לעתים תחושת אי הנוחות תהיה תוצאה של אכילת יתר אך לרוב מדובר יהיה במזונות מסוימים אשר יכולים לפגוע ולהרוס את מערכת העיכול והדבר יורגש במהירות. מזונות שמזיקים למערכת העיכול יכולים להתבטא בתחושת בחילה, ריפלוקס חומצי, נפיחות של הבטן ושלשולים. אלו מאיתנו שחשים כך לאחר הארוחה צריכים לחשוב מה הם אכלו ולנסות להימנע מאותם המזונות להבא.
מאכלים חריפים
מאכלים חריפים מכילים מרכיב בשם קפסאיצין שהוא למעשה המרכיב החם בפלפל החריף (צ׳ילי). הוא אמנם יכול להוסיף טעם מיוחד לכל ארוחה אך חלק מאיתנו יגיבו לו בבעיות עיכול וצרבת. יש לשים לב לתגובה למאכלים החריפים ואם היא שלילית יש להימנע מהם או להוריד את רמת החריפות. כמו כן במידה והתגובה לחריפות קשה יותר בשעות הערב הדרך הפתרון הוא לבחור לאכול את המאכלים האהובים בשעות הצוהריים ולראות כיצד הגוף מגיב להם.
מוצרי חלב
ישנם אנשים רבים שחווים אי סבילות ללקטוז. מוצרי חלב יכולים לגרום לתחושה של נפיחות, להוביל להתכווצויות בבטן, שלשולים וגזים. אנשים שרגישים ללקטוז לא יכולים לספק לקטאז שהוא האנזים שאחראי על פירוק הלקטוז (שהוא הסוכר שבחלב). בנוסף לכך, מוצרי חלב יכולים לגרות את הקיבה ולגרום לייצור מוגבר של חומצה אשר מוביל להחמרה של כיבים. היום ישנם מוצרים רבים אשר מזכירים את מוצרי החלב האהובים כשהם מבוססים על צמחים ושאינם מובילים לתגובות הללו.
צריכת אלכוהול
האלכוהול יכול להוביל לגירוי ולהדליק את רירית הקיבה וכן לגרום לתסמינים של בחילות והקאות. הוא מוביל להרפיה של סוגר הוושט, מה שמוביל לכך שהשרירים ששומרים על החומצה בתוך הקיבה נחלשים והתוצאה היא תחושת צרבת. שתייה מופרזת של אלכוהול יכולה לגרום לבעיות שונות ובתוך כך חוסר ספיגה של חומרים מזינים, דימום בקיבה, נזק ללבלב, מחלות כבד ובצריכה בשעות הערב הוא יכול לפגוע באיכות השינה. ההמלצה היא לשתות במידה.
שתיית קפאין
קפאין יכול לעורר אותנו אך הוא יכול להוביל לגירוי בקיבה שיכול להגביר סימפטומים של צרבת. הוא מגרה את מערכת העיכול באופן שמעורר את הנעת התוכן במהירות גבוהה יותר אך הוא גם יכול לגרום להתכווצויות, נפיחות ושלשולים. יש לזכור כי קפאין הוא חומר משתן שעלול לגרום להתייבשות אשר בסופו של דבר יכולה להוביל לעצירות. הימנעות מקפאין בשעות הערב וצמצום כמויות הקפאין לאורך היום יכולות למנוע את כל תחושות האי נוחות.
מזונות עתירים בשומן
שומנים מאטים את תהליך העיכול וגורמים לתחושת שובע שמלווה באי נוחות. השומנים יכולים גם להגביר את הלחץ על סוגר הוושט ולכן לגרום לצרבת (בשל חומרים שעולים בחזרה מהקיבה). הדבר יכול להתבטא בכל שעה ובמיוחד באכילת שומנים בשעות הערב והלילה. אנשים אשר סובלים מבעיות קיבה צריכים להיות זהירים עוד יותר ולזכור כי צריכת מזונות שומניים יכולים לגרות את מערכת העיכול. במקום מזונות כאלה אפשר לעשות בחירות דלות שומן ובכך ליהנות מארוחה בריאה יותר וקיבה רגועה.
תודה רבה!