הדופמין מתקשר למערכת התגמול וכאשר הוא משתחרר אנחנו מרגישים תחושה של התרוממות ויש לנו מוטיבציה. מכאן אפשר להבין מדוע הוא חשוב כל כך בתפקוד היום יומי שלנו ולמה חשוב כל כך לזהות תסמינים של דופמין נמוך. במאמר זה ריכזנו את התסמינים שחשוב לשים לב אליהם כאשר באתר תמצאו גם טיפים להעלאת דופמין באופן טבעי.
תסמינים אשר מופיעים כאשר הדופמין נמוך
רגע לפני שהבין את המשמעות של דופמין נמוך כדאי להכיר את הסימנים שיכולים להצביע על מצב זה. הדופמין משפיע עלינו ברמת הבריאות הנפשית והפיזית כשאלו הדברים שחשוב לייחס להם חשיבות:
- חרדה ומצב רוח שלילי
- דיכאון וחוסר תקווה
- שכחנות ופזרנות
- אדישות
- חוסר ריכוז
- קשיי שינה
- חוסר מוטיבציה
בנוסף לכך מצב של דופמין נמוך יכול להיות קשור למצבים כמו סכיזופרניה ופרקינסון. כמו כן יכולות להופיע התופעות הפיזיולוגיות הבאות:
- כאבי גב כרוניים
- עצירות מתמשכת
- תנודות במשקל
- דיספאגיה או קשיי בליעה
- עייפות מתמשכת
- קשיי קשב
- הזיות ואשליות
הגורמים שעשויים להשפיע על דופמין נמוך
ישנם מספר גורמים אשר יכולים להשפיע על רמות הדופמין בגוף. שינה לא מספקת, בהשמנת יתר, שימוש בסמים ומתח. כדאי לדעת כי כל הגורמים הללו יכולים להיות מושפעים ולהשפיע על רמות הדופמין.
מחסור בשינה
אחת הסיבות (מלבד קפה) שאנחנו מרגישים רעננים בשעות הבוקר היא שחרור הדופמין ופעילות של הקולטנים שעוזרים לתווך את תפקוד הדופמין. חוסר שינה עלול להפחית את מספר הקולטנים בחלקים החשובים של המוח, באזורים בהם מתבצעת העברה וייצור של דופמין. למחלות הקשורות ברמות דופמין כמו פרקינסון יתכן שתהיה תחושת עייפות מוגברת.
השמנה
השמנת יתר קשורה למצבים בריאותיים שונים כשאחד מהם הוא פגיעה בוויסות הדופמין במוח. ממש כמו מצב של חוסר שינה, גם השמנת יתר עלולה להוביל להפחתה של קולטני 2D במוח והיא מובילה לכך שאנחנו קולטים פחות דופמין.
שימוש בסמים
תרופות מסוימות יכולות להוביל לעלייה בדופמין וכך גם סמים כשזו הסיבה שקל כל כך להתמכר אליהם. סמים יכולים להעלות את רמות הדופמין במהירות ולאחר מכן להוריד אותן באופן משמעותי, מה שמוביל לרצון להמשיך לצרוך אותם יותר ויותר.
לחץ
באופן כללי לחץ לא טוב לנו. הוא משפיע על מערכות שונות כולל על רמות הדופמין כולל ייצור הדופמין ופגיעה בנוירוטרנסמיטרים האחראיים על קליטתו. חשיפה גבוהה ללחץ שיכול להגיע בשל מערכות היחסים, העבודה האינטנסיבי, בעיות כלכליות ועוד, משפיעה באופן שלילי על רמות הדופמין.
שומנים רוויים
מאכלים המכילים רמות גבוהות של שומנים רוויים יכולים לפגוע ברמות הדופמין לאורך זמן. מאכלים אלו יכולים לכלול מזון מטוגן, לחם עם חמאה ונוספים כשבאופן מידי אנחנו חווים הנאה שמובילה לעלייה מידית ברמות הדופמין. עם זאת מדובר בעלייה זמנית שהירידה ממנה מורגשת בעוצמה ויוצרת פגיעה במערכת ייצור הדופמין.
טיפול בתסמיני דופמין נמוך
אנחנו יכולים להשפיע על רמות הדופמין בגוף באופן טבעי לחלוטין. פעילות גופנית סדירה, אכילת מזונות בריאים התומכים בתהליך הייצור, צריכת פרוביוטיקה והקשבה למוזיקה שאנחנו אוהבים הם חלק מהדברים שאנחנו יכולים לעשות כדי לשמור על רמות דופמין תקינות