המחלות שנוצרות מסיגריות

10 המחלות הקטלניות הנגרמות עקב העישון

המחקרים כיום קובעים באופן מכריע שהעישון הוא הגורם לשורה של מחלות, ולא רק לכאלה שהן כרוניות, אלא גם לכאלה שמהוות את הגורם המוביל למקרי המוות בארה"ב. בין אם מעשנים בצורה מתונה, או כבדה, במקרים רבים, הסיכון לפתח מחלות הקשורות לעישון, נשאר זהה. רשימה זאת נותנת תמונה על עד כמה באמת העישון מסוכן לבריאות.
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

רשימת המחלות הנגרמות עקב העישון

נפחת

העישון עלול לגרום לסדרות של הפרעות בריאות, המכונות מחלות ריאה חסימתיות כרוניות (COPD). הנפחת נגרמת כשלאדם יש קושי לנשום בגלל הרס שקיות האוויר שבריאות. בריאות יש מיליוני שקי אוויר קטנטנות המתמלאות באויר כל אימת שנושמים פנימה, והעוזרים גם בהעברת החמצן לדם.

העישון גורם לדפנות הנמצאות בין שקי האויר להתפרק, שכתוצאה מכך חלק משקי האוויר גדלים, אך מתמעטים, ובכך מפחיתים את כמות החמצן המגיעה לדם. כתוצאה מהתפרקות מתקדמת, עובדים קשה יותר כדי לנשום, אפילו בזמן מנוחה. במצב כזה ניתן לטפל ולהאט את הקצב, בכך שמפסיקים לעשן, אך אי אפשר להירפא ממנו, או לחזור למצב הקודם.

ברונכיטיס כרוני

מצב נוסף נפוץ של COPD בקרב מעשנים, הוא ברונכיטיס כרוני. העישון עלול לגרום לדרכי הנשימה לפתח דלקת, מה שגורם לשיעול כרוני, שאותו ניתן למצוא אצל מעשנים כבדים רבים. ברונכיטיס כרוני הוא מחלה שבה דרכי הנשימה מפרישים באופן חריג כמויות גדולות של ריר, מה שגורם לאדם להשתעל כדי להוציאן.

המצב מתאפיין באמצעות שיעול חוזר ונשנה בלתי פוסק, שבסופו של דבר חוסם את דרכי הנשימה דרך רקמה צלקתית והריר גורם לזיהומים בריאות. בעוד שהפסקת עישון יכולה לעזור ולשמור על הסימפטומים תחת שליטה, הברונכיטיס הכרונית היא מצב בלתי הפיך.

אסטמה

על פי האקדמיה האמריקאית לאסטמה, אלרגיות ואימונולוגיה, אחד מתך 12 אנשים (כ-25 מיליון, או 8% באוכלוסיית ארה"ב) סובל מאסטמה, מצב שבו דרכי הנשימה הופכים להיות צרים ומודלקים, מה שגורם לצפצופים בנשימה וגורמים לקושי בנשימה.

העישון גורם לגירוי בדרכי הנשימה, מה שמגביר את הסיכויים להופעת התקף אסטמה פתאומי וחמור. נשים בהריון צריכות להיזהר במיוחד, שכן, מחקרים הראו שחשיפה טרום הלידה קשורה פי שלוש למספר תסמיני האסתמה ביום ובלילה, בשלב מאוחר יותר בחיי הילד, וכן על כמעט פי ארבע, במספר הביקורים בחדרי המיון בהקשר לאסטמה.

מחלות לב וכלי דם

לא רק הריאות נמצאות בסיכון. מחקרים הראו שהעישון מגביר את קצב הלב, גורם להידוק העורקים העיקריים ועלול לגרום לקצב לב לא סדיר, כל הללו, גורמים ללב לעבוד קשה יותר. העישון גורם לקצב הלב להתגבר כשנמצאים במנוחה ומתגבר כשנמצאים בפעילות גופנית.

לרוע המזל, אין כל אזהרות בטיחות כשזה מגיע לעישון. אפילו מעשנים קלים נמצאים בסיכון לגרימת נזק לליבם ולכלי הדם שלהם. כ-20% ממקרי המוות הנגרמים בעקבות מחלת לב, קשורים ישירות לעישון. כמו כן, נשים שמעשנות בעת נטילת גלולות הריון וסוכרתיות, נמצאות בסיכון גובר להתקף לב.

סרטן

העישון עלול לגרום לסוגי סרטן שונים בגוף, כולל סרטן הריאות, שהוא הגורם המוביל למקרי מוות בקרב חולי הסרטן. עישון טבק הוא תערובת רעילה של יותר מ-7,000 כימיקלים. ה-CDC קשור בכ-80%-90% לסרטן הריאות בארה"ב מבחינת העישון, ומסווג כסיכון מספר אחד.

כתבות שבריא לדעת
טיפים לחילוף חומרים

8 פעולות שיכולות לסייע בהאצת תהליך חילוף החומרים

תרגילים לחיים ארוכים

עד 120: הנה התרגילים שיעזרו לכם להגיע לחיים ארוכים

עישון סיגריות עלול לגרום לסרטן כמעט בכל מקום בגוף, כולל סרטן הפה וסרטן הגרון, סרטן הושט, הקיבה, המעי הגס, פי הטבעת, הכבד, הלבלב, מיתרי הגרון (וחלל הגרון), קנה הנשימה, הסימפונות, הכליות ואגן הכליות, שלפוחית השתן, צוואר הרחם.

שבץ מוחי

שבץ מוחי מתרחש כשנגרמת חסימה באספקת הדם למוח. זה גורם לתאי המוח למות בגלל ההפחתה באספקת החמצן. שבץ מוחי עלול לגרום לנכויות כגון שיתוק, חולשת שרירים, בעיות בדיבור, אובדן זיכרון ומוות. האגודה האמריקאית לשבץ, מצהירה שהשבץ הוא הגורם מספר 5, המוביל במקרי המוות בארה"ב.

העישון מוריד את הכולסטרול (HDL) הטוב, גורם לנזק לכלי הדם ומגביר את היווצרות הפלאק (השומן, הכולסטרול, הסידן וחומרים אחרים) בכלי הדם. כמו כן זה גורם לדם להיות דביק יותר ובעל נטייה להיקרש. כל אחד מהמצבים הללו עלול להגביר משמעותית את הסיכון לשבץ.

מחלת קרוהן

מחקרים מאשרים שהמעשנים נמצאים בסיכון של פי 2.7 פעמים יותר בלפתח את מחלת קרוהן לעומת אנשים שאינם מעשנים. מחלת קרוהן הוא מצב המתאפיין בדלקתיות של מערכת העיכול, והרירית הפנימית בקיבה מתנפחת וגורמת להתקפי שלשול קשים.

אנשים הסובלים ממחלת קרוהן ומעשנים, סובלים לעתים קרובות יותר מהתקפי הסימפטומים של מחלת קרוהן, כגון כאבים חריגים ושלשולים. הם עומדים גם בסבירות גבוהה יותר, לכך שיצטרכו תרופות וניתוחים חוזרים בגלל מצבם, מאשר אנשים שאינם מעשנים והסובלים מאותו מצב. החוקרים טוענים שעישון הסיגריות גורם לנזק לקרומי הרירית המגנים על מערכת העיכול, מה שמגביר את הסיכון לדלקות.

כיבים פפטיים

כיבים פפטיים הם פצעים כואבים המתפתחים בשכבת הקיבה. העישון מגביר את חומציות התריסריון (החלק הראשון של המעי הדק, מיד לאחר הקיבה) וגורם לו להיות פגיע יותר לזיהום H. pylori, שהוא אחד מהחיידקים הגורמים לכיבים בקיבה.

העישון משבש גם את התפקוד במערכת העיכול העליונה, וגורם לריפלאקס בתוכן התריסריון בחזרה לקיבה ומפחית את יכולת ההגנה על הקיבה והתריסריון של החומרים הטבעיים, מפני גרימת נזק לרקמות, מה שתורם להיווצרותם של כיבים.

טרשת עורקים

טרשת עורקים נגרמת כשהכולסטרול, הפסולת מהתאים, הסידן ויתר החומרים השומניים, נצמדים לציפוי בדפנות העורקים. החומרים הללו מצרים או במקרים קיצוניים, חוסמים את זרימת הדם, מה שגורם לכמה בעיות, כולל להתקפי לב, שבץ ויתר לחץ דם.

העישון הוא אחד מהגורמים העיקריים לטרשת עורקים. הרעלנים המצויים בטבק העישון, מפחיתים את הכולסטרול הטוב (HDL), תוך הגדלת רמות הכולסטרול הרע (LDL). הניקוטין והפחמן החד חמצני בסיגריות, גורמים לנזק לשכבות האנדותל שזוהי השכבה הפנימית של כלי הדם, מה שגורם לעלייה בהצטברות הפלאק.

סוכרת

המחקרים מספרים לנו שמעשנים נמצאים בסיכון גובר של בין 30-40% לפתח סוכרת סוג 2, מאשר אנשים שאינם מעשנים, ואנשים הסובלים מסוכרת שמעשנים, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לכך שיסבלו מבעייה מבחינת מינוני האינסולין ומשליטה על הסוכרת.

חולי סוכרת שמעשנים, מועדים יותר לכך שייגרמו להם סיבוכים חמורים, כגון של מחלת כליות, לרטינופתיה (מחלת עיניים העלולה לגרום לעיוורון) ולנוירופתיה פריפריאלית (נזק עצבי בידיים וברגל). את רוב הסיבוכים הללו ניתן למזער על ידי הפסקת העישון, לצרוך תזונה בריאה ולנהל פעילות גופנית מתונה.

למרות שרוב האנשים מעשנים כדי להקל על המתח שלהם, העישון גורם למתח עצום על הגוף, והוא הופך להיות באופן ישירי ובעקיפין, לגורם של כמה מחלות קטלניות, שעלולות לפגוע באופן חמור באיכות החיים. זה אמנם לא קל להפסיק לעשן, אולם זה שווה את המאמץ והיתרונות שניתן להפיק מכך.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

דיאטה

8 טיפים חיוניים לשמירה על המשקל לאחר דיאטה

3 טכניקות רבות עוצמה ליצירת ביטחון עצמי

8 המזונות האנטי-אייג'ינג הטובים ביותר כדי להעניק מראה עור פנים צעיר יותר

5 סימני אזהרה מוקדמים של הרעלת מזון (וגם איך למנוע את זה)

באותו נושא