הענבים טעימים כשצורכים אותם טריים, אך אפשר גם לצרוך אותם כמיץ, ריבה, צימוקים, או יין. הענב במוצאו הוא ממערב אסיה ומרכז אירופה, היכן שאותם איזורים ידועים כמקום מולדתם של הענבים. כיום, קיימים יותר מ-10,000 זנים של ענבים בעולם. חלק מהזנים הנפוצים מגיעים בצבעים של כחול, שחור, אדום, ירוק וסגול.
כפי שהם גם טעימים, הענבים גם מכילים מספר גדול מאד של יתרונות בריאותיים, החל ממניעת סרטן, ועד לשיפור הראייה והכוח במוח.
הענבים מכילים ויטמינים C, A, K, ו-2B, נחושת, אשלגן, ברזל, חומצה פולית וסיבים. הם מכילים גם רמה גבוהה של נוגדי חמצון, כמו גם חומרים פיטו-מזינים, ובמיוחד פנולים ופוליפנולים. למרות שכל סוגי הענבים מכילים חומרים מזינים ונוגדי חמצון, ענבים אדומים וענבי קונקורד, גבוהים יותר ברמות הפלבונואידים ובחומרים הפיטו-מזינים.
היתרונות הבריאותיים של הענבים
מניעת סרטן
הענבים מכילים נוגדי חמצון בעלי עוצמה, הידועים בשם פוליפנולים, שיכולים להאט, או למנוע סוגי סרטן מסויימים, כולל את סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן הריאות, סרטן הערמונית וסרטן הלבלב.
מחקרים רבים הוכיחו שהענבים, ומוצרים המבוססים על ענבים, מהווים מקורות מצויינים לסוכנים שונים נוגדי סרטן. בהתאם למחקר של 'תזונה מולקולרית ומזון', משנת 2008, הרזרבטרול שנמצא בקליפת הענבים, נקשר כמעכב בצמיחת התאים בסרטן השד. בשנת 2014, פורסם מחקר ב'תזונה וסרטן', שגם גילה שהתרכובת המצוייה בתמצית גרעיני הענבים, חוסמת מבעד צמיחתם של התאים בסרטן הערמונית.
מפחית את הסיכון למחלת לב
הפוליפנולים המצויים בענבים, הוכיחו עצמו ככאלה שמורידים את הסיכון למחלת לב, בכך שהם מונעים את ההצטברות של טסיות הדם והם שומרים על זרימת דם בריאה. בנוסף, הסיבים והאשלגן שבענבים, תומכים גם בבריאות הלבבית, בכך שהם מפחיתים את רמות הכולסטרול LDL.
שיפור הראייה
הענבים יכולים לעזור במניעת אובדן ראיה והניוון המקולרי, הקשור לגיל. מחקרים שנערכו, מראים שצריכת ענבים באופן קבוע, ממלאת תפקיד מבחינת בריאות העיניים, ובהגנה על הרשתית מפני הידרדרותה. במיוחד, תזונה מועשרת בענבים, היא בעלת אפקט הגנה על מבנה הרשתית ותפקודה.
יתר על כן, תכונתם האנטי דלקתית, מסייעת בהפחתת רמות החלבון הדלקתיות, ומגדילה את מספר החלבונים שיכולים להגן על הרשתית.
שיפור כוח המוח
הענבים טובים גם לבריאות הקוגניטיבית. הרזברטרול שמצוי בענבים, מגביר את זרימת הדם למוח, ומשפר את התגובות המנטאליות.
מחקרים טוענים שצריכת ענבים על בסיס קבוע, יכולה לשפר את יכולת המוח ולמנוע את הירידה בזיכרון הקשורה לגיל. הענבים יכולים אפילו לעכב את התחלת ההתדרדרות במחלות עצביות, כגון דמנציה.
מחקר שפורסם בכתב עת בריטי לתזונה, טוען שמיץ ענבים יכול אפילו לשפר את תפקוד המוח אצל אנשים מבוגרים יותר, ואשר כבר מציגים ליקוי קוגניטיבי קל.
שומר על בריאות העצמות
הענבים מהווים מקור טוב לויטמין K. הויטמין הזה ממלא תפקיד חשוב בשמירה על עצמות חזקות, בכך שהוא משפר את שימור הסידן בעצמות. כוס אחת של ענבים מכילה 22 מק"ג, או 28 אחוזים של ויטמין K. הענבים מכילים גם בורון (יסוד אל-מתכתי), הנחוץ להיווצרות העצם ולספיגת הסידן. הבורון עוזר למנוע אוסטאופורוזיס במהלך גיל המעבר והוא טוב לעצמות ולמפרקים.
מקלים על עצירות
הענבים מכילים מקור משמעותי של סיבים לא מסיסים, מה שמקדם את תנועת החומרים דרך מערכת העיכול, ומפחית את הסבירות לכאבים, הקשור במעבר הצואה. אם אתם סובלים מעצירות כרונית, הענבים נועדו עבורכם.
חיזוק המערכת החיסונית
בהתאם למחקר שנערך בשנת 2013, על ידי אוניברסיטת אורגון, ענבים אדומים יכולים לחזק את תפקוד מערכת החיסון. הרזברטרול שמצוי בענבים האדומים, ממלא תפקיד מפתח בחיזוק המערכת החיסונית בגוף. יתר על כן, ענבים עמוסים גם בויטמין A, C & K, המעניקים את החיזוק הבריא למערכת החיסון בגוף, כלומר, קיים סיכוי מופחת להצטננות, כמו גם לסבול מבעיות בריאות חמורות יותר.
מסייעים בירידה במשקל
הענבים משמשים כמקור טבעי לרזברטרול, נוגד חמצון עוצמתי, שעשוי להיות בעל כמה יתרונות לירידה במשקל. המחקר מראה שצריכת מזון עשיר בפלבונואידים בפירות כגון ענבים, יכולה לעזור ולשמור על משקל בריא ואפילו להוביל לירידה במשקל. הענבים מציעים גם כמויות קטנות של סיבים משביעים, שעוזרים להרגיש שבעים למשך זמן ארוך יותר.
כשאתם בוחרים ענבים, הקפידו לבחור כאלה שהם טריים ובשרניים. הם אמורים להיות מחוברים היטב לגזע בריא, ושלא נוזל מהם המיץ. יש להימנע מכאלה שיש עליהם כתמים חומים, אם כי כתמים צהובים, אינם בהכרח מאותתים על פגמים.
יש להימנע מענבים רכים עם כתמים כהים. הדרך העיקרית כדי לחזות את מתיקות הענבים, היא באמצעות צבעם. הצבעים הבהירים ביותר של הענבים, הם לרוב גם המתוקים ביותר.