רק לעתים רחוקות, האדם נכנס לתכנית לירידה במשקל בעקבות גורמי בריאות פנימיים, אך זהו אחד מהדברים שממעיטים בערכו, ולא לוקחים בחשבון. קיימים גורמים חבויים רבים, הגורמים לגוף להגיע לעודף במשקל. יתר על כן, הגורמים הללו הופכים את הדיאטה והפעילות הגופנית לחסרי תועלת, עד שמטפלים בהם.
7 סיבות לאי ירידה במשקל
1. ויסות לא תקין של הסוכר בדם
כל התאים בגוף דורשים ATP – או: אדנוזין תלת-זרחני. זהו כימיקל המספק אנרגיה לתהליכים פנימיים רבים, כגון: התכווצות השרירים, גירוי העצבים והסינטזה הכימית. ה-ATP נוצר דרך תהליך שנקרא נשימה תאית, שבאמצעותו הפחמימות הם מקור הדלק המועדף.
כשצורכים פחמימות, רמות הגלוקוזה בדם מתחילות לעלות. בתגובה, הלבלב מייצר הורמון שנקרא אינסולין שתפקידו להעביר את הסוכרים הללו לתאים אליהם הם שייכים. האינסולין הוא הורמון חיוני לחיי האדם, אך עם זאת, הוא גורם לאיחסון השומנים, כשהוא מיוצר במידה עודפת.
מבחינת הבריאות הפרטנית, תהליך זה מתנהל בצורה חלקה, ורמות הסוכר בדם חוזרות למצבן הנורמאלי (לפחות 140 ng/dl, או פחות, אך עדיף מתחת ל-100), בערך כשעתיים לאחר הארוחה.
לפעמים, עם זאת, התאים מתעייפים והם מאבדים את יכולתם לקבל בצורה יעילה את האינסולין. מצב זה ידוע כעמידות לאינסולין, מצב מסוכן, שעלול להוביל לעליה במשקל ובסופו של דבר לסוכר מסוג 2, אם זה נותר ללא טיפול.
גורמים רבים משחקים תפקיד בהתפתחות העמידות לאינסולין, והם כוללים כדלקמן:
- משקל יתר, או השמנה.
- משקל בטני חריג, גם בהיעדר השמנה באופן כללי.
- אורח חיים בישיבה.
- צריכת תזונה גבוהה בפחמימות מזוקקות, כגון קמח לבן וסוכר.
שמירה על רמות סוכר מאוזנות בדם, היא דבר חיוני, כדי למנוע השמנה לא רצויה. את זה אפשר להשיג בכך שמפחיתים בצריכת המזונות המעובדים ומוודאים שכל ארוחה תכיל חלבונים, סיבים ושומנים. החומרים המזינים הללו מאטים את הטמעת הפחמימות בדם.
2. דלקת
יתכן ולא מובן הקשר בין הירידה במשקל ובין הדלקתיות.
בעוד שברמה מסויימת של דלקתיות, היא נחוצה כדי להילחם בזיהומים, אך הבעיות מתחילות, כשזה הופך למצב כרוני וממושך. בעייה אחת שנובעת מכך, היא העליה במשקל – כשהגוף סובל מדלקת, העדיפות העליונה שלו היא לכבות את האש הפנימית הזאת. ברוב הפעמים, לא נשארת מספיק אנרגיה כדי שתחול ירידה במשקל, עד ששיווי המשקל הפנימי בגוף, חוזר לעצמו.
בדיקת שורש הבעיה של הדלקת, הוא דבר חיוני, כדי לשמר את הבריאות הפנימית בצורה אופטימאלית וכדי להתחיל ולהוריד במשקל.
- כשסובלים מעודף משקל, זהו אחד מגורמי הסיכון לפיתוח דלקתיות. מאחר ואכילת יתר מגבירה את התגובה החיסונית בגוף, היוצרת דלקת שעלולה לגרום למחלות כרוניות. תגובה כזאת, קשורה למיטוכונדריה, או לתחנת הכוח של התא, שתפקידה הוא לייצר אנרגיה מחומצות השומן.
כשאוכלים יותר מדי, חומצות השומן הללו מצטברות במהירות רבה יותר ממה שהמיטוכונדריה יכולה לפרק. כתוצאה מכך, כשהגוף מלא, עלולה להיגרם דלקת, ובעקבותיה בדרך כלל, עולים במשקל.
מקורות נפוצים נוספים הגורמים לדלקת, הם כדלקמן:
- משקל עודף
- רגישות למזון.
- תזונה גרועה
- גלולות למניעת הריון
- זיהום במעיים.
- רמות סוכר בדם לא מאוזנות.
- רעלים סביבתיים.
- שינה לא מספיקה/טובה.
3. חוסר איזון הורמונאלי
אחד מהגורמים המרכזיים לכך שלא מצליחים לנצח את הקלוריות כדי לרדת במשקל, קשור להורמונים. כ-50 כימיקלים כאלה, מצויים בגוף האדם, והם מופרשים באמצעות התאים האנדוקריניים שנמצאים בבלוטות. החומרים הללו נכנסים לאחר מכן לזרם הדם ומפעילים את התאים המיועדים.
להורמונים יש השפעה רבה מאד על המשקל, מאחר והם מווסתים את ה-BMR – קצב חילוף החומרים הבסיסי. BMR של האדם, הוא מספר הקלוריות שנשרפות על בסיס יומי, כשלא מעורבת בכך פעילות גופנית. חוסר איזון בהורמונים מסויימים, כגון הקורטיזול, הטסטוסטרון, האסטרוגן והפרוגסטרון, גורמים בדרך כלל לירידה ב-BMR.
צריכה של פחות קלוריות במהלך היום כולו, יכולה לגרום לירידה במשקל – כאילו והאדם מבצע את הדברים בצורה נכונה, כגון: אימון גופני ואכילה בצורה בריאה.
גורמים רבים, כולל הגורמים דלעיל לאי סדירות הסוכר בדם, יכולים להיות מעורבים בחוסר איזון הורמונאלי. מאחר וכל המערכות בגוף האדם מחוברים בצורה מורכבת, לא יהיה בדרך כלל גורם אחד בודד שורשי, האחראי לבעייה. במקום זה, כמה מרכיבים מצטברים, ובסופו של דבר מגיעים לשיאם כמו אפקט דומינו, שגורמים להרס במאזן ההורמונאלי העדין.
כדי לגרום להורמונים לחזור לאיזונם, זהו תהליך בעל היבטים רבים, והוא בדרך כלל כרוך בטיפול בתפקוד הבלוטות, בטיהור הכבד, בחוסר האיזון במעיים ובעמידות האינסולין, בין שאר המורכבות הרבה. העבודה עם איש מקצוע, שעורך בדיקות הורמונים מקיפות
4. תת פעילות של בלוטת התריס
זוהי בלוטה קטנה בצורת פרפר, שנמצאת ממש מתחת לגרון, והיא בלוטה מאד חשובה. היא אחראית להסדרת המטבוליזם, או למידה שבה גופנו מפרק את המזון ויוצר ממנו את האנרגיה.
3T ו-4T הם שני ההורמונים העיקריים שנוצרים על ידי בלוטת התריס, כש-3T הוא החזק מביניהם. תת פעילות של בלוטת התריס, מתרחשת שהגוף אינו מייצר מספיק 3T או 4T. זה עלול לקרות כשבגוף יש בעייה להמיר את ה-4T ל-3T (הורמון בלוטת התריס "הפעיל").
ייצור 3T ו-4T לא מספיק, מתריעים בפני ההיפותלמוס, על TRH סמוי, או על כך שבלוטת התריס משחררת הורמונים. בתגובה, בלוטת יותרת המוח, TSH, והמוכרת יותר בשם "הורמון מעורר של בלוטת התריס". שרשרת מורכבת זאת של אירועים, פירושה, שבאופן פרדוקסלי,שתפקוד ה-TSH ובלוטת התריס נמצאות בקשר הפיך. ככל שה-TSH גבוה יותר, כך תפקוד בלוטת התריס נמוך יותר. סימפטומים נפוצים לתת פעילות של בלוטת התריס הם כדלקמן:
- עליה במשקל או קושי להוריד במשקל.
- עייפות.
- רגישות מוגברת לקור.
- עצירות, צואה יבשה קשה.
- נפיחות בפנים.
- צרידות
- חולשת שרירים.
- כולסטרול גבוה.
- כאבי שרירים, שרירים קשים או נוקשים.
- כאבים, רכות, או נפיחות של המפרקים.
- מחזור חודשי קשה, או לא סדיר.
- שיער דליל
- דופק איטי.
- דיכאון.
- ירידה ביכולת הקוגניטיבית.
- בלוטת תריס מוגדלת (זפק).
לרוע המזל, הרפואה הקונבנציונאלית עדיין לא מבינה מספיק את תת הפעילות של בלוטת התריס. נראה ששורש הבעייה, גורם עם זאת בדרך כלל להיות סימפטום למשהו הרבה יותר עמוק. ירידה בפעילות בלוטת התריס, כמעט תמיד מופיעה, בתגובה למצב אחר, כגון עייפות אדרנלית, המונח הרפואי שהוא לאי תפקוד של ציר HPA (מההיפותלמוס [H], בלוטת יותרת המוח). מצב כזה יכול להאט את מאמציכם להורדה במשקל.
5. חוסר איזון במעיים
הפיזיקאי היווני הקודם היפוקראטס אמר: "כל המחלות מתחיל במעיים".
רבים התעלמו מאותן מילים חכמות להפליא, עד השנים האחרונות, כשהמדענים התחילו לחקור את המיקרוביומה (חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים) של המעיים, והתחילו להתייחס למעיים כאל "המוח השני" של הגוף, מאחר ולבטן יש השפעה כמעט על כל מערכת ותהליך פנימיים. מעצם כך שקיימים מספיק חיידקים מועילים בדרכי העיכול, זהו דבר חיוני לניהול המשקל ולבריאות באופן כללי.
חוסר איזון מבחינת החיידקים בבטן, או יותר נכון, של החיידקים "הטובים" לעומת ה"רעים", עלול ליצור את הגורמים המוזכרים דלעיל, מאחורי המאבקים, כדי לרדת במשקל. על כך, מתווספת אי הסדירות של הסוכר בדם, הדלקת, חוסר האיזון ההורמונאלי ותת הפעילות של בלוטת התריס, בין שאר הבעיות.
קיימים דברים פשוטים רבים שהאדם יכול לעשות כדי לקדם בריאות מעיים טובה יותר. זה כולל הפחתת המתח, צריכתה של תזונה ממזונות לא מעובדים, פעילות גופנית על בסיס קבוע ואכילתם של מזונות מותססים כגון יוגורט וכרוב כבוש. לפעמים עם זאת, המאמצים הללו לא מספיקים כדי לתקן את חוסר האיזון החמור באוכלוסיית החיידקים.
בדיקת צואה באיכות גבוהה, יכולה לתת תובנה לגבי איזו אוכלוסיית חיידקים ספציפית מתרבה ביתר, או בצורה לא מספקת. זה מאפשר לאנשי המקצוע להתאים תוכנית ייחודית לכל מטופל, במקום לנחש באיזה צעדים צריך לנקוט.
6. מתח
בקצב העולם המהיר שבו אנו חיים כיום, המתח הוא דבר שאי אפשר להימנע ממנו. בין העבודות שלנו, המאבקים הכספיים, הילדים ומערכות היחסים, רובנו נמצאים על הקצה כל הזמן. המתח הפסיכולוגי הוא רק לעיתים רחוקות בעייתי, ולמעשה, המתח הגופני הוא האמיתי מאד.
גופנו עדיין לא יכול להבדיל בין הכאב הנפשי ובין המתח שנוצר כשאנחנו במצב של נרדפים. כתוצאה מכך, אנו נכנסים למצב של "להילחם או לברוח", בין אם הנטל הוא פיסי או רגשי – מה שאצל רוב האנשים, נראה כמצב של חרדה מתמדת.
המתח מאותת על כך ששמופרש קורטיזול, שהוא ההורמון הסטרואידי שמגביר את רמות הסוכר בדם, גם בהיעדר צריכתם של מזונות מזוקקים או מעובדים.
כך נגרמת אי יכולתנו לעצור מבעד מאמצינו להוריד במשקל. תהליך זה עלול לגרום לגוף לאגור שומן, ובמיוחד באיזור הבטן, מאחר והגלוקוזה בדם קשורה לאינסולין (הורמון איחסון השומן).
7. חוסר איזון מינראלי, או הרעלה של מתכות כבדות
בעוד שהמינראלים לא יכולים להתפרק ולהפוך לאנרגיה כמו חומרים מזינים אחרים (פחמימות, שומנים וחלבונים), הם מהווים גורם משלים למאות אנזימים המעורבים במטבוליזם. מאחר והמטבוליזם שולט על כמה קלוריות האדם שורף, והחוסר במינרלים, עלול להוביל לעליה במשקל.
הרעלה ממתכות כבדים, היא גם דבר נפוץ בעולם המודרני, בגלל גורמים כגון זיהומים באספקת המים. התרכובות הללו מסיסים בשומן, כך שהגוף יכול לאגור בתוכו עודף משקל, כדי למנוע מהם להיכנס לזרם הדם. HTMA
יש לעבוד תמיד עם איש מקצוע, כשמדובר בבעיות מסוג כזה, מאחר והרעלה של מתכות כבדות עלולה להיות מאד מסוכנת.
מחשבות אחרונות על הסיבות החבויות כשלא מורידים במשקל
כשלא מתקדמים מבחינת הירידה במשקל, זה עלול להיות מצב מאד מייאש. היעדר בהתקדמות, גורם לאנשים רבים לעבוד קשה יותר במכון הכושר ולהוריד בצריכת הקלוריות, אפילו יותר, כדי לראות את התוצאות. לא רק שזוהי גישה שבדרך כלל לא מצליחה, אלא היא גם עלולה להוות גורם מכשיל בטיפול בסיבה שבגללה הירידה במשקל לא מתרחשת.
בדרך כלל, הקושי לרדת במשקל, הוא סימפטום למשהו פנימי. השורש לכך יכול להיות בגלל תת פעילות של בלוטת התריס, עמידות לאינסולין, חוסר איזון אוכלוסיית החיידקים במעיים, או כל מחלה סמוייה אחרת. עם זאת, דיאטה קשה יותר, מובילה רק לשיא נוסף במתח לא רצוי המופעל על הגוף. הבנת הקשרים הפנימיים המתקיימים בכל מערכת פנימית, חיוני, לריפוי ולהשגת הבריאות האופטימאלי, ובכך כמובן גם לירידה במשקל.