1. משקאות מוגזים וממותקים
משקאות מוגזים, ממותקים ודיאטטיים יכולים להשפיע לרעה על חלל הפה ומעבר לכך הם עלולים להוביל להתפתחות מחלות לב, כלי דם, עלייה במשקל ולהוביל לעמידות לאינסולין. המשקאות הממותקים מזיקים לשיניים ולחניכיים כשהם יכולים להשפיע לרעה בשתי דרכים: המשקאות הללו חומציים והם מספקים ״דלק״ בצורת סוכר לחיידקים הרעים בחלל הפה. כאן חשוב לציין כי גם משקאות דיאטטיים עלולים להוביל לפגיעה ולא פחות מאשר משקאות שאינם דיאטטיים.
2. סוכרים ותוספי סוכר
הסוכר מזין את החיידקים בחלל הפה ואלו מייצרים חומצות אשר מפרקות את אמייל השן. לכן, אכילת סוכר כולל עוגיות, עוגות, מזון שמתוסף בסוכר ואפילו תוספי סוכר, כולם יכולים להוביל לפגיעה בשיניים. מעבר לכך שאכילת סוכר יכולה להיות מסוכנת לחלל הפה, מציצת סוכריות ואכילת ממתקים שנשארים על השיניים עלולה להיות מסוכנת עוד יותר ולהגדיל את הסיכון למחלות שיניים.
3. דגנים ממותקים ומאפים מתוקים
רבים פותחים את הבוקר בקערת דגנים אך יש לשים לב היטב למה שהיא מכילה. רבים מדגני הבוקר מכילים תוספי סוכר והם מהווים תוספת משמעותית של קלוריות ושל ״תזונה״ לחיידקים שפוגעים בשיניים. כדאי לדעת כי ארוחת הבוקר עלולה לפגוע בנו אם אנחנו עושים בחירות לא בריאות כאשר גם קרואסונים ומאפים מתוקים אחרים יכולים להזיק לנו. כדאי להפעיל שיקול דעת בכל הקשור לארוחת הבוקר, להגביל את המזון הממותק ולהעדיף ארוחה עשירה בחלבון (גם אם המשמעות היא שנאכל מעט מאוחר יותר).
4. לחם לבן ומזונות עמילניים מעובדים
פחמימות מזוקקות כמו לחם או אורז לבן וכן מזונות עמילניים מסוימים כמו חטיפי צ׳יפס, עלולים לפגוע בבריאות חלל הפה. ממש כמו במקרה של תוספי סוכר גם כאן כדאי לדעת כי חיידקי הפה ״נהנים״ מהמזונות העמילניים המעובדים והם יודעים להפוך אותם לסוכרים. התוצאה היא שגשוג של החיידקים שפוגעים בשכבת האמייל ושמובילים להיווצרות חורים בחלל הפה.
5. מיץ פירות
מיצי פירות יכולים להזיק לשיניים וזאת למרות שהם יכולים להכיל שפע של חומרים מזינים. אין צורך להעלים לחלוטין את כל מיצי הפירות אך רצוי מאד לעשות בחירה חכמה וקודם כל לבחור במיצים ביתיים או שנעשים במקום על פני המיצים המעובדים. כמו כן יש להפחית בשתיית המיץ ובקרב ילדים קטנים רצוי למהול את המיץ במים כדי להפחית את כמות הסוכרים. מעבר לסוכר כדאי לדעת כי מיצים חומציים יכולים גם כן לפגוע בשיניים.
6. משקאות אלכוהוליים
משקאות אלכוהוליים ובמיוחד כאלו העשירים בסוכרים ומרכיבים חומציים עשויים להזיק לבריאות השיניים. בצריכה גבוהה אלכוהול יכול להיחשב כאחד מגורמי הסיכון לפיתוח סרטן הפה, הלוע והגרון וזאת כיוון שהוא משפיע על רירית הפה והופך את האזור לפגיע לחומרים פוטנציאליים מעודדי סרטן. עוד נקודה היא שאלכוהול עלול להוביל ליובש בפה, להגביר את החומציות ולהגביר את התשוקה למזונות מעובדים ומתוקים.
7. מזונות דביקים או קשים
מאכלים מסוימים עשויים להגביר את הפגיעה של השיניים ואף להוביל לשליפה של סתימות קיימות. צריכת מזונות קשים עלולה להוביל לפגיעה ישירה בשיניים, לסדיקה של השיניים. כדאי לדעת כי גם אלו אשר אוהבים ללעוס קרח נמצאים בסיכון לאותה פגיעה. בין המזונות הדביקים והקשים אפשר לספור גם את הסוכריות הדביקות שעשויות להוביל גם לשחיקת שיניים.
תודה