זה יכול להסביר למה תינוקות אוהבים באופן טבעי שירי ערש.
המוזיקה היא שפה אוניברסלית חוצת גבולות ותרבויות. ידוע כבר מזמן שהמוסיקה יכולה לעורר רגשות ולהשפיע על מצבי הרוח. בהתאם למחקרים אחרונים שנערכו, הוכח שהמוזיקה משפרת את איכות השינה ואת הרווחה באופן כללי.
אי אפשר להתכחש להשפעה העמוקה שיש למוזיקה על חיינו. היא יכולה להעביר אותנו לזמנים ומקומות שונים, לעורר רגשות עמוקים ואפילו לשנות את דעתנו. המוזיקה מחלחלת בכל היבט בחיינו, החל משירי הערש המרגיעים את התינוקות לישון ועד למנגינות המרוממות אותנו במהלך אימוני הכושר. מחקרים מדעיים התחילו לחשוף מימד מרתק נוסף על השפעת המוזיקה – הפוטנציאל שלה לשפר את השינה ולשפר את רווחתנו. תחום מחקר מתפתח זה שופך אור חדש על הקשר המורכב המתקיים בין מוזיקה, שינה ובריאות ומציע אפיקים מבטיחים להתערבויות טיפוליות ולשיטות טיפות עצמיות.
המחקר על מוזיקה ושינה טובה יותר
מחקרו של N.M. Majeed ועמיתיו, כלל ניסוי חוצה עם 62 בוגרים צעירים. המשתתפים האזינו בחמישה לילות למוזיקה שמחה, חמישה לילות למוזיקה עצובה וחמישה לילות למוזיקה ורודה רועשת בסדר אקראי. התוצאות היו מסקרנות. המשתתפים דיווחו על שיפור בשינה ועל השקפת חיים חיובית יותר, כולל ירידה במתח ותחושה של שביעות רצון גוברת מהחיים בבקרים, לאחר הלילות שבהם הם האזינו למוזיקה בזמן שהם נרדמו.
מעניין לציין שסוג המוזיקה – בין אם היא שמחה או עצובה, לא השפיעה באופן משמעותי על איכות השינה ועל הרווחה. עם זאת, ראוי לציין שכל סוגי המוזיקה ששימשו במחקר היו אינסטרומנטליים, עם מוזיקה שמחה במפתח מז'ור ומוסיקה עצובה במפתח מינור. הבחירה נועדה לספק מנגינות בטונים מרגיעים ונינוחים, מה שמרמז שמצב הרוח של המוזיקה אולי לא מכריע כמו אופייה המרגיע.
ממצאי המחקר עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים המציינים את פוטנציאל המוזיקה ככלי עזר לשינה. פסיכולוגים המשתמשים בטיפול הזה, מאמינים שהם יכולים לשפר את איכות השינה אצל אנשים הסובלים מהפרעות שינה אקוטיות וכרוניות. יתרה מכך, ההשפעות המיטיבות של מוזיקה על השינה אינן מוגבלות לקבוצת גיל ספציפית. ניסויים מבוקרים אקראיים עם מבוגרים יותר, הראו גם תוצאות מבטיחות, המצביעות על כך שמוזיקה יכולה להיות עזר מועיל לשינה לאורך כל החיים.
למה המוזיקה מביאה לשינה טובה יותר?
למרות שהסיבות המדויקות עדיין לא מובנות במלואן, חלק מהתיאוריות משערות שהאזנה למנגינות עשויה לקדם רגיעה, להסיח את הדעת ממחשבות לא רצויות ולהסוות רעשי רקע לא נעימים. עם זאת, חשוב לציין שהמחקרים הללו מתמקדים בעיקר על איכות שינה בדיווח עצמי, שאמנם מספקת תובנות חשובות לגבי תפיסות השינה אצל האנשים, אך אינה משקפת בהכרח היבטים אובייקטיביים של שינה, כגון עד כמה השינה עמוקה, או את אי השקט במהלך השינה בלילה.
חוקרים גילו שקטעים המאופיינים בלגאטו –Legato)) (שוטף ורציף) של פעילות קצבית נמוכה עד בינונית ומאגר תדרים ראשי נמוך יותר, הם היעילים ביותר אצל אלה שמעוניינים לנסות טיפול במוזיקה לשינה. דוגמאות למוזיקה שמצליחה להפיל את השינה כוללות את ""J'y suis jamais allé" ("מעולם לא הייתי שם") מאת טירסן, "סונטת אור ירח" מאת בטהובן ו-""Clair de Lune" ("אור הלבנה") מאת דביסי.
במחקר של Majeed ועמיתיו, החוקרים יצרו רצועת מוזיקה במשך 30 דקות לכל מצב. המצב המאושר כלל שירים כגון:"Beginning" " ("התחלה") מאת מייגן וופורד ו"" Evening Waltz" ("וואלס של ערב") מאת הלמוט שנקר. לעומת זאת, המצב העצוב כלל את "Awake" " ("ער") מאת מייגן וופורד ואת "Empathy" " ("אמפתיה") מאת גאווין לוק.
ארבע עשרה דרכים נוספות של האזנה למנגינות לשיפור הבריאות
השפעתה של המוזיקה עולה בהרבה על הפוטנציאל שלה לשיפור השינה. המוזיקה משפיעה עמוקות גם על היבטים שונים מבחינת הבריאות והרווחה שלנו, מה שהופך אותה לכלי רב עוצמה לשיפור איכות החיים שלנו באופן כללי. להלן כמה דרכים נוספות שבהן האזנה למנגינות יכולה להועיל לבריאות:
1. הורדת המתח
המוזיקה, במיוחד קטעים בטמפו איטי ואינסטרומנטליים, יכולה להוריד באופן משמעותי את רמות המתח והחרדה, וזאת באמצעות האטת קצב הלב, הורדת לחץ הדם והפחתת הורמוני הלחץ בגוף.
2. שיפור מצב הרוח
האזנה למנגינות יכולה לעורר את שחרורו של הדופמין, נוירוטרנסמיטר הקשור להנאה ולאושר. לכן, האזנה למנגינות האהובות עליכם, יכולה לעזור להעלות את מצב הרוח ולהגביר את החשיבה החיובית. לעומת זאת, היא יכולה גם להילחם ברגשות שליליים, כגון עצב או דיכאון.
3. טיפול בכאב
מחקרים הוכיחו שמוזיקה יכולה להיות כלי יעיל לטיפול בכאב, והיא יכולה לעזור להסיח את הדעת מכאב ואי נוחות, מה שהופך אותה לשימושית במיוחד לאנשים הסובלים ממצבים של כאבים כרוניים.
4. שיפור המיקוד והריכוז
סוגים מסוימים של מוזיקה, כגון קלאסית או אינסטרומנטלית, יכולים לשפר תפקודים קוגניטיביים כגון מיקוד וריכוז. זה יכול להסביר למה אנשים רבים נהנים להקשיב לה בזמן הלימודים או העבודה.
5. שיפור הביצועים הפיזיים
מוזיקה בקצב מהיר יכולה להגביר את הביצועים הגופניים והסיבולת במהלך האימונים. המקצב עוזר לקבוע את הקצב של האימונים, מה שהופך את הפעילות לפחות מאומצת ומהנה יותר.
6. שחרור רגשי
המוזיקה מספקת פורקן בטוח ובריא לביטוי רגשי. היא יכולה לעזור לאנשים לעבד רגשות מורכבים, מה שהופך את המוזיקה לכלי בעל ערך בצורות שונות של טיפול.
7. זיכרון משופר
המוזיקה יכולה לסייע בזיכרון ולשפר את התפקוד הקוגניטיבי, במיוחד בשילוב עם ריקוד או תנועה. המוזיקה יכולה להפוך לכלי פוטנציאלי בניהול מצבים כגון אלצהיימר ודמנציה.
8. הגברת התפקוד החיסוני
האזנה למוזיקה יכולה לחזק את מערכת החיסון האנושית, מה שעשוי להפחית את רמות הורמון הסטרס קורטיזול, ולגרום להחלשת המערכת החיסונית. בנוסף, המוזיקה יכולה להגביר את ייצור הנוגדן אימונוגלובולין A , שהוא שחקן מפתח בתגובה החיסונית של הגוף.
9. מסייעת בשיקום והחלמה
טיפול במוזיקה משמש לעתים קרובות בתוכניות שיקום, מאחר והמוזיקה יכולה לסייע בשיפור מיומנויות מוטוריות אצל חולים המתאוששים משבץ או סוגים אחרים של נזק נוירולוגי. מקצב המוזיקה יכול לסייע בלמידה מחדש של התנועות ושיפור הקואורדינציה.
10. שיפור היכולת להתבוננות עצמית והמודעות
המוזיקה, ובמיוחד מנגינות איטיות ומרגיעות, יכולה לשפר את שיטות ההגות בכך שהיא עוזרת לאנשים להתמקד ולהשיג מצב של התבוננות העצמית, מה שיכול להוביל לבריאות נפשית טובה יותר ולהפחית את רמות החרדה והמתח.
11. משפרת את איכות החיים אצל אנשים הסובלים מדמנציה
המוזיקה יכולה לעורר זיכרונות ורגשות, ולעזור לאנשים הסובלים מדמנציה להתחבר מחדש עם העבר שלהם. היא יכולה גם להרגיע חולים נסערים, לשפר את מצב הרוח הכללי ולשפר את האינטראקציה החברתית.
12. מעודדת אכילה בריאה
האזנה לקצב איטי בזמן האכילה יכולה לעזור להאט את קצב האכילה ולאפשר לזהות תחושת מלאות טובה יותר ולתרום פוטנציאלית למאמצי הירידה במשקל.
13. עוזרת לקדם קשרים חברתיים
המוזיקה יכולה לטפח תחושת קהילה ושייכות, בין אם שרים במקהלה, מנגנים בלהקה או בריקודים בקונצרט. קשרים חברתיים כאלו יכולים לתרום לתחושות הרווחה והאושר.
14. משפרת את היצירתיות
מוזיקה יכולה לעורר את המרכזים היצירתיים של המוח, לעורר רעיונות חדשים ולקדם מיומנויות לפתרון בעיות. זה יכול להועיל במיוחד במקום העבודה או במהלך עיסוקים יצירתיים.
ההשפעות החיוביות של המוזיקה על הבריאות והרווחה הן מגוונות ומרחיקות לכת. זוהי עדות לכוחה של המוזיקה להשפיע על כל כך הרבה חלקים שונים בחיינו, החל מבריאותנו הפיזית ועד למצב הרגשי שלנו, היכולות הקוגניטיביות והקשרים החברתיים שלנו.
השורה התחתונה על האזנה למוזיקה למען שינה טובה יותר
בעוד שמחקר נוסף יוכל לעזור לנו להבין טוב יותר את הקשר בין המוזיקה לשינה באופן מלא, הממצאים הנוכחיים מצביעים על כך ששילוב של מנגינות מרגיעות ונינוחות בשגרת השינה, יכול לשפר את איכות השינה ואת הרווחה הכללית. אז, בפעם הבאה כשנאבקים כדי להירדם, קחו בחשבון לתת לסוגי המוסיקה המרגיעים להרדים אתכם לשינה שלווה.