1 שומר את הלב בריא
קרישי דם הינם סיכון פוטנציאלי עבור הלב, הם נדבקים על העורקים ויכולים להוביל לשבץ. קיווי הינו מדלל דם מעולה. במחקר שנעשה על קבוצת מתנדבים בריאים, נמצא שאכילת 2-3 קיווי במשך 28 יום מוריד את הסיכון לקרישת דם ב18%. באותו זמן ,הוא יכול להפחית את רמת הטריגליצרידים ב15% מבלי להשפיע על פרופיל הכולסטרול. האם זה לא תרופה טובה יותר מאספירין כדי למנוע קרישת דם ?!.
מחקרים רבים מראים כי מחסור בוויטמין C קשור לסיכון למחלות לב וכלי דם, בגלל שקיווי מכיל כמות גדולה של ויטמין C ,זה מגיע לכמות כפול 3 ממה שצריך ביום, לכן קיווי אחד ביום שומר על בריאות הלב.
יותר מזה, כמות הסיבים הגדולה שבפנים, יכול לתת הרבה יתרונות ללב, כמו הפחתת הכולסטרול, הסוכר ולחץ הדם.
2 מונע נזק לDNA
חלק מהאוכל שאתם אוכלים, האוויר שאתם נושמים, והמוצרים שאתם משתמשים משחררים רעלים בגוף ומייצרים מולקולות פעילות שנקראות ׳רדיקלים חופשיים׳.
לפעמים אותם רדיקלים חופשיים תופסים במה, הורסים את קירות התאים ואפי׳ את הDNA ואת המערכת החיסונית.
הגוף נכנס למתח מהחומצות שנמצאות בגוף, מה שמוביל למס׳ מחלות כולל סרטן.
הדרך היחידה להימנע מזה זה לאכול אוכל שמכיל נוגדי חימצון שצדים את הרדיקלים החופשיים ומחסלים אותם .
פירות הקיווי מציעים מגוון של נוגדי חימצון שבאים בצורות של וויטמין C וויטמין E ומזינים צמחיים אחרים.
מחקר שנעשה על תאי הלימפה מצא שמיץ קיווי גרם לDNA להיות עמיד יותר בפני נזק שנגרם מרעלים וחומציות.
3 מאזן כולסטרול
מדענים מציעים שלרדיקלים חופשיים יש גם יד להעלות את הסיכון למחלות לב. אותם רדיקלים מחמצנים את הכולסטרול הרע ומובילים למחלות כדוגמת טרשת עורקים. התרופה האידיאלית לתרחישים כאלהזה משהו שיחסל את הרדיקלים החופשיים ויאזן את רמת הכולסטרול ע״י העלאת כמות הכולסטרול הטוב. פירות הקיווי יכולים לעשות זאת.
חוקרים בטאיוואן בקשו מ 43 מטופלים עם כולסטרול גבוה לאכול 2 קיווי כל יום למשך 8 שבועות. אחרי 8 שבועות, נמצא שרמת הכולסטרול הטוב עלתה והיחס בין שני סוגי הכולסטרול היה מאוזן.
יותר מזה, הם מצאו שהנזק שנגרם לתאים מהרדיקלים החופשיים פחת.
זה הוביל את החוקרים להציע, שאכילה יומיומית של קיווי יכולה לעזור למטופלים עם כולסטרול גבוה להימנע ממחלות בלב.
4 מוריד את לחץ הדם
תפוח כל יום מרחיק מאיתנו את הצורך ללכת לרופא. אבל 3 קיווים ביום מונעים לחץ דם, טוענים החוקרים.
הם נתנו לסובלים מרמה 1 של כולסטרול גבוה 3 קיווי או תפוח אחד ביום למשך 8 שבועות ומצאו שלקבוצה שאכלה את הקיווי לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי ירד יותר מהקבוצה שצרכה תפוח ליום.
5 שולט על סוכרת
עקב כמות הסוכר הגבוהה שהפירות מכילים, רוב הפירות בעייתים לחולי סוכרת. קיווי לעומת זאת נמוכים בסוכר ומשחררים אותו באופן איטי יותר. זה בגלל שהסיבים המסיסים מעכבים את הספיגה של הסוכר, זה מונע מבעיות פתאומיות בדם לצוץ. מחקרים מצאו ש100 גר׳ קיווי מייצר רק 5 גר׳ / כפית של סוכר, מה שעושה אותו לפרי אידאלי לחולי סוכרת. בחרו בקיווי שמכיל יותר סיבים ופחות סוכר.
יותר מהכל, יש בפחמימות של הקיווי מרכיב שמחקה אינסולין מה שיכול לעזור לחולי סוכרת מסוג 2. אותו מרכיב גם עזר לנשים עם מחלות הריון.
בימים שלא ממש בא לכם על קיווי, תוכלו לאכול רימון במקום בשביל הסוכרת.
6 מונע אובדן ראייה
חולי סוכרת ומבוגרים, נמצאים בסיכון הגבוה לאבד את הראיה בשל ניוון מולקולרי ברשתית. מחקר מצא ש3 מנות של פירות יכול להוריד את הסיכון של ניוון ברשתית אצל חולי סוכרת ומבוגרים. קיווי עשיר בלוטאין (פיגמנט צהוב-כתום שנמצא דווקא בפירות וירקות ירוקים) וויטמין A . הקרוטנואידים שאחראים לבריאות העין. כדאי לכם לשקול לפחות מנה אחת של קיווי ביום.
7 עוזר לעיכול
לקיווי יש חלבון שנקרא אקטינדין, שמשפר את העיכול לחלבונים אחרים, כאלה שאפי׳ פפסין (אנזים שמופרש בקיבה) לא יכול ׳לשבור׳. ככה שזה רעיון טוב לאכול את הקיווי עם ארוחה עשירה בחלבונים.
קיווי גם מכיל כמות גדולה של מוסין – רכיב של רירית בדרכי העיכול. מחסום רירי חזק נדרש כדי להפריד בין הסביבה החיצונית המזיקה לבין הסביבה הפנימית, וקיווי מגן על הבטן מחומצות הקיבה החזקות.
8 מונע הקאות ועצירות
סיבית תזונתיים מסוימים מכילים תרכובות שהופכות מעבר של מזון במורד מערכת העיכול חלק וקל יותר. זה למה הם משמשים לעיתים קרובות כמשלשלים טבעיים עבור קשישים, ואפי׳ עבור חולים בתסמונת המעי הרגיז.
במחקר שנעשה, 41 סובלים מעצירות התבקשו לאכול 2 קיווים ביום למשך 4 שבועות. קיווי יכול לצמצם את הזמן שלוקח לאוכל לנסוע דרך המעי הגס וגם העלה את תדירות עשיית הצרכים.
9 מונע אסטמה ודלקת בדרכי הנשימה העליונות
סקר בקנה מידה גדול מצא כי קיווי (או כל פרי הדר טרי) לפחות פעם בשבוע גורם לפחות מקרים של צפצופים בנשימה ופחות חזרה של המחלה אחרי הריפוי שלה.
האפקט החיובי הזה קשור לכמות הוויטמין C שמכיל הקיווי. הרבה מדענים מקשרים בין צריכה נמוכה של וויטמין C במהלך החורף לציפצופים בנשימה ולברונכיט ולבעיות בנשימה. זה בגלל שוויטמין C מכיל נוגד חמצון שיכול לחסל רדיקלים חופשיים, טבק עישון, או מזהמי אוויר, כל אלה מעוררים התקפי אסטמה.
מחקר אחר מצא, שצריכת 4 קיווי מוזהבים ליום למשך 4 שבועות מפחית בעיות בדרכי הנשימה העליונות לאנשים ונשים מעל גיל 65 שנים.
עם זאת ישנם סוגי אסטמה שגורמים לאלרגיה לקיווי.
10 מחזק את העצמות
מחקר שנעשה לאחרונה על עכברי מעבדה, שהוסרו להם השחלות, הראו שקיווי הפחית דלדול מינרלים של העצם לתוך הדם. דלדול עצם יכול להחמיר את הבעיה של אובדן צפיפות העצמות, במיוחד מתי שהגוף אינו יכול לפצות על אובדן המינרלים.
ניסוי זה הוא בעל משמעות עבור נשים לאחר גיל המעבר, שיש להם רמות נמוכות של אסטרוגן, גורם מרכזי שחסרון בו תורם לאובדן צפיפות העצם ולאוסטיאופורוזיס.
קיווי עשיר במינרלים כמו סידן, מגנזיום, אשלגן וזרחן כולם אחראים על בריאות העצם.
עם התכולה הגבוהה של ויטמין K ,רק כמה קיווי בודדים ממלאים את הצריכה היומית המומלצת לוויטמין K שביחד עם וויטמין D הוא חיוני לבריאות העצם.
11 מחזק את החסינות
יש כמה דרכים שבהם הקיווי מחזק את החסינות.
ראשית, הוא מלא בוויטמין C יותר מתפוזים ולימונים. קיווי גם מכיל כמות מסוימת של וויטמין E . שני הוויטמינים האלו הם נוגדי חימצון מלאי עוצמה אשר מגדילים את החומצות הטבעיות של הגוף. הם גם יכולים למנוע הצטננות ושפעת בקרב ילדים וקשישים.
פירות הקיווי גם מכילים סיבים מסיסים שבריאים לחיידקים שבמעיים, אותם חיידקים משחקים תפקיד מרכזי בחסינות שלכם.
12 משפר את משך השינה ואת יעילותה
אף אחד לא יכול להכחיש ששינה היא אולי המניעה הטובה ביותר למצבים בריאותיים, כמעט כמו תרופה. חוסר שינה יכול להוביל אפי׳ לסוכרת.
אבל מה אפשר לעשות עם קשה לכם לישון טוב ?
במחקר שנעשה, אכילת 2 קיווי ביום במשך 4 שבועות משפר את משך השינה ב13.4% ואת איכותה ב5.41% בקרב מבוגרים. המשתתפים בתוכנית גם הצליחו להרדם יותר מהר.
החוקרים מקשרים את ההשפעה החיובית על השינה, לנןגדי חימצון ולחומצה הפולית שמכיל הקיווי. יותר מזה, בקיווי יש ריכוז גבוה של ההורמון סרוטונין אשר מקושר לנדודי שינה.
13 מועיל לאנמיה
עובדה ידועה היא שמחסור בברזל מוביל לאנמיה, וויטמין C משפר את ספיגת הברזל. אז כדי לבדוק את זה אם צריכת פירות שמכילים ברזל מועילה לאנמיה, ביקשו החוקרים משתי קבוצות נשים עם חוסר בברזל לאכול 2 קיווי מוזהבים לקבוצה אחת ובננה אחת לקבוצה השניה ,כל יום בארוחת הבוקר למשך 16 שבועות. הקבוצה שאכלה את הקיווי הראתה שיפור משמעותי ברמות הברזל לעומת הקבוצה השניה, תודות לתכולה הגבוהה של וויטמין C .
14 עוזר לירידה במשקל
בין אם אתם אוכלים קיווי לארוחת הבוקר, ובין אם זה רק ׳נשנוש׳ ,היתרון העיקרי של הקיווי שעוזר לירידה במשקל מגיע מכמות המים שהוא מכיל כמו גם מהסיבים הדיאטטיים שנמצאים בו. שני המרכיבים האלה עוזרים לתחושת שובע וככה מרחיקים אותכם מחטיפים ושאר נשנושים לא בריאים. קיווי גם יכול לעזור לכם להוציא החוצה מהגוף רעלנים ולהפחית נפילות בבטן. בנוסף, קיווים כמעט ולא מכילים שומן והחלבונים שבו בריאים בעיקר בצורה של סיבים .
גם אבטיח טוב לירידה במשקל, תוכלו לשלב אותם ביחד בתור מיץ סחוט או בתור סלט פירות מרענן .
15 משפר את בריאות העור
נוגדי החמצון שבאים בצורת וויטמין A ,C וE הם הנשק העיקרי שיש לקיווי בארסנל שלו כנגד סימנים של הזדקנות העור.
וויטמין C עוזר לייצר קולגין, חומר חשוב ובסיסי לעור
וויטמין E עוזר נגד נזק מקרני UV
וויטמין A עוזר נגד אקנה והזדקנות או נזק שנגרם לעור ע״י חשיפה לאור.
אתם יכולים פשוט לרסק את הפרי ,למרוח אותו על הפנים, ולשטוף אותו אחרי 15 דק׳.
קיווי ירוקים וצהובים מכילים גם שני חלבונים אשר פועלים בהתאמה נגד 2 סוגים שונים של פטריות. גם לזרעים יש תכונות אנטי בקטריאלית . לכל זה יכול להיות השפעה גדולה לשמירה ממחלות עור בקטריאליות ופטריות.
16 מכיל נוגדי סרטן
מחקרים מצאו כי שורשים של קיווי מוזהבים, יש השפעה אנטי סרטנית על סרטן בריאות ובכבד. זה מסביר מדוע משתמשים בשורשים של קיווי ברפואה העממית.
17 עוזר לנשים בהריון
פירות הקיווי טובים לנשים בהריון. החומצה הפולית שבהם עוזרת למנוע מומים מולדים הקשורים להתפתחות לא מספקת של הצינור העצבי בעובר. תכולת הוויטמינים והסיבים בפרי טובה לנשים עם עצירות, שהיא תופעה שכיחה בהריון. הפרי עצמו מכיל כמה קלוריות אך משמש כסוג של חטיף, משהו בריא לאכול ולשבוע. סוכר הפירות שבתוכו משוחרר לאט לאט.
יתר על כן קיווי נמצא בתוך רשימה של 15 פירות שחושפים יחסית מחומרי הדברה.
האם קיווי מרפא קדחת קנדה ?
קדחת דנגה הינה מחלה נגיפית המועברת על-ידי יתוש והאופיינית לאזורים טרופיים
ישנם אנקדוטות איך קיווי עוזר לרפא את המחלה ע״י העלאת ספירת טסיות. הקיווי בוודאי הוא אפשרות טעימה יותר ממיץ עלי פפאיה, אבל מכיון שזה עדיין לא הוכח קלינית עדיף לבינתיים להשתמש במיץ העלי פפאיה מאשר הקיווי.
האם לקיווי יש תופעות לוואי ?
למרבה הצער כן. החלבון שמסייע בעיכול יכול גם לייצר תגובה אלרגית אצל אנשים עם אלרגיה ללטקס ואצל ילדים.
זה יכול להתבטא בפריחות על העור, עקצוצים בפה, שפתיים נפוחות והתכווצויות בבטן.
זה יכול להתבטא גם בקשיי נשימה במקרים חמורים.
אם אתם לפני ניתוח ולוקחים תרופות מדללי דם, כדאי להימנע מקיווי, עקב זה שהם מעכבים קרישת דם.