אם נדייק, בתהליך של דלקת במעיים, כמות האנרגיה הזמינה בגוף ולמוח פוחתת וזאת בשל העובדה שדלקת בדרגה נמוכה מסיטה את המתג המטבולי במסלול הכימי שמייצר אנרגיה. התוצאה היא לא רק הפחתה ברמות האנרגיה אלא גם עלייה ברדיקלים החופשיים הפוגעים ברקמת המוח.
מזונות אשר עלולים להוביל לחרדה ועייפות
הבנת אילו מזונות תורמים להיווצרות דלקת כרונית של המעיים והמוח היא אחד הצעדים החשובים בניהול מצב הרוח ושיפור האנרגיה וכאן צירפנו את רשימת חמשת סוגי המזונות שעלולים לפגוע בנו.
1. מזון מעובד
צריכת מזונות מעובדים כולל מאפים ומשקאות תוססים העמוסים בסוכרים מזוקקים בצורת סירופ תירס העתיר בפרוקטוז יכולה להוביל להצפת המוח בכמות גדולה מדי של גלוקוז. ״הצפת סוכר״ זו עלולה להוביל לדלקת במוח ועלולה בסופו של דבר להתבטא בדיכאון ועייפות.
במקום לקנות מזונות מעובדים ההמלצה היא לבחור במזונות מלאים עתירי רכיבים תזונתיים וטריים. ירקות, חלבנים נקיים כמו בשר בקר אורגני ודגי בר, יהיו תחליף מצוין.
2. שמני זרעים תעשייתיים
התיעוש של תעשיית המזון הוביל לפיתוח של שמנים זולים ומעובדים מאד שנוצרים כחלק מתוצר הלוואי של הגידולים האחרים. בתוך כך נכנסים שמן תירס, חמניות, סויה, דקלים ושמן קנולה. בתהליך עיבוד השמנים הופכים לעשירים בחומצות שומן אומגה 6 דלקתיות וללא כל אומגה 3 שהיא אנטי דלקתית.
מחקרים מצביעים על כך שאנשים שצורכים מזונות עשירים באומגה 6 נמצאים בסיכון גבוה יותר לדיכאון בהשוואה לאלו שצורכים מזונות עשירים באומגה 3. הפתרון הוא לבחור בחלופות אנטי דלקתיות כמו שמן אבוקדו בזמן הבישול.
3. סוכרים מתווספים
אנחנו יכולים לצפות לכך שהסוכר יהיה נפוץ בקינוחים שונים ואפילו בדגני בוקר אך הוא למעשה מתווסף להרבה יותר מאכלים מכפי שנדמה לנו. קטשופ, רטבים לסלט ואפילו פריטים מלוחים כמו צ׳יפס מקבלים תוספת סוכרים שאנחנו לא מודעים אליה.
הסוכרים המוספים מציפים את הגוף שלנו בעודפי סוכר, מה שיכול להוביל ליצירת חרדה ורמות מצב רוח לא יציבות. כיוון שלסוכר יש אפקט ממכר, ככל שנאכל ממנו פחות לאורך זמן, כך נזדקק לו פחות. הדרך לצמצם את התלות בסוכר היא להיות מודעים לו.
4. מזון מטוגן
ישנם כל כך הרבה מזונות מטוגנים חוץ מצ׳יפס שאנחנו אוכלים ביום יום ושיכולים להזיק לנו. מזונות מטוגנים נמצאו כ״קוטלי מצב הרוח״ וזאת כיוון שלרוב הם מטוגנים בשומנים לא בריאים. אנחנו יכולים להבדיל בין שומנים טובים ורעים ולבחור בטובים יותר.
אם בכל זאת בחרנו לאכול מזון מטוגן יש להעדיף שימוש בשמנים ידידותיים כמו שמן אבוקדו. כך נוכל לשלוט בכמות השומנים הרעים ולהפחית את הסיכון להתפתחות דיכאון.
5. ממתיקים מלאכותיים
תחליפי סוכר נפוצים יותר ויותר ובעיקר במזונות המתיימרים להיות בריאים בכך שהם עוזרים לנו לצמצם את צריכת הקלוריות. בפועל נמצא במחקרים שונים כי ממתיקים מלאכותיים יכולים לתרום לדיכאון ולא זאת בלבד אלא שהם יכולים להיות ממש רעילים למוח ולשנות את הריכוזים של הנוירוטרנסמיטורים האחראיים על ויסות מצב הרוח.
צמצום השימוש בממתיקים מלאכותיים הן כתוסף למשקאות אהובים (קפה ותה) והן כשתייה (כגון משקאות דיאטטיים) היא השיטה הטובה ביותר להימנע מהנזק שלהם.
השמנים האלה, נחטפים כמו לחמניות טריות. אני רואה משפחות שקונות כמויות גדולות, ושנים הם משתמשות בהם. ואני ממש כואבת על חוסר ההבנה של הנזק של השמנים. מצד שני שמן זית היום כל כך יקר, הקפיצו לו את המחיר בלי בושה.אבל עדיף לשלם בכסף ולא בבריאות.
נכון מאד
כשהשמנים הבריאים לכאורה להיום יהיו ברי השגה לכולם ולא רק לאלה שיש להם כסף נקנה אותם .
כל מסעות ההפחדה האלו הם שמכניסים אותנו לדיכאון וסטרס. אדם שבקושי ידו משגת לאוכל פשוט ותרופות לא יכול לקנות את השמנים האלה ומתחיל לחפש בגופו ונפשו אם יש שינוי כי השתמש בשמן קנולה.
אני משתמשת השמן קנולה שנים רבות וברוך השם אני לא בדחכאון ואפילו רחוקה מכך. אז בבקשה תפסיקו את מסעות ההפחדה האלה. אתם תקנו שמן אבוקדו בבקבוק של 250 מ"ל במחיר 40 ש"ח ואני אקנה 4 בקבוקים קנולה של ליטר סכיף
אם אין יכולת אז שמן ענבים ממש לא יקר והוא הכי בריא לטיגון.
אולי רק לשים לב לצרוך אותם מעט ובמסורה, גם כך טיגון לא בריא. אפשר לטגן בצל למשל עם מעט מים. פשוט איפה שניתן פחות שמן כדאי לכולם.