כולנו רוצים להיות חכמים יותר, להרגיש בריאים יותר ולהיות במיטבנו. האם אנחנו יכולים לעשות זאת באמצעות התזונה שלנו? בהחלט כן. מחקרים רבים מצביעים על הקשר בין התזונה שלנו לבין אזורים שונים במוח וזה הזמן להכיר את המזונות שיכולים להשפיע על העיבוד הקוגניטיבי ועל הרגשות שלנו.
הזמן לאמץ תזונה בריאה למוח, כזו שמסייעת לזרימת הדם, משפרת את החדות ועל הדרך מפחיתה את הסיכון למחלות לב ומחלות ניווניות כמו אלצהיימר ודמנציה, הוא עכשיו. בכתבה זו נתמקד במזונות הטובים ביותר למוח שלנו. אלו שיעניקו לנו חיים טובים, בריאים וארוכים יותר.
10 מזונות לבריאות המוח
הנוירו-ביולוגית, ד״ר פינילה גומז ביצעה מחקר המצביע על כך שפעילות גופנית בשילוב עם גורמים תזונתיים יכולה ליצור אירועים מולקולריים הקשורים בניהול חילוף החומרים האנרגטי והפלסטיות הסינפטית. במלים אחרות, הן לפעילות הגופנים והן לתזונה יש השפעה על הפעילות הגופנית והמוחית שלנו.
הימנעות ממזונות מזיקים כמו מזונות מטוגנים ושומנים רוויים לצד פעילות גופנית ומזון למוח, יכולים להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי, המנטלי ועל אריכות הימים. אלו 10 המזונות החשובים לבריאות המוח:
ביצים
חלבונים מכילים כולין והמחקרים מראים כי מחסור בו עלול להוביל להידרדרות הבריאות הנפשית הקשורה בגיל. ההמלצה היא לצרוך 5-4 ביצים בשבוע.
עלים ירוקים
עלים ירוקים עשירים בחומצה פולית אשר חיונית לחילוף החומרים של חומצות השומן הארוכות במוח. כן, הם משפיעים על החשיבה שלנו ולכן ההמלצה היא לצרוך אותם מדי יום.
בקר רזה
בקר רזה הוא אחד מהמזונות הטובים למוח כיוון שהוא עשיר בוויטמין 12B, ברזל ואבץ. אלו ויטמינים ומינרלים שהוכחו כמסייעים לשמירה על רקמה עצבית בריאה. לעומת זאת מחסור בברזל עלול להשפיע על תפקוד נפשי. ההמלצה היא לצרוך בקר רזה שלוש פעמים בשבוע.
פירות יער
פירות יער כולל אוכמניות, תותים ופטל, משפרים את הזיכרון ואת מיומנויות המוטוריקה. הם מכילים כמות רבה של חומרים נוגדי חמצון ויכולים להגן על המוח מתהליך החמצון. ההמלצה היא לצרוך פירות יער על בסיס יומי.
שוקולד מריר
איזה כיף לדעת כי שוקולד מריר טוב למוח. הוא אחד מהממריצים הטבעיים הטובים ביותר, מכיל אנטי-אוקסידנטים והוא מגביר את ייצור האנדרופינים שמשפרים את מצב הרוח. עם זאת, יש לשים לב כי השוקולד מכיל לכל היותר 10 גרם סוכר למנה. ההמלצה היא לצרוך 4 קוביות שוקולד 4 פעמים בשבוע.
סלמון
סלמון מכיל חומצות שומן מסוג אומגה 3. המחקרים מצביעים על כך שאומגה שלוש היא אחת מחומצות האמינו החשובות לתפקוד המוחה. ההמלצה היא לצרוך סלמון שלוש פעמים בשבוע.
קינמון טחון ואורגנו מיובש
התבלינים לא רק מוסיפים טעם לחיים אלא יכולים לספק תכונות שתורמות לבריאות המוח. קינמון טחון ואורגנו מיובש מכילים נוגדי חמצון עוצמתיים אשר מסייעים לפעילות שלנו. ההמלצה היא לשלב את התבלינים הללו בתזונה היומית.
אגוזי מלך
אגוזי מלך לא רק טובים למוח אלא כשאנחנו מפצחים אותם אנחנו מגלים מראה שדומה מאד למבנה המוח שלנו. הם עשירים בחלבון, מכילים חומצות שומן חיוניות כמו אומגה 3, ויטמין E, 6B שמסייעים לשמירה על רקמה עצבית בריאה. ההמלצה היא לשלב אכילת אגוזי מלך בתזונה היומית.
דגנים מלאים
דגנים מלאים מספקים סיבים תזונתיים, ויטמין E ומסייעים לשיפור בריאות הלב וכלי הדם. כאשר כלי הדם בריאים, זרימת הדם למוח תקינה. ההמלצה היא לשלב דגנים מלאים בתזונה היומית.
יוגורט
יוגורט עשיר בוויטמין B חיוניים לתאי העצב ומשפרים את התקשורת בין התאים. ההמלצה היא לשלב יוגורט בתזונה היומית.
חוץ מההמלצה לגביי בשר בקר מסכים. עלים ירוקים, פירות יער ופירות בכלל, דגנים מלאים (וקטניות שלא ציינו כאן) אגוזי מלך, תבלינים, יוגורט ודגים אלו מזונות מצוינים.