ישנם מספר סימנים אשר מצביעים על עיכול חלש כולל תסמינים כמו אובדן הרעב, גזים, גיהוקים, כאבים באזור הקיבה ותחושת אי נוחות של הבטן. כל אלה דורשים התייחסות כאשר חשוב תמיד לדעת כי מערכת עיכול תקינה מהווה מפתח לבריאות.
חשיבותה של מערכת העיכול שלנו
על פי חוכמת האיורוודה לעיכול חלק משמעותי בכל הנוגע לתפקוד התקין שלנו. כאשר מערכת העיכול שלנו נפגעת, מכל סיבה שהיא, התוצאה יכולה להיות היווצרות של מחלות שונות. הסיבה לכך שמערכת עיכול חלשה מובילה למחלות היא התפיסה לפיה כשישנה אש בקיבה האנרגיה יורדת, העיכול לא תקין ולגוף קשה להטמיע את המזון שנכנס אליו.
על פי האיורוודה, מחלה היא תוצר של עיוות או חוסר איזון באחת מבין שלוש הדושות: אוויר, אש או ליחה:
- אוויר – בעיות הקשורות באוויר יתבטאו בסימפטומים הנראים לעין ומורגשות באופן ברור. במקרה זה כאב בטן והיווצרות גזים בצורה מוגזמת קשורים לבעיית אוויר.
- אש – בעיות הקשורות באש יתבטאו בתחושת צריבה המלווה בהתפרצויות חמוצות. אנחנו יכולים לקרוא לזה צרבות או כל תחושה של עליית המזון חזרה למעלה כמו ריפלוקס.
- ליחה – התסמינים העיקריים הקשורים לליחה יהיו בחילות והקאות. המערכת מלאה ולא מצליחה לעכל את המזון ולכן היא מוציאה את המזון החוצה בצורה לא תקינה.
טיפים מתוך האיורוודה לשיפור מערכת העיכול
איורוודה לא רק מאבחנת את הבעיה אלא נותנת המלצות בכל הנוגע לצריכת מזון וזאת במטרה לשפר את תפקוד מערכת העיכול. הטיפ הראשון הוא להקפיד לאכול על פי היכולות האישיות כשאכילת יתר יכולה להוביל למחלות הקשורות לאורח החיים.
יש להתייחס אל הבטן כמחולקת באופן היפותטי לארבעה חלקים. שניים מהם מלאים במזון מוצק, אחד בנוזל והחלק הרביעי צריך להיות ריק וזאת במטרה להבטיח תנועה תקינה של הגזים. המזונות אותם אנחנו צורכים צריכים להיות מזינים וגם קלים לעיכול כאשר על פי האיורוודה יש להעדיף תזונה צמחונית על פני בשרית.
עוד טיפ הוא להעדיף תזונה מבושלת, טרייה, נעימה וטעימה. כלומר יש להקפיד על מזון שיהיה קל לעכל אותו וכיף לאכול אותו. כמו כן כדאי להקפיד על אכילה באווירה נעימה, להתרכז באכילה עצמה וליהנות ממנה כשההתייחסות היא לאוכל עצמו ולסביבה.
יש להימנע מפעילות גופנית בכל צורה מיד לאחר הארוחה. אין זה משנה אם מדובר בפעילות אינטנסיבית או לא, רצוי לתת לגוף זמן לעכל את המזון ולכן יש להעדיף ארוחת ערב מוקדמת ושזו תהיה לפחות שעתיים עד שלוש לפני שעת השינה.
על פי האיורוודה יש להקדיש זמן לאכילה, לקחת את הזמן ולהימנע מאכילה חפוזה. יש להקפיד על לעיסת המזון ולשים לב לאכילה במצבים נפשיים פחות טובים. אכילה בתקופות של דאגה, כעס ומתח עלולה להוביל לנזקים שונים ולפגוע במערכת העיכול.
העדפת פירות וירקות עונתיים
האיורוודה מתייחסת בכובד ראש למערכת העיכול כשההמלצות שלה היא להקפיד לאכול פירות וירקות עונתיים ולהעדיף את אלו שעשירים בסיבים תזונתיים. גם עשבי תיבול ותבלינים הנמצאים בשימוש במטבח ההודי מומלצים מאד.
במקרה של אכילת דגנים וחיטה יש להעדיף את הגרסה המלאה כמו לחם מלא על פני לבן. שילוב של מלח, חמאה ודבש יכולים לקחת חלק בתזונה. נקודה אחרונה שחשובה היא לאכול רק בזמן רעב וזאת כיוון שהרעב מעיד על עיכול תקין של הארוחה הקודמת ועל מוכנות מערכת העיכול לארוחה חדשה.
יפה מאד
Thanks so very much for your information