ישנם דברים שונים שעלולים לגרום לנזק לכבד כשאותו הנזק גורם להחמרה עם הזמן. במקרה של נזק בתחילה הכבד מתנפח ולאחר מכן הוא מתחיל לקבל צלקות (נקראות פיברוזיס). בטיפול מתאים הכבד יכול להחלים אך בחוסר טיפול הצלקות הופכות לקבועות (שחמת) ולהקשות על הכבד לבצע את העבודה שלו עד למצב של אי ספיקת כבד המסכנת חיים.
תסמינים המצביעים על בעיות כבד
לרוב בתחילה לא נראה תסמינים של בעיות כבד אלא רק עם ההחמרה. אז יכולה להיות תחושה של גירוד בעור וחבורות קלות. בנוסף העיניים והעור עשויים להפוך לצהבהבים (מצב של צהבת) והבטן עלולה לכאוב. יש שירגישו אובדן תיאבון או בחילה. בשלב זה הקרסוליים והבטן עשויים להתנפח.
רוב מחלות הכבד הן כרוניות ומתפתחות באיטיות לאורך שנים, אך כדאי לדעת כי ישנם מקרים בהם ההתפתחות מהירה מאד. במקרה של אי ספיקת כבד חריפה הסכנה משמעותית ולכן התסמינים השונים דורשים התייחסות ופניה לבדיקה רפואית.
גורמים המובילים לבעיות כבד
חלק מבעיות הכבד יכולות להיות קשורות למחלות ומצבעים בריאותיים אחרים וחלק קשורות לאורח החיים שיש לנו שליטה עליו.
עודף משקל
משקל עודף עשוי להעלות את הסיכון להתפתחות מחלת כבד שומני לא אלכוהולי. כאשר השומן מצטבר בכבד הוא עשוי להוביל להתפתחות שחמת ובעיות אחרות.
צריכת אלכוהול
שתייה מרובה של אלכוהול עלולה להקשות על הגוף בכל הקשור לסינון האלכוהול מהדם בכבד. יותר מדי אלכוהול לאורך זמן עלול להוביל לפגיעה בכבד כשבשלב הראשון השומן מצטבר למצב של כבד שומני אלכוהולי ובהמשך עלול להתפתח לדלקת כבד אלכוהולית, שחמת ובסופו של דבר אי ספיקת כבד.
תרופות וכימיקלים
תרופות יכולים אמנם להועיל אך במקרים מסוימים לגרום גם לנזק חריף לכבד. בתוך כך נמצאות תרופות כמו כמה אנטיביוטיקה, פרצטמול ומשככי כאבים מסוג NSAID כמו איבופרופן ונפרוקסן. לרוב הבעיה תהיה במינון גבוה או בערבוב עם אלכוהול או סמים אחרים.
זיהומים
דלקת כבד (מסוג C,B,A) ונגיפים אחרים יכולים לגרום לנזק כרוני חמור לכבד.
מצבים אוטואימוניים
כשמערכת החיסון נכנסת להילוך יתר היא עלולה לפגוע בחלקים בריאים של הגוף כולל הכבד. מצב זה יכול לקרות במחלת הפטיטיס ושחמת. טיפול לבלימת התגובה יכול לעזור.
בעיות צינור וסתימה
כולנגיטיס טרשתית ראשונית גורמת לצלקות בצינוריות המובילות את המרה מהכבד אל המעיים, מצב אשר עלול עם הזמן לגרום לנזק חמור לכבד. כמו כן, הסיכוי לסבול מאבנים בכיס המרה עולה במקרה של מחלת כבד.
סרטן
סוגים שונים של סרטן יכולים להשפיע על הכבד כשכמובן גם מחלת סרטן בכבד יכולה להוביל לנזקים כאשר במקרים בהם יש רקע מקדים ההמלצה תהיה לבצע מעקבים קבועים.
בעיות גנטיות
ישנם אנשים שנולדו עם מצבים נדירים שעלולים לגרום למחלת כבד. מחסור באנטי-טריפסין באלפא-1 (A1AD) מוביל לכך שהגוף לא מספק מספיק חלבון המגן על הכבד מפני נזק. במקרה זה התסמינים יכולים להופיע בגיל צעיר מאד.
אבחון והתנהלות
לרוב לאחר תלונה האבחון הראשוני יתבצע בבדיקת דם כשיתכן שימוש באולטרסאונד, סריקות CT ו-MRI. לעתים יהיה צורך בביופסיה כדי לאשר את המצב ולהעריך את שיטת הטיפול. ברגע שאובחנה מחלת כבד יש לאמץ שינויים אשר במקרים מסוימים יעצרו את ההתדרדרות ולעתים אף ירפאו אותו לחלוטין. אלו הן חלק מההמלצות שכדאי לאמץ:
- הפסקת אלכוהול
- תזונה בריאה ואימונים
- מעקב אחר התרופות
- בדיקות קבועות