העובדה המדעית, עם זאת, היא שלסבול מעודף משקל, ובמיוחד אם כבר סובלים מהשמנת יתר, זה דבר מסוכן, שרק גורם לסיכון גובר להתפתחותן של הרבה בעיות והפרעות נוספות. מה שיותר גרוע הוא, שיתכן ואנשים לא יכולים להבין מה הם מפסידים אם הם לא היו במשקל תקין במשך זמן מה.
אך האם איזה מהסיבות הללו טובות מספיק כדי להצדיק את המאמץ המתיש בדרך כלל, כדי להתחיל ולעבוד על אותם קילוגרמים עודפים ? אם קשה לכם להחליט בעצמכם, להלן תשע דרכים לירידה במשקל שיכולות לשפר את איכות חייכם.
1. להפחית את בעיות הנשימה
ככל שהאדם כבד משקל, כך גם גובר הסיכון להתמודד מול התפתחותה של אסטמה. אין על כך הסכמה עולמית לגבי הסיבה לכך, אך בדרך כלל האמונה הרווחת היא שזה קורה בגלל שרוב האנשים הסובלים מעודף משקל נושאים את עודף המשקל על גזרתם, ולכן מיקומו של השומן מפחית את נפח הריאות, ובכך משפיע על תפקוד הנשימה.
סובלים מאסטמה ועודף משקל, אך רוצים לרדת כדי להגיע למשקל בריא יותר? מומלץ לנסות את התרגילים הפשוטים כגון שימוש בספורט מחבטים, כדורעף ותרגילי התעמלות, כדי להתנהג באדיבות עם ריאותיכם. יש לזכור שצריך לקחת בחשבון את הדברים הבאים:
- לבחור בפעילויות הדורשים הוצאת אנרגיה לפרקי זמן קצרים.
- להימנע מפעילויות הכרוכות בהוצאת אנרגיה מתמשכת.
- לזכור כל הזמן את המטרה הסופית, תוך חשיבה חיובית, שככל שיורדים במשקל, כך קל יותר יהיה לעסוק בפעילות גופנית.
הירידה בכ-10 קילוגרמים מהמשקל, כבר יכולה לחולל שינוי משמעותי בחיים, אם מתמודדים עם בעיות נשימה כגון אלרגיות, אסטמה ועוד. רק אל תתאמצו מדי – והקצב האיטי והיציבות, ינצחו !
2. הפחיתו את הופעת המיגרנות
מיגרנות יכולות להתיש. הן הורסות את הפרודוקטיביות וגוזלים את צורת החשיבה החיובית, ובמקרים מסוימים אפילו יכולים לגרום לאי תפקוד. אם סובלים מעודף משקל, השלת הקילוגרמים המיותרים, יכולה לשנות את מצב המיגרנות. להלן כמה מחקרים שהוכיחו את הקשר הקרוב בין עודף המשקל והמיגרנות.
- "מיגרנות והשמנה: אפידמיולוגיה, מנגנונים אפשריים והתפקיד הפוטנציאלי בטיפול בירידה במשקל": על פי סקירות על ההשמנה (2011). מחקר זה מצא שלמיגרנות ולהשמנה יש קשר קרוב, כשמנגנונים שונים מוסיפים לסיכון להופעתן של שתי הבעיות הללו.
- "התערבות בהתנהגות לירידה במשקל והמיגרנה: ניסוי בקרה אקראי" ב'השמנה' (2017). מחקר זה חושף שנשים המשנות את תזונתן ומתאמנות כדי לרדת במשקל, חוות מיגרנות בתדירות ובחומרת הכאב בצורה פחותה, מאשר קודם לכן.
3. המזון טעים יותר
כן, נכון! כשסובלים מעודף משקל, זה גורם להפחתה ברגישות לתחושת הטעם, כלומר, האוכל פחות טעים. זוהי חשיבה קצת אירונית שהלשון עלולה לתפוס את הטעמים בצורה יותר חיובית כשמתחילים לאכול פחות. עם זאת, זה משהו שהחוקרים גילו בזמן שחקרו את וויסות משקל הגוף ואת הקשר לזה עם ההשמנה. אולם, למה זה קורה? אין תשובה קונקרטית עדיין, אך המומחים מאמינים שיש לכך קשר בגלל השינויים ההורמונאליים. יתכן וההורמונים משתחררים בצורה עודפת כשסובלים מעודף משקל, והם מיירטים או משתיקים את התקשורת המתקיימת בין הקולטנים במוח.
אם יורדים במשקל, יתכן וכבר גיליתם, שמוצרי מזון רבים שלא התעניינתם בהם קודם לכן, כעת ערב לחיך שלכם. באופן דומה, מוצרי מזון שאהבתם קודם, עשויים להפוך כבר ליותר מדי מעמסה בטעמם על קיבתכם.
4. זיכרון טוב יותר
האם אי פעם רציתם לזכור יותר דברים שונים? אז מחקרים מציינים שהירידה במשקל יכולה לעזור לכם בעיבוד כזה של הזיכרון. כשסובלים מעודף משקל, המוח עלול להתכווץ באונה הטמפורלית, האחראית על הזיכרון – מה שגורם להחמרה בתפיסה ולשיכחת דברים בקלות.
- "הירידה במשקל משפרת את הזיכרון ומשנה את פעילות המוח אצל נשים הסובלות מעודף משקל," פורסם על ידי החברה האנדוקרינית (2013). מאמר מדעי זה מפרט חלק מתוצאות הניסויים שהחברה ביצעה ועל המחקר. הם גילו שנשים שסבלו מעודף משקל וירדו במשקלן במהלך דיאטה של חצי שנה, פעילות המוח אצלן השתנתה באזורים מסויימים במוחן, ובמיוחד באזורים הקשורים לזיכרון.
5. תפקוד פרודוקטיבי
יחד עם ההשמנה, חלים שינויים הורמונליים ונגרמים קשיים. מצבים כגון PCOS,, שאינם כל כך נדירים בקרב נשים הסובלות מעודף משקל, משפיעים מאד על רמות הפוריות ומקשים על הכניסה להריון. אפילו נשים הסובלות מעודף משקל שבוחרות בהפריה חוץ גופית, נמצאות בסיכון לסבול ממצבים שליליים במיוחד, מאחר והן:
- מפחיתות את סיכוייהן לשאת את התינוק למשך כל תקופת ההריון, או שהן נמצאות בסיכון גובר להפלה.
- מפחיתות את סיכוייהן להיכנס להריון באמצעות שיטות של הפריה חוץ גופית.
- נמצאות בסיכון מוגבר לסיבוכים במהלך ההריון.
מעל לכל, מחקרים גם גילו שאצל נשים הסובלות מעודף משקל, הלידה מתארכת, וזו יכולה להיות בעייה, ולמרות שרוב האמהות מסכימות על כך שהזמן הנוסף שווה יותר כדי להביא ילד יפה לעולם, זה עדיין מאד לא נוח. לסבול מכאב נוסף ומסיכון גבוה יותר לסיבוכים, מעורר חרדה וזוהי עובדה שנחקרה.
6. ליבידו טוב יותר ואינטימיות
ירידה במשקל יכולה לגרום לליבידו גבוה יותר ולהניע את החשק בחדר השינה. על פי מחקר שנערך, כשיורדים במשקל, אצל אנשים רבים גבר הרצון לחוות אינטימיות, יותר מאשר קודם לכן. מעל לכל זה, ההשפעה יכולה להתקיים במשך תקופה ארוכה, אפילו עד חמש שנים ! וזה עשוי לקרות בעקבות כדלקמן:
- הערכה עצמית גבוהה יותר.
- סיבולת טובה יותר ותחושות סיפוק.
- הפחתת הסיכון לבעיות זיקפה בעקבות זרימת דם טובה יותר.
7. הברכיים תכאבנה פחות
כאבי ברכיים היא תופעה הרווחת בקרב אנשים הסובלים מעודף משקל. למעשה, דלקת מפרקים ניוונית קשורה על פי מחקרים רבים להשמנת יתר. הירידה במשקל תעזור להסיר את הלחץ המופעל על אותם מפרקים, מה שיגרום לירידה בסיכון לפתח הפרעה כזאת של בלאי ושחיקה. להלן חלק מהדברים בהשמנת יתר ודלקת מפרקים ניוונית שמומלץ לדעת עליהם:
לחץ
בעלי משקל תקין סופגים כ-1.5 ק"ג בברכיהם עם כל צעד שהם עושים. זהו כבר משקל משמעותי, ולכן חלק מהאנשים בעלי משקל בריא עדיין מפתחים כאבי ברכיים. אם סובלים ממשקל יתר, מתווסף לכך הסיכון להיערכות לקוייה והפעלתו של יותר כח על הברכיים.
דלקתיות
השומן משחרר תמיד חלבונים הגורמים לדלקתיות, ושולחים את הגוף למצב של דלקתיות כרונית, המשפיעה על היבטים רבים ושונים על הבריאות. דלקתיות כזאת, עלולה להגביר את הסיכון למפרקים לפתח דלקת מפרקים ניוונית.
ההתקדמות
אצל אנשים רבים הסובלים מהשמנת יתר, התקדמות דלקת המפרקים הניוונית עלולה להיות הרבה יותר דרסטית וחמורה. אם סובלים מעודף משקל, סביר יותר שזקוקים לניתוחים בברך או בירך, מה שעלול לגרום לסיבוכים רבים יותר.
8. שיפור החשיבה החיובית
'הקואליציה להשמנה', ערכה לאחרונה מחקר שחשף עד כמה החשיבה החיובית יכולה לחזק אתכם, ועד כמה ניתן להפיק תועלת מהירידה במשקל. לפעמים, כשמשהו מדכא אתכם, הפעולה הפשוטה היא לעבוד על עצמכם, מה שיכול לשפר את ההערכה העצמית, מצב הרוח ואת ההורמונים המעניקים הרגשה טובה, כגון האנדורפינים.
עם זאת, יש לציין שירידה במשקל, לא יכולה לרפא דיכאון. חלק מהאנשים מעדיפים לחשוב על הדיכאון כעל משהו שייעלם אם מתאמצים מספיק, אך זה אינו עובד ככה. אבל בכל זאת, הירידה במשקל יכולה לשפר את הופעתם של חלק מתסמיני הדיכאון. אצל אנשים הסובלים מדיכאון קל יותר, זה יכול להספיק עבורם, כדי שירגישו טוב יותר!
9. הפחתת הסיכון למחלות המאיימות על החיים
משקל יתר מופרז או אנשים בעלי עודף משקל, מתמודדים מול פחדים לגבי הסיכונים לחלות במחלות המאיימות על החיים. זהו חשש תקף ואין להקל בו ראש. להלן חלק מהמחלות שאפשר להוריד את הסיכון ללקות בהן, אם יורדים במשקל:
- מחלות לב
- עודף משקל מפעיל עומס רב מדי על הלב, שצריך לשאוב את הדם תחת מאמץ גובר, כדי לפזר את הדם כראוי בגוף. בעיות לב וכלי דם קשורים מאד להשמנה, ואינספור מחקרים נערכו על הנושא, כשכמעט כולם הגיעו למסקנה דומה לגבי העומס המופעל על הלב, בגלל עודף המשקל.
- מחלת כבד שומני, שלא בעקבות צריכת אלכוהול
המונח מיוחס לכל מחלת כבד שלא נגרמה, או לפחות ובעיקר, בגלל צריכת אלכוהול. מחקר שנערך, גילה שכל סוגי המחלות השונים מסוג כזה, עשויים להיות קשורים בהשמנה.
סרטן
תאמינו או לא, אבל ההשמנה נחשבת לגורם סיכון להתפתחות מחלת הסרטן מזה זמן מה. ההערכה היא שזה קשור לפתוגניות, וזאת הסיבה העומדת באופן גובר מאחורי בדיקות סרטן חיוביות בקרב אנשים הסובלים מהשמנת יתר, כשקיימות בעיות כגון: הפרעות בתאים, מתח חמצוני, היפוקסיה ועוד סיבות הגורמות לצמיחתם של תאים סרטניים.
מחשבות אחרונות על חלק מהדרכים, שירידה במשקל יכולה לשפר את איכות החיים
עכשיו אפשר להבין עד כמה הירידה במשקל יכולה להיטיב עם גוף האדם. אך הירידה במשקל היא הרבה יותר קשה מאד לביצוע מאשר לדבר על כך. אל תחמירו עם עצמכם אם לוקח לכם קצת יותר זמן כדי לרדת במשקל, ואל תחושו אשמה אם זה לא תמיד עולה בקנה אחד עם רצונכם.