה מופרזת של פרוקטוז לבין לחץ חמצוני, דלקת, לחץ דם גבוה, עמידות לאינסולין וטריגליצרידים גבוהים, כשכולם קשורים למחלות לב.
משקאות ממותקים יכולים להשפיע גם על המיקרובים במעיים. המסלול של הפרוקטוז אינו המהיר ביותר ויכול להיות מצב בו המעי יספוג יותר מדי ממנו והוא יזין את החיידקים במעיים. כתוצאה מכך יכול להיות מצב של שגשוג חיידקים.
אפשר להבין כי ישנה המלצה חד משמעית להימנע ממשקאות ממותקים אך חשוב לדעת כי אם נראה שהדבר אינו אפשרי או קשה מדי, יש להתחיל במודעות להשפעות שלהם, להפחית את כמות המשקאות הממותקים ולחפש אחר חלופות בריאות יותר.
כתבה חשובה מאד. תודה.