החסרונות של משקאות דיאטטים

8 תופעות לוואי אפשריות של צריכה מוגברת של משקאות דיאטטיים

למרות שהם דלים בקלוריות ואין להם ערך תזונתי, המשקאות הדיאטטיים נקשרים למספר השפעות בריאותיות שליליות ובהן:
הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

1. השפעה על בריאות המעיים

שתיית משקאות בעלי ממתיקים מלאכותיים יכולה להשפיע לרעה על המיקרוביום של המעי שלנו. המיקרוביום הוא קהילת החיידקים החיוביים שנמצאים במערכת העיכול שלנו. חוקרים בתחום מצאו כי המעי ממלא תפקיד מפתח בהיבטים רבים של הבריאות שלנו כולל בהתפתחות מערכת החיסון, ספיגת החומרים המזינים, בריאות הלב ונוספים.

אספרטיים הוא אחד הממתיקים הלא תזונתיים הנפוצים ביותר במשקאות תוססים. מחקר שנעשה על 13 אנשים מצא כי צריכת האספרטיים הובילה להפחתה בייצור החומצה האיזובוטירית אשר אחראית על מניעת מחלות דלקתיות וויסות משקל הגוף.

2. פגיעה באמייל של השיניים

למרות שמשקה דיאטטי לא מכיל את אותן כמויות סוכר כמו משקאות ממותקים אחרים, הוא עדיין חומצי מאד ומחקר שנעשה מצא כי הוא משפיע בצורה דומה על שכבת האמייל של השיניים. עם זאת הנזק לאמייל כתוצאה מחומציות אינו זהה לסיכון מוגבר לחורים בשיניים הנגרמים מסוכר.

3. עלייה בכאבי ראש

בקרב אנשים מסוימים, שתיית משקאות דיאטטיים בכמויות גבוהות יכולה להוביל לכאבי ראש. חלק מקשרים את הסיבה לממתיקים המלאכותיים כולל אספרטיים. בסקירה שנעשתה נמצא כי אספרטיים גרם לתסמיני כאבי ראש ומגרנות במיוחד בקרב אנשים עם מצבים נוירולוגיים ופסיכיאטריים. עם זאת יש לציין כי אותה סקירה התייחסה לצריכת אספרטיים בכדורים ולא בצורה הנוזלית שלהם. יש שמקשרים את כאבי הראש לקפאין הנמצא במשקאות אלו.

4. ירידה בצפיפות העצם

משקאות דיאטטיים עלולים להכיל מספר תרכובות המשפיעות לרעה על בריאות העצם ובעקבות כך לאובדן עצם. מחקר אחד מצא שצריכה מוגברת של קפאין גם כן יכולה להשפיע לרעה על בריאות העצם ומחקר אחד מצא כי צריכה מוגזמת של חומצה זרחתית עשויה להוביל לתוצאה דומה.

5. פוטנציאל לסיבוכים קרדיווסקולריים

מחקר שנערך בשנת 2021 מצא כי צריכה קבועה של ממתיקים מלאכותיים (הקיימים במשקאות דיאטטיים) קשורה לעלייה בסיכון לפיתוח סיבוכים קרדיווסקולריים. בתוך כך נכללת גם אי סבילות לגלוקוז והתפתחות סוכרת מסוג 2. מחקר שנעשה מצא כי צריכת הממתיקים קשורה לסיכון מוגבר לתסמונת מטבולית שהיא קבוצה של גורמים שאם הם לא מטופלים כראוי עלולה להגביר את הסבירות לפתח מחלות לב.

6. הופעה של תשוקה לסוכר

רבים מאלו שבוחרים במשקאות דיאטטיים עושים זאת כדי להימנע מסוכרים. עם זאת ישנם מחקרים שמצביעים על כך שאותם ממתיקים מלאכותיים הנמצאים במשקאות הללו מובילים דווקא להגברת הרעב וצריכה של יותר מזון. ממתיקים מלאכותיים מתוקים יותר מסוכר רגיל ולכן יתכן שהם יגבירו את התשוקה לסוכר ואת התלות בו.

7. עליה במשקל

מחקרים שנעשו העלו תוצאות מעורבות בכל הנוגע לשאלה האם שתיית משקאות דיאטטיים קשורים לעלייה במשקל. מחקר אחד מצא כי צריכת המשקאות הללו קשורה לעלייה בשומן הגוף ולסיכון מוגבל להשמנת יתר. עם זאת מספר מחקרים אחרים לא מצאו קשר בין אותם משקאות לעלייה במשקל ולכן יש צורך במחקרים נוספים בנושא.

8. סיכון לסוכרת מסוג 2

למרות שמשקאות דיאטטיים אינם מכילים קלוריות או פחמימות, הם עשויים להגביר את הסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. באחד המחקרים נמצא כי אנשים עם סוכרת מסוג 2 אשר השתמשו בממתיקים מלאכותיים היו בעלי סבירות גבוהה יותר לסבול מהתנגדות לאינסולין.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

1 תגובה
Inline Feedbacks
View all comments
יוסי
לפני 17 ימים

בקיצור, נשאר לשתות רק מים…חחח

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

לרדת במשקל בהתאם למבנה הגוף
תזונה

איך לאכול נכון בהתאם למבנה הגוף

5 הרגלים בשגרה היומית שקיימים בהם סיכוני בריאות נסתרים

9 הרגלים שמשפרים את בריאות הנפש בצורה טבעית

6 התנהגויות שיוצרות אנשים אגואיסטים

באותו נושא