השפעות מזיקות של ישיבה ממושכרת

8 ההשפעות המזיקות בגלל ישיבה ממושכת, ואיך למזער זאת

מבוגרים רבים מבלים יותר משש שעות ביום בישיבה או בשכיבה, מה שבדרך כלל מתגבר עם הגיל ל-9 שעות או יותר. בין אם אתם מבלים את השעות הללו מול שולחן כתיבה, או מול הטלויזיה, ישיבה ממושכת עלולה להשפיע בצורה שלילית על הגוף ועל הבריאות.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

גם אם אתם מתאמנים על בסיס קבוע, הפעילות הגופנית לבדה, אינה מספיקה כדי לבטל את ההשפעות השליליות של הישיבה הממושכת, כפי שהחוקרים מזהירים.

הגוף האנושי נועד לנוע על בסיס קבוע. להיות לא פעילים במשך תקופות ארוכות של זמן, עלול להזיק לבריאות. אין ספק שההשפעות לא תתרחשנה תוך יום אחד, אלא תתתפתחנה בצורה הדרגתית.

להלן 8 דברים שעלולים לקרות לגוף כשאתם מבלים יותר מדי זמן בישיבה או בחוסר פעילות במשך תקופות ארוכות של זמן.

כאבי גב וצוואר

מחקר שנערך במדינת פנסילבניה, גילה שישיבה במשך יותר מארבע שעות, עלולה לגרום להפעלת דחיסה על דיסקים מסויימים בגב התחתון. במהלך הזמן, הלחץ הזה עלול לגרום לניוון של הדיסקים, שזה אחד מהגורמים הנפוצים ביותר הגורמים לכאבים בגב התחתון.

הישיבה מול שולחן הכתיבה, אינו הגורם היחיד שעלול לגרום לכאבי גב, אלא הישיבה במשך תקופות ארוכות של זמן, עלולה ללא ספק לגרום לפציעות בגב התחתון למשל, אם סובלים מפריצת דיסק, קרוב לוודאי שהרופא שלכם ימליץ לכם להימנע מישיבה למשך תקופות זמן ממושכות, מאחר ואותה תנוחה כפופה, מפעילה עוד לחץ על הדיסקים הפצועים בגב התחתון.

רגליים חלשות

ישיבה ממושכת, עלולה לגרום למחזור דם לא טוב ברגליים, וכתוצאה מכך לגרום לסיבי השרירים להתפרק. מצב כזה ידוע בשם ניוון שרירים, מה שעלול לגרום לשרירי הרגליים להיחלש במהלך הזמן.

עלייה במשקל

ישיבה ממושכת, מאטה את קצב חילוף החומרים בגוף, ולכן גם עולים במשקל. הישיבה גם מדכאת את קצב ייצור האנזים ליפאז הליפו-פרוטאין, שהוא האחראי על הוצאת השומן מהדם ועל העברתו לשרירים, כדי שניתן יהיה להשתמש בו בתקופות של פעילות.

כשמבלים את רוב הזמן בישיבה, קצב שחרור האנזים יורד, והמשמעות היא שהשומן אינו מסולק מהדם ונטמע בשרירים.

עלייה בסיכון לסרטן

במטא-אנליזה שנערכה בגרמניה, הגיעו למסקנה שאנשים שיושבים תקופות זמן ממושכת מדי יום, עמדו בסבירות של יותר מ-24%, לכך שיפתחו את סרטן המעי הגס, ובסיכון גבוה יותר של 32% לכך שנשים תחלנה בסרטן רירית הרחם, לעומת ישיבה של פחות משלוש שעות ביום.

יתר על כן, החוקרים גילו גם שבכל עלייה של שעתיים בישיבה מדי יום בשעות הישיבה, גובר הסיכון לחלות בסרטן המעי הגס, ואצל נשים, הסיכון לחלות סרטן רירית הרחם גובר ב-10%.

כתבות שבריא לדעת
סיבות לאכול ברוקולי

היתרונות הבריאותיים של הברוקולי – אחרי שתקראו לא תוכלו לוותר עליו

טיפים לנשים לירידה במשקל

5 עצות לנשים מעל גיל 40 איך לרדת במשקל

עלייה בסיכון לפתח סוכרת

הישיבה מול שולחן כתיבה כל היום, מזיקה ליכולת הגוף לשלוט על הסוכר בדם, מה שגורם לירידה ברגישות להורמון האינסולין, שעוזר לשאת את הגלוקוזה מהדם לתאים. ללא מספיק אינסולין, עודף של גלוקוזה מצטבר בזרם הדם, וזה מה שגורם לסוכרת.

מחקר חדש שנערך, גילה שאנשים שישבו במשך יותר משמונה שעות ביום, עמדו בסיכון גובר של 112% לפתח סוכרת סוג 2.

עלייה בסיכון לחלות במחלות לב

ישיבה ממשוכת, קשורה למחלות לב. למעשה, מחקר שנערך, גילה שגברים שבילו יותר מ-10 שעות נסיעה ברכב בשבוע, או מעל ל-23 שעות בשבוע בצפייה בטלויזיה, עמדו בסיכון גובר של 82% ו-64% למוות, בגלל מחלות לב וכלי דם (CVD), לעומת כאלה שבילו הרבה פחות זמן בשתי הפעילויות הללו.

ירידה בתוחלת החיים

ישיבה ממושכת מדי, מגבירה את הסיכון למוות מכל הגורמים.

על פי מחקר שנערך על ידי האגודה האמריקאית לסרטן, ישיבה ממושכת במשך יותר מ-6 שעות, היתה קשורה לעלייה בשעור של 19% יותר במקרי המוות כתוצאה מכל שילוב הגורמים הללו, לעומת ישיבה של פחות מ-3 שעות ביום.

במיוחד, המחקר של האגודה האמריקאית לסרטן, גילה שנשים שישבו במשך יותר משש שעות ביום, עמדו בסבירות של כ-40% יותר למות, במהלך התנהלות המחקר, מאשר כאלה שישבו פחות מ-3 שעות ביום. הגברים עמדו בסבירות גבוהה יותר של 20%, כמועדים למקרי מוות.

האטה בתפקוד המוח

ישיבה ממושכת מדי, משפיעה גם על המוח. כשאנו מניעים את השרירים, הלב מעביר דם טרי וחמצן למוח, מה שמעורר את שחרור הכימיקלים במוח, המשפרים את מצב הרוח. תפקוד המוח לכן יואט בפועל, כשיושבים תקופות ממושכות של זמן.

על פי מחקר שפורסם באוניברסיטת הארווארד בבלוג, ישיבה מוגזמת, קשורה לעלייה בסיכון לדמנציה.

עצות למניעה

  • נסו להפחית את זמן הישיבה בכמה דקות מדי יום. המומחים בנושא, ממליצים לשבת במשך 3 שעות או פחות ביום בן 12 שעות.
  • מומלץ לעמוד במקום הישיבה שלכם לפחות כל שעה למשך כמה דקות, או להסתובב, בזמן העבודה. כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר, אפשר לכוון טיימר בטלפון, או להוריד אפליקציה שתזכיר לכם שאתם צריכים לזוז. לאחר שמשתמשים בטיימר במשך כמה ימים, תגלו שאתם מתחילים לפתח הרגל של לקום על הרגלים ולהסתובב על פי רצונכם.
  • בנוסף על ההפסקות כדי לזוז לעתים תכופות בזמן הישיבה, וודאו שאתם מתמתחים לפחות פעם אחת כל שעה. התמתחויות עדינות של הגב והצוואר, יעזרו להקל על כאבים ונוקשות, וישפרו את זרימת הדם בגוף. אפשר להתחיל בכך שמרימים את הזרועות מעל לראש תוך עמידה על קצות האצבעות כדי לפתוח את הגב ולהרגיע שרירים מתוחים. כמו כן, כדאי לנשום כמה נשימות עמוקות תוך ההתמתחות, כדי להגביר את מעבר החמצן למוח.
  • אם אתם צופים בטלויזיה תוך כדי ישיבה, קומו במהלך הפסקות הפרסומות, או נסו לצפות תוך עמידה, או תוך כדי ביצועה של פעילות גופנית.
  • יש להמשיך באימון גופני ללא קשר איך אתם מבלים את שארית היום. ככל שמבלים יותר זמן בפעילות גופנית, פירוש הדבר הוא שאתם מבלים פחות זמן באי פעילות.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

דרכים להגביר אנרגיות
בריאות

9 דרכים להגביר את האנרגיה תוך 10 דקות (או פחות)

היתרונות הבריאותיים של המיץ תפוזים

10 סיבות לשתות מיץ תפוזים

7 דברים שאסור לעשות לעולם במהלך יוגה

7 דברים שהעיניים אומרות על המצב הבריאותי שלכם

באותו נושא