ניהול המתח הוא מיומנות הדורשת מאיתנו להיות מודעים לגופנו. למרבה הצער, זה לא מספיק עבורנו כדי לקחת חלק בתפקיד פעיל בניהול רמות המתח שלנו. זוהי טעות קריטית, וכולנו יודעים שהמתח עלול לגזול מאיתנו אנרגיות.
במאמר זה, נדבר על 15 הרגלים המרוקנים את האנרגיה, וכן לשתף במתן כמה עצות עדכניות בניהול מתח. נסו ליישם אחת או יותר מהעצות הללו בחיי היומיום שלכם, ותראו איך חייכם משתנים !
ראשית, נעבור על 15 ההרגלים שעלולים לרוקן במהירות את רמות האנרגיה האישיות.
תזונה גרועה
מלבד המים, המזון ללא ספק מהווה את המקור החשוב ביותר לאנרגיה. כל חלק מגופנו, החל מהמח ועד ללב, הכבד והקיבה, השרירים והעצבים, צריכים לקבל חומרים מזינים, כדי לשרוד. עיכול המזון בסופו של דבר מתפרק לגלוקוזה ונשאב דרך מערכת הדם. הגלוקוזה מהווה מרכיב קריטי מבחינת האנרגיה הנפשית והגופנית.
עצה לניהול האנרגיה: ראשית, וודאו שאתם אוכלים מספיק. יש לצרוך מינימום של 2,000 קלוריות על בסיס יומי, ובנסיבות נורמאליות. שנית, לצרוך מזון וחומרים מזינים מועדפים (כלומר: להפקת אנרגיות), כמו למשל: אגוזים, זרעים, עלי ירקות ירוקים וכהים, פירות הדר, פולי סויה, דגנים מלאים.
ריבוי משימות
ריבוי משימות הוא דבר טיפשי באופן רשמי ולא יעיל, כדי לבצע את העבודה. ראשית, ריבוי משימות – לכל דבר ועניין – אינו קיים (למעט באם אתם מחשיבים הליכה תוך כדי לעיסת מסטיק, או כל משימה פשוטה מונוטונית). שנית, ריבוי משימות מדלדל את עתודות האנרגיה של המוח, בכך שמאלץ אותו להיכנס למצב של "שינוי משימה." זה משהו מרחיק לכת, שגורם לתחושה של להיות מכונה המלהטטת בין הדברים, ודורשת נשימה ארוכה, שהעוסקים במלאכה מנסים, וגורמים לעצמם "לצאת מהכלים".
עצה לניהול האנרגיה: ישר לעניין: עשו דבר אחד בכל פעם. כשהכפתור העליון במוח מנסה להתערב, פשוט הפנו את תשומת לבכם למשימה שנמצאת בהישג יד.
תלונות
קל להתלונן כל הזמן בעולם של היום? בוודאי – וזה אולי נותן הרגשה טובה, לפחות לזמן מה. אולם, על פי מחקר שפורסם בכתב עת לפסיכולוגיה, להתלונן אפילו פעם אחת, עלול לגרום להגעה למדרון חלקלק של צורת חשיבה שלילית. יתר על כן, מחטף רגשי כזה, גובה מחיר גבוה מהאנרגיה.
עצה לניהול האנרגיה: כדאי ללמוד ולהביע אי שביעות רצון לגיטימית בדרך בריאה, על ידי הגעה לשורש הבעייה ועיבודה, כדי להגיע לפתרון, תגלו שהפנייה מחודשת של תשומת הלב לקראת משהו חיובי, הוא הן מתגמל, והן גובה הרבה פחות מחיר מבחינת רמות אנרגיה.
התייבשות
ככל הנראה אינכם צריכים מחקר כלשהו שיאמר לכם שהתייבשות עלולה לטרפד את האנרגיה, אבל בכל זאת נדבר על זה. לדברי החוקרים באוניברסיטת קונטיקט בספריית הביצועים האנושיים, "1.5% הם לא משמעותיים מבחינת אובדן נפח המים בגוף, וזה דבר נורמאלי ", גם התייבשות בינונית – עדיין יכולה לספק את היכולת לחשוב בבהירות אצל בני האדם. מעניין לציין שהמחקר אומר "זה לא חשוב אם האדם… הולך במשך 40 דקות על הליכון, או יושב במנוחה" – ההשפעות המזיקות של ההתייבשות מבחינת האנרגיה, ועל הביצועים הקוגניטיביים, יהיו אותו הדבר.
עצה לניהול האנרגיה: רוב המומחים נוטים להסכים על כך ששמונה אונקיות כוסות מים ליום, הן הצריכה האופטימאלית (יותר אם עוסקים בפעילות פיסית). דרך קלה לבדיקת רמות הלחות בגוף, הינה לבדוק את צבע השתן. אם מופיע כל מצב אחר של השתן מלבד בהירותו, אזי, קרוב לוודאי שלא שותים מספיק.
חוסר ברזל
לדברי ארגון הבריאות העולמי, מחסור בברזל הוא ההפרעה השכיחה ביותר מבחינת המחסור בברזל בעולם. חוסר ברזל בגוף, פירושו שאין מספיק המוגלובין שנוצר, כדי להניע את השרירים, הרקמות והאיברים מבחינת החמצן. כתוצאה מכך, הגוף והמוח עלולים להיות איטיים יותר ותחת שפל.
עצה לניהול האנרגיה: טבעונים וצמחונים, מועדים במיוחד למחסור ברזל, מאחר והמינרל לרוב מצוי בדגים, בשר ועוף. לכן, הכרחי לצרוך תוספי ברזל, או תחליפי מזון (למשל, דגנים מעושרים בברזל). ה-RDA לברזל בין הגילאים 18-50, הוא 8 מ"ג לגברים ו-18 לנשים. במהלך גיל 50, הכמות היא 8 מ"ג באופן גורף. נשים בהריון אמורות לצרוך מינימום של 27 מ"ג ביום.
פעילות גופנית בלתי מספקת
זה דבר שאומת שחוקרים אומרים שפעילות גופנית בעוצמה נמוכה וקבועה, יכולה להגדיל את האנרגיה עד 20 אחוזים, תוך הפחתת העייפות ב-65% ! האם דרוש הסבר נוסף?!
עצה לניהול האנרגיה: שוב, פעילות גופנית בעוצמה נמוכה, היא הרבה יותר טובה מאשר בכלל לא. צאו ל-45 דקות של הליכה, רכבו על אופניים, או עסקו בתחביב שדורש הוצאת אנרגיות.
בהייה במחשב
האור הכחול שנפלט מהמסכים, מתערב בקצב מחזורי היממה בגוף (מחזורי השינה והערות), וגורם לקושי בהירדמות ובשינה. כמובן שכל דבר אחר פחות משנת לילה מלאה, הוא דבר שאינו מועיל לרמות האנרגיה.
עצה לניהול האנרגיה: אם קיים צורך לגיטימי להשתמש בטלפון מאוחר לתוך הלילה, קחו בחשבון, והתקינו "אור לילה" במכשיר. חלק מהטלפונים של אנדרואיד, אפילו מגיעים עם חסמים מובנים מפני התקנה של אור כחול.
תנוחת גוף לא טובה
יתכן והאשמה מוטלת על תנוחת גוף לא טובה מאשר כל דבר אחר המופיע ברשימה זאת. תנוחת גוף גרועה מנקזת את רמות האנרגיה בכך שהיא יוצרת חוסר איזון מבחינת המשקל בין חלק הגוף העליון לתחתון. במלים אחרות, הגוף צריך כל הזמן לבצע התאמות, כדי לפצות על תנוחות גרועות. יתר על כן, תנוחות גוף מרושלות, מפעילות לחץ לא פרופורציונאלי על הגב ועמוד השדרה, מה שעלול להחליש את האנרגיות.
עצה לניהול האנרגיה: כדאי ללמוד ולשבת ישר. כשהולכים, כדאי לנסות ולדמיין את קיומו של קו מקביל שעובר החל מקצה הראש והצוואר ועד לעמוד השדרה, ואז לרגליים התחתונות. כשמרגישים את זרימת האנרגיה הנוספת לתוך הגוף, לא תרצו לחזור למצב הקודם.
פרפקציוניזם
אנשים פרפקציוניסטים בדרך כלל הם אנשים נוקשים, פוחדים להיכשל ויש להם צורך לא בריא לשלוט. הם מנסים להתגבר על התחושות הללו בכך שהם מנסים לבצע כל דבר בצורה הצודקת והנכונה ביותר. למרבה הצער, גישה כזאת לחיים, היא הן לא ריאלית והן מתישה. מחקרים הראו שאנשים בעלי נטייה לפרפקציוניזם קשורים הן למתח כרוני והן לשחיקה.
עצה לניהול האנרגיות: הצעד הראשון שיש לנקוט בו, הוא להכיר בכך שקיימת תכונה כזאת של לדחות דברים למועד מאוחר יותר. בניגוד לאמונה הרווחת, הפרפקציוניסטים לא נמצאים תמיד במצב של "התרוצצות". למשל, מבוגרים רבים המתמודדים עם פרפקציוניזם, ובשל חששותיהם העמוקים להיכשל, הם נוקטים בסחבת כרונית. ציונים גרועים וביצועי עבודה לא טובים, עלולים להיות ממושכים אם האדם אינו נוקט בגישה פרואקטיבית – בדרך כלל אפשר לטפל בכך באמצעות מדיטציה, טכניקות נשימה עמוקות, ויזואליזציה ושיחות עצמיות חיוביות.
שתיית קפאין בשעות אחר הצהריים
הו, אותה כוס שתיה מהנה כדי לעבור את השפל של אחר הצהריים, היא כל כך אהובה, נכון? (כותב המאמר ללא ספק לעולם לא יוותר על זה !) לרוע המזל, מחקר שנערך על ידי צוות מחקר ממישיגן, צריכת קפאין במהלך 6 שעות לפני השינה, משפיעה הן על השינה, והן על איכותה.
עצה לניהול האנרגיה: במקום להתמכר לכוס (או שלוש) של תה, נסו לנמנם במשך בין 20-30 דקות. גוגל ממליצה על נמנום, אז אין ספק שיש משהו בכך !
שולחן מבולגן
אף שולחן מבולגן של מחקר לא יכול לעבור את מבחן איינשטיין, נכון? יתכן והגאונים הגדולים יותר בהיסטוריה היו מפורסמים בגלל מרחב העבודה הלא מאורגן שלהם (אם להתנסח יפה). אולם, לדברי פרופסור Sabine Kastner מפרינסטון, חוסר ארגון שנמצא בטווח הראייה שלנו, מביא לנטל על משאבי תשומת הלב שלנו, מחבל באנרגיה ובמשאבים הקוגניטיביים שלנו במהלך הזמן.
עצה לניהול האנרגיה: לעזאזל, מה כבר יכול להזיק אם נותנים צ'אנס לשולחן מסודר?
בעיות בבלוטת התריס
תפקוד לקוי של בלוטת התריס, עלול לגרום לסוגים מסויימים של סימפטומים, כולל אנרגיה ירודה. תת פעילות של בלוטת התריס, היפותירואידיזם, מה שעלול לגרום גם לעור יבש, הגברת הרגישות לקור, להתנהלות בעצלתיים ולעלייה במשקל. אם חווים יותר מסימפטום אחד של הללו, יש לשקול פנייה לאיש מקצוע הבריאות.
עצה לניהול האנרגיה: יש לוודא שצורכים מספיק ברזל (ראה סעיף 5). מחסור בברזל הוא אחד מהגורמים העיקריים – אם לא הגורם המוביל לבעיות בבלוטת התריס.
קדחת התא
להישאר בדלתות אמותיים, אינה צורה התורמת לרמות אנרגיה גבוהות. מתברר שבני האנוש הם יצירי טבע ובהפיכתם לאנשי משרד – האנרגיה סובלת. (מי סובל מקהות חושים?)
עצה לניהול האנרגיה: על פי מחקרים רבים שפורסמו בכתב העת לפסיכולוגיה סביבתית, בילוי של 20 דקות בלבד בטבע, כבר מחזק את תחושות החיוניות. Richard Ryan, חוקר מוביל ופרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת רוצ'סטר אומר: "הטבע הוא הדלת אל הנשמה. בדרך כלל כשאנחנו מרגישים בשפל, אנו נוטלים כוס קפה… דרך טובה יותר לספוג אנרגיה, היא להתחבר עם הטבע."
או.קיי, אדוני ! – לומר "כן" יותר מדי
חלק מהאנשים (כולל אתם בוודאי) מגלים קושי בלומר "לא" לאנשים. בעולם מושלם, אנשים לא היו מנצלים תכונה אצילית כזאת. בעולמנו, עם זאת, ועל פי מחקר שנערך באוניברסיטת מישיגן, לאנשים שיש בעייה עם המלה "לא", עומדים יותר בסיכון לשחיקה בעבודה ולירידה בתפוקה.
עצה בניהול האנרגיות: הצורה הפשוטה ביותר להתגבר על בעייה כזאת, הינה להתגבר על נקודת מבט שגוייה לכך שלומר לא, זו תכונה גסה. אפשר לומר בנימוס, ואין בכך שום בעייה, "מצטער, אבל לא."
שתייה לפני השינה
ההתרגעות על כוס בירה קרה או כוסית יין לאחר העבודה, יכולה לתת תחושה נפלאה. כלומר, עד שהגוף מנסה ליזום ולשמור על מצב של שינה. אפילו כמות קטנה של אלכוהול – כוס בירה או יין למשל – מספיקים כדי להשפיע בצורה שלילית על איכות השינה.
עצה לניהול האנרגיות: כדאי לשתות בסופי השבוע ככל שניתן. לגבי התפקוד בעבודה ואירועים חגיגיים אחרים, נסו לדבוק בצריכה של לא יותר ממנה אחת או שתיים של אלכוהול.
חדש בשבילי, מחסור בברזל גורם לבעיה בבלוטת התריס.
גם המטלות הרבות באמת מתישות, וגורם לשיכחה ובילבול. תודה, מאד נהניתי מהמאמר ותודה שיש מקום לתגובות .