חשיבה שלילית היא לא רק מספר מחשבות שליליות שעולות אצלנו אלא דפוס מחשבה שלילי המשפיע עלינו ועל הסביבה שלנו. לעתים מדובר באותן המחשבות שחוזרות על עצמן שוב ושוב ולעתים במחשבות שונות שהמשותף להן הוא התחושה השלילית הכללית.
דפוס של מחשבות שליליות
חשיבה שלילית היא תהליך חשיבה שמוביל אותנו להתמקד בדברים הרעים, בסיכונים ומילים פשוטות, בחצי הכוס הריקה. דפוס כזה עלול להיות מזיק כאשר ידוע כי חשיבה שלילית עלולה להוביל לבעיות נפשיות או להחמיר את אלו הקיימות. כדי להבין מה אנו יכולים לעשות כדי להכיר את 5 הגורמים שמובילים לחשיבה שלילית:
חרדה מההווה
חרדה הקשורה לכל מה שקורה כאן ועכשיו יכולה להוביל לרגשות שליליים לגבי המתרחש. פעמים רבות מדובר במעגל של מחשבות אשר מוביל לחרדה וכדאי להרגיע את המחשבות עם תרגילי נשימה.
פחד מהעתיד
פחד או חוסר וודאות עלולים להוביל לדפוסי חשיבה שמזיקים לעתיד שלנו והוא יכול להתמקד בכך שאנחנו לא יודעים מה יהיה, האם הדברים יסתדרו בהתאם לציפיות שלנו והנחה כי הגרוע מכל עומד להתרחש.
חוסר ביטחון עצמי
הוא יכול להוביל לחשיבה שלילית כיוון שאנחנו לא מרגישים בנוח עם עצמנו ולכן אנחנו לא מתרכזים במה שטוב אלא בכל מה שלא בסדר איתנו. במקרה כזה הדברים השליליים מתגברים ומובילים לחרדות.
חוסר החלטיות
אפשר לשקול את היתרונות והחסרונות של הפעולות השונות אך חשוב לקבוע דד ליין לקבלת ההחלטה כדי להימנע מסחבת והדרדרות למחשבות שליליות שיכולות להתווסף לכל דבר קטן בחיים.
מחשבות על העבר
יחד עם ניתוח יתר, מחשבות על מה שהיה בעבר עלולות להוביל אותנו להרגשה שלילית בנוגע לעצמנו ולסביבה. אנחנו יכולים לתהות על ההתנהלות שלנו, לבקר את עצמנו, במקום להתמקד במה שטוב.
ניהול החשיבה השלילית
עלינו להיות מודעים לרגשות שלנו ולהבין האם דפוסי החשיבה שלנו שליליים או חיוביים. אם אנחנו מבינים שהחשיבה שלנו שלילית אנחנו יכולים לראות כי הדבר משפיע על הבריאות הנפשית שלנו. אין זה אומר שאנחנו צריכים לבקר את עצמנו אלא קודם כל שחשוב להיות מודעים לכך. כשאנחנו מבינים שהמחשבות השליליות לוקחות את השליטה זה הזמן לשאול את השאלות הבאות (אחת או יותר):
- האם המחשבה הזו מוסיפה לנו או גוזלת את האנרגיה שלנו?
- האם המחשבה בכלל נכונה או שהיא סובייקטיבית בלבד?
- אם המחשבה נכונה, מה אנחנו יכולים לעשות כדי לשפר את המצב?
- האם המחשבה הנוכחית תואמת את מה שאנחנו רוצים לחוות?
אנחנו יכולים לנקוט בגישה פסיבית או בגישה אקטיבית, יכולים להתבונן ברגשות ובמחשבות שלנו וכל זאת בלי להשקיע יותר מדי אנרגיה ובוודאי בלי לבקר את עצמנו. אימוץ דיבור חיובי והכנסתו לתוך המחשבות שלנו יכול לעזור לנו להתמודד עם החשיבה השלילית ולהוביל לאלו שישרתו אותנו היטב.
חשיבה שלילית עלולה להוביל להידרדרות המצב הנפשי שלנו, לדיכאון, חרדה ולעצבנות. במקרה של חוסר אנרגיה כדאי לעצור, לנוח, לתת לגוף שלנו לצבור כוחות ולחזור להתמודד טוב יותר עם המחשבות השונות שעולות.
חשוב מאוד להסתכל על חצי הכוס המלאה
כתבה מצויינת. תודה רבה.