מחלת כליות

מחלת כליות: סוגים וגורמים עיקריים

הכליות הן זוג איברים בגודל אגרוף הממוקמים בתחתית כלוב הצלעות. הכליות חיוניות לגוף בריא, הן אחראיות על סינון חומרי הפסולת, עודפי מים וזיהומים אחרים מהדם. הרעלים השונים מאוחסנים בשלפוחית השתן ולאחר מכן מוסרים במהלך מתן שתן.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

הכליות מווסתות את רמות ה-PH בגוף, המלח והאשלגן. הם מייצרות הורמונים המווסתים את לחץ הדם ושולטים בייצור תאי הדם הדומים. הן אפילו מפעילות צורה של ויטמין D ובכך עוזרות לגוף לספוג את כמות הסידן הנדרשת לו.

 

מחלת כליות פוגעת במיליונים מדי שנה

מחלת כליות פוגעת במיליוני אנשים מכל העולם והיא מתבטאת בפגיעה של הכליות כך שהן לא יכולות לבצע את התפקיד שלהן. המקור לנזק עשוי להיות סוכרת, לחץ דם גבוה ומצבים שונים אחרים שקשורים במחלה ארוכת טווח. מחלת כליות יכולה גם להוביל לבעיות בריאותיות אחרות ובהן חולשה של העצמות, נזקים עצביים ותת תזונה.
במקרה של החמרת המחלה הכליות עלולות להוביל למצב של חוסר תפקוד. המשמעות היא שיש צורך בטיפול דיאליזה אשר מחליף את התפקוד של הכליות על ידי סינון וטיהור הדם באמצעות מכונה. הדיאליזה לא מרפאה את מחלת הכליות אך היא יכולה להאריך את החיים.

סוגים וגורמים למחלות כליות

מחלת כליות כרונית

הצורה הנפוצה ביותר של מחלת כליות היא מחלת כליות כרונית. היא נמשכת לאורך זמן ואינה משתפרת כשלרוב הסיבה להתפתחותה היא יתר לחץ דם. ברגע שסובלים מלחץ דם גבוה מופעל לחץ על הגלומרולי שהם כלי דם זעירים בכליות האחראיים על ניקוי הדם. הלחץ המוגבר פוגע בכלים אלו ומתוך כך תפקוד הכליות מתחיל להידרדר.
תפקוד הכליות עלול להידרדר עד לנקודה בה הכליות לא יוכלו לעשות את עבודתן כראוי. במקרה זה יש צורך בדיאליזה כדי לשמור על התפקוד היום יומי. אפשרות נוספת היא השתלת כליה כשהדבר תלוי במצב הפיזי והנסיבות של המקרה.

סוכרת

סוכרת היא גורם מרכזי המוביל לרמת סוכר גבוהה בדם. היא פוגעת בכלי הדם שבכליות והמשמעות היא שהן לא יכולות לנקות את הדם כראוי. אי ספיקת כליות יכולה להתרחש כשהגוף הופך לעמוס ברעלים ומכאן לפגיעה גם בתפקוד הכליות.

אבנים בכליות

זוהי עוד בעיה נפוצה אשר מתרחשת כשמינרלים וחומרים אחרים בדם מתגבשים בכליות ויוצרים מסות מוצקות (אבנים). לרוב, האבנים יצאו מהגוף בעת מתן השתן אך הדבר יכול להתבטא בכאב רב ובמצבים מסוימים הן יהיו גדולות מדי וימשיכו לגדול בכליות.

גלומרולונפריטיס

גלומרולונפריטיס היא דלקת של הגלומרולי האחראיים על סינון הדם. הסיבה לכך יכולה להיות זיהום, תרופות והפרעות המתרחשות במהלך הלידה או זמן קצר לאחריה (כמו מומים מולדים). לעתים קרובות דלקת זו תשתפר בעצמה ללא התערבות שלנו.

מחלת כליות פוליציסטית

זוהי הפרעה גנטית הגורמת לציסטות רבות לצמוח בכליות כשאלו עלולות להפריע לתפקוד הכליות ולהוביל לאי ספיקת כליות. ציסטות כליות בודדות יכולות להיות שכיחות ולרוב לא יזיקו אך מחלת כליות פוליציסטית היא מצב נפרד וחמור יותר.

דלקות בדרכי השתן

דלקות בדרכי השתן (UTI) הן זיהומים חיידקיים שיכולים להיות בחלקים שונים של מערכת השתן. הזיהומים הנפוצים ביותר יהיו בשלפוחית ובשופכה והם לרוב ניתנים לטיפול בקלות. עם זאת, כשהדלקת לא מטופלת, הזיהום עלול להתפשט לכליות ולגרום בסופו של דבר גם לאי ספיקת כליות.

כתבות שבריא לדעת
טיפים לחילוף חומרים

8 פעולות שיכולות לסייע בהאצת תהליך חילוף החומרים

תרגילים לחיים ארוכים

עד 120: הנה התרגילים שיעזרו לכם להגיע לחיים ארוכים

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

3 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
בנישו שמחה
לפני 1 חודש

ביקשתי לא לשלוח .מונות חשופות הפסקתם תקופה ושוב חזרתם לשלוח תתביישו אנחנו משפחה דתיתמה אניצריכה לראות את השדיים האלה קצתצניעו. אם לא תפסיקו אני אתנתק בושה

בני
Reply to  בנישו שמחה
לפני 1 חודש

העברתי למנהל האתר ודאג להסיר

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות, תזונה

מסלק רעלים מהגוף, מפחית סיכון לסרטן, כל הסגולות הרפואיות של הסלק

סוגי נפיחות

על מה יכולים להצביע סוגי הנפִיחוֹת השונים

סיבות לעייפות בצהרים

כל הסיבות לעייפות המופיעה בשעות הצהריים

חומץ תפוחים בריא למערכת העיקול

איך אנחנו יכולים לשפר את מערכת העיכול שלנו

באותו נושא