איך המטבוליזם שלנו עובד

זה הזמן להבין: כך המטבוליזם שלנו עובד

גורמים שונים יכולים להשפיע על חילוף החומרים של הגוף שלנו. מטבוליזם הוא סדרה של תהליכים ששולטים בגוף ושקובעים כיצד נשתמש באנרגיה. באופן כללי אפשר להגיד כי זהו התהליך שהופך את המזון והמשקאות שאנחנו צורכים לאנרגיה כך שנוכל להשתמש בה במנוחה ובפעילות.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

האנרגיה נדרשת לכל פעילות, מהבסיסיות ביותר כמו נשימה וגדילה ועד האינטנסיביות כמו אימוני הכושר. על כל אלה משפיע המטבוליזם או חילוף החומרים שלנו כשהוא יכול להיות גבוה או נמוך, איטי או מהיר כשחלק ממה שמשפיע עליו הוא הגנטיקה וחלק אלו גורמים שאנחנו יכולים לשלוט בהם.

אנבוליזם לעומת קטבוליזם

אנבוליזם – תהליך של אגירת אנרגיה, תמיכה בתאים החדשים ושמירה על רקמות הגוף.

קטבוליזם – תהליך של פירוק אנרגיה כדי לנוע, לחמם ולתדלק את הגוף.

קצב חילוף החומרים הבסיסי שלנו מתייחס לכמות הקלוריות שאנחנו זקוקים להן בזמן מנוחה כשהוא נותן לנו את האנרגיה הנדרשת לפעילות הבסיסית שמתרחשת כל הזמן גם בלי שאנחנו מודעים לכך כולל נשימה, שאיבת הדם, גדילה, פירוק האוכל, ריפוי, שליטה בהורמונים ובטמפרטורת הגוף.

בכל הנוגע לחילוף החומרים, ישנו הבדל בין כל אחד ואחת מאיתנו אך אפשר להגיד כי 70-60 אחוזים מהאנרגיה מיועדים לביצוע פעולות בסיסיות. השאר יכול להשתנות וזאת בהתאם לכמות השריר, כמות השומן, הגיל שלנו, מספר הקלוריות הנצרכות ורמת הפעילות.

שינוי בחילוף החומרים יכול להתבצע במצבים שונים כמו צמצום הקלוריות הנצרכות בצורה דרסטית, רמת פעילות גופנית משתנה ועוד.

חילוף חומרים מהיר לעומת חילוף חומרים איטי

חלקנו חווים ״חילוף חומרים מהיר״ שמשמעותו שאנחנו שורפים יותר קלוריות בשעת מנוחה. אחרים חווים ״חילוף חומרים איטי״ שמשמעותו שאנחנו צריכים פחות קלוריות יכולים להסתדר עם פחות מזון מהקבוצה הראשונה. עם זאת כדאי לדעת כי הקצב לא תמיד קשור למשקל שלנו ורבים מאלו שיש להם חילוף חומרים מהיר יכולים להיות בעלי עודף משקל כשהסיבה לכך תלויה בגורמים רבים כולל כמות האוכל ורמת הפעילות הגופנית.

קל להאשים את בעיות המשקל בחילוף החומרים אבל שמירה על משקל תקין היא למעשה תהליך מורכב שכולל בתוכו גנטיקה, הורמונים, תזונה, אורח חיים, שינה, פעילות גופנית וניהול מתחים. חילוף החומרים בין היתר יכול לשמור על המשקל שלנו אך זאת בתנאי שאימצנו הרגלים בריאים.

5 גורמים המשפיעים על קצב חילוף החומרים שלנו

אנחנו לא יכולים לשנות את כל הגורמים הקשורים לקצב חילוף החומרים בגוף אבל אנחנו יכולים לאמץ הרגלים שיכולים לעזור בתהליך. לשם כך חשוב להבין את הגורמים השונים שיכולים להשפיע על כך ולפעול בצורה חכמה בהתאם:

  1. גנטיקה – ישנם אנשים עם מסת שריר גדולה והם זקוקים ליותר קלוריות. כמו כן לרוב גברים יצטרכו יותר קלוריות לעומת נשים.
  2. גיל – אמנם הגיל הוא לא הבעיה העיקרית אך הוא יכול להשפיע על הפעילות הפיזית, על מסת השריר ולכן חשוב להתאים את התזונה לגיל.
  3. דיאטה – אין מזון אחד שמשפיע לבדו על חילוף החומרים אך איזון קלורי, תזונה בריאה וצום לסירוגין יכולים לעודד חילוף חומרים.
  4. שינה – ויסות הגלוקוז/ רמות הדם מושפע מהשינה כשמחסור יכול להוביל לקשיים בחילוף החומרים ולמחסור באנרגיה.
  5. פעילות גופנית – חלק מהותי בכל הקשור לחילוף חומרים הוא התנועה שלנו לאורך היום כשפיתוח שרירים יכול לעזור לעודד אותו.
שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

טיפים לאנרגיה
בריאות

9 דרכים טבעיות להגביר את רמות האנרגיה

19 מזונות שאסור לצרוך, אם רוצים לרדת במשקל

סיבות להפסיק לצרוך משקאות ממותקים

מדוע כדאי להפסיק לצרוך משקאות ממותקים?

7 דברים שאסור לעשות לעולם במהלך יוגה

באותו נושא