כדאי לדעת כי הברזל הוא מינרל קריטי בתהליך ייצור תאי הדם האדומים. ללא מספיק ברזל הגוף לא יכול לייצר את התאים. מחקר שנעשה מצא כי חוסר ברזל ללא אנמיה הוא מצב נפוץ יותר מכפי שנהוג לחשוב אך עם זאת חשוב לזכור כי עם הזמן חוסר בברזל עשוי להתפתח לאנמיה.
תסמיני חוסר בברזל ללא אנמיה
מחסור בברזל יכול לגרום לחלק מהתסמינים שנגרמים מאנמיה כשהדרך היחידה לדעת בוודאות האם ישנו חסר או לא הוא ביצוע בדיקת דם פשוטה. חשוב לדעת כי בשני המקרים, מחסור ברזל עם ובלי אנמיה, ניתן לטפל וכן ניתן למנוע. אלו הם התסמינים שיכולים להצביע על חוסר בברזל:
- קשיי ריכוז והתמקדות
- תחושת עייפות וחולשה
- שינויים במצב הרוח
- קושי לבצע פעולות פיזיות
בכל מקרה שמופיעים אחד מהתסמינים הללו מומלץ לגשת לגורם רפואי ולבצע בדיקת דם. ישנן סיבות שונות שמובילות לחוסר בברזל וחשוב לבצע אבחון מתאים.
הגורמים למחסור בברזל
ישנן סיבות שונות אשר יכולות להוביל למחסור בברזל כשפעמים רבות מדובר בשילוב של מספר גורמים. סיבה אחת אשר יכולה להוביל למחסור היא תזונתית. חוסר בצריכת ברזל יכול להוביל כמובן לחסר כאשר כדאי לדעת כי הדבר נפוץ בכל האוכלוסייה ולא רק צמחונים וטבעוניים כפי שאנשים חושבים לפעמים.
לעתים הגוף שלנו צורך יותר ברזל מכפי שאדם רגיל צריך. מצב זה יכול להיות אישי והוא יכול להיות בשל פעילות גופנית גבוהה הדורשת יותר משאבים. סיבה נוספת שיכולה להוביל לחוסר היא בעיה בספיגת הברזל וזאת למרות הצריכה התקינה. חשוב מאד לבצע אבחון, להבין את מקור הבעיה ולטפל בה על פי ההמלצות.
ילדים ובני נוער יכולים להזדקק לברזל, בעלי בעיות מעי וצליאק וכן אנשים שעברו ניתוח מעקף קיבה.
ספורטאים יכולים לדרוש רמות גבוהות של ברזל ולכן חשוב שיקפידו על תזונה נכונה ותוספים. בקרב אנשים עם מחלות קיבה שונות יכול להתפתח מחסור של ברזל בשל בעיית הקליטה שלו. בתוך כך אנשים שסובלים מזיהום הליקובקטר פילורי.
צריכת הברזל המומלצת
חשוב להבין מהי צריכת הברזל המומלצת כשזו משתנה בגילאים השונים. אנשים בגילאי 50-20 זקורים ל-18 מ״ג ברזל. נשים מניקות ובהיריון זקוקות לתוספת מעבר לכך. כל שאר האנשים יכולים להסתפק ב-8 מ״ג של ברזל בכל יום. אפשר ליטול תוסף ברזל ואפשר לאכול תזונה עשירה בברזל כולל:
- זרעי דלעת וגרעיני חמנייה
- עדשים ושעועית
- בשר אדום
- סרדינים
- תרד, מנגולד ועלים ירוקים נוספים
- קינואה
- טופו
- חומוס
- אגוזים שונים
- הודו
כדאי לצרוך מזונות עשירים בברזל גם ללא מחסור בו כשתזונה מאוזנת יכולה להיות מפתח למניעת חסרים. ניתן ליטול תוסף ברזל כשמומלץ להתייעץ עם גורם רפואי או תזונאי על רמות התוסף הרצויות. במקרים מסוימים נטילת ברזל כתוסף יוצרת תחושת אי נעימות בבטן ועצירות. במקרה זה יש להחליף לתוסף ״קל״ יותר שמותאם לאנשים עם רגישויות. כך או אחרת, יש להתייחס לחוסר בברזל ברצינות, לפעול למניעה ולטפל על פי הצורך.