סיכונים של ישיבה ממושכת

מדוע ישיבה מרובה עלולה להזיק לבריאות

מחקר שהשווה בין שתי קבוצות דומות הראה הבדלים משמעותיים בין השתיים. קבוצה אחת הייתה של נהגים שיושבים רוב היום ומובילים סחורות ממקום למקום. הקבוצה השנייה הייתה שומרים אשר עבדו רוב היום בעמידה והליכה. למרות שהתזונה של שתי הקבוצות הייתה דומה, המחקר מצא כי אלו שישבו כל היום היו בסיכון גבוה פי שתיים לחלות במחלות לב לעומת אלו שבתנועה. כאן צירפנו רשימה של כל מה שיכול לקרות כשמבלים רוב היום בישיבה:
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

קיצור תוחלת החיים

נמצא כי ישיבה יכולה להיות קשורה בתוחלת חיים נמוכה יותר. הדבר נכון במיוחד בקרב אלו שלא עוצרים את היום למתיחות ולא מתאמנים.

פיתוח דמנציה

ישיבה מרובה יכולה להעלות את הסיכון למחלות לב, סוכרת, שבץ מוחי, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה והתפתחות דמנציה. תנועה לאורך היום יכולה להיות יעילה יותר מאשר פעילות גופנית מאומצת לזמן קצר והיא יכולה להוריד סיכון לכל הבעיות הבריאותיות הללו.

העלאת סיכון להתפתחות סוכרת

הסיכוי להתפתחות סוכרת עולים בקרב אלו שיושבים כל היום. אחת הסיבות לכך היא שישיבה שורפת פחות קלוריות אך ישנן הערכות שמדברות על כך שהגוף לא מגיב טוב לאינסולין כשאנחנו יושבים כל היום ולכן תהליך שריפת הסוכר והפחמימות לאנרגיה משתבש.

עלייה במשקל

באופן טבעי אנשים שלא נעים עלולים למצוא את עצמם בסיכון מוגבר לעלייה במשקל לעומת אלו שבתנועה. יש לכך מספר סיבות כשהראשונה היא חוסר התנועתיות במהלך היום והשנייה היא הרגל שמתפתח שכולל אכילה מרובה מול המסך וחוסר הרגל של הגוף לנוע.

התפתחות פקקת ורידים

פקקת ורידים עמוקים (DVT) היא קריש שנוצר ברגל ולעתים קרובות בשל ישיבה בתנוחה קבועה לאורך זמן. המצב יכול להידרדר במידה והקריש משתחרר ונכנס לריאות. נפיחות וכאב יכול להיות סימן מקדים אך כדאי לדעת כי ישנם אנשים שלא יהיו מודעים לכך בכלל ולכן חשוב להימנע מישיבה ארוכה באותה התנוחה לאורך זמן.

סיכון לפיתוח חרדה

ישיבה לאורך כל היום יכולה להוביל להתחמקות מפעילויות חברתיות והתרחקות מחברים טובים. כתוצאה מכך יכולה לעלות גם חרדה, אך כדאי לדעת כי למרות שנמצא קשר בין ישיבה מרובה לבין חרדה, עוד לא נמצא הסיבה שמצביעה מדוע בדיוק זה קורה.

פגיעה בגב ועמוד השדרה

תנוחת הישיבה מפעילה לחץ עצום על שרירי הגב, הצוואר ועמוד השדרה. חשוב מאד לבחור כיסא ארגונומי שיהיה בגובה הנכון ויציע תמיכה אך חשוב גם לזכור כי אין זה משנה כמה הכיסא נוח, הגב לא אוהב את הישיבה הארוכה וכי חשוב לקום ולהסתובב למספר דקות כל שעה.

התפתחות דליות ברגליים

ישיבה לאורך זמן עלולה להוביל לכך שהדם מתנקז ברגליים. היא יכולה ליצור לחץ נוסף בוורידים שעלולים להתנפח, להתפתל ואף להתנפח. תופעה זו מכונה ״דליות״ כאשר היא יכולה להיראות גם כוורידי ״עכביש״ או צרורות של כלי דם שבורים תחת העור. לרוב הם לא כואבים אך אם הם כן יש לבדוק מהו אמצעי הטיפול הטוב ביותר.

סיכוי גבוה לאוסטאופורוזיס

הגוף שלנו והעצמות שלנו זקוק לתנועה. מבוגרים אשר אינם פעילים עלולים למצוא את עצמם בסיכון גבוה למחלת אוסטאופורוזיס (עצמות מוחלשות). ההשפעה יכולה להיות על היבטים שונים בחיים כולל קושי לבצע משימות בסיסיות ואפילו להתקלח באופן עצמאי. התנועה טובה לעצמות כאשר רצוי לשלב אותה במהלך היום באופן טבעי ולצד זאת רצוי לחשוב על פעילויות יזומות מותאמות גיל, מצב רפואי ומטרות.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

3 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
אלין שמחה סעדה
לפני 6 חודשים

כל מה שנירשם
מדוייק
אשמח
שתשלחו תרגילים

פנינה
Reply to  אלין שמחה סעדה
לפני 6 חודשים

פשוט לקום מידי שעה ולהתהלך. גם אם זה בבית או במשרד.

אסתרינה
לפני 6 חודשים

כתבה מעוררת דאגה למי שסובל מהבעייה וצריך לעבור מהר לתנועה. ידע הוא כח!

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

מה קורה לגוף כשאוכלים אבוקדו כול יום
תזונה

הנה מה שיקרה לגוף שלכם אם תאכלו אבוקדו כל יום

אכילה שמונעת עצירות

בלי חומרים משלשלים: המזונות שיעזרו לכם להיפטר מעצירות

טיפים איך לחיות את הרגע

10 טיפים על איך לחיות את הרגע ולהעריך את החיים

דרכים להוריד לחץ דם גבוה

11 פעולות שניתן לעשות להורדת לחץ הדם

באותו נושא