כשאנחנו חווים עייפות כרונית, גם פעולות פשוטות יכולות להיראות מורכבות. פעילות כמו מקלחת יכולה להיראות מעמיסה ולדרוש מאיתנו יותר זמן ממה שהיה בעבר. בימים טובים יותר יכולה להיות תחושה שזה הזמן לדחוף את עצמנו קדימה אך יש להביא בחשבון כי הדבר עלול להוביל אותנו לנפילה חזקה.
תסמונת העייפות הכרונית דורשת מאיתנו להתמודד עם מצבים שונים וללמוד לאזן בין הפעילויות השונות שאנחנו מבצעים לבין מנוחה.
פעילות גופנית
למרות שחשוב לשמור על כושר גופני, יש להביא בחשבון כי במקרה של תסמונת עייפות כרונית הפעילות יכולה להיות קשה במיוחד. יש לשאוף לתוכנית מותאמת אישית וזאת כדי שלא להוביל לתשישות יתר ולעבוד עם צוות מקצועי או פיזיותרפיסט כדי להבין מהן המגבלות הגופניות והרגשיות.
תזונה
לתזונה מרכיב משמעותי בחיינו והיא יכולה לסייע בניהול הסימפטומים של העייפות הכרונית. ההמלצה היא להימנע מכל מזון שיכול לעורר רגישות (משתנה בין אחד לאחר) ומכימיקלים. תזונה עשירה בשומנים בריאים כמו אומגה 3 יכולה להיות חיונית ולעומת זאת פחמימות מזוקקות עשויות להיות מזיקות. בנוסף כדאי להעדיף ארוחות קטנות אשר יכולות לעזור לשלוט בבחילה אשר פעמים רבות מהווה אחד מהסימפטומים של עייפות כרונית.
תזונה טובה המורכבת משלוש ארוחות לא גדולות מדי ושלושה חטיפים אנרגטיים במהלך היום יכולה להיות טובה לסימפטומים ולצידה ההמלצה היא להימנע מהמאכלים הבאים:
- סוכר
- ממתיקים
- אלכוהול
- קפאין
עזרים לזיכרון
חלק מהאנשים אשר סובלים מעייפות כרונית מתקשים לזכור דברים. התסכול יכול להיות גבוה כאשר שימוש ביומן ואפליקציות שעוזרות לעמוד בלוח הזמנים ולזכור מה צריך לעשות, יכולים לעזור מאד. כדאי להשתמש ברשימות (כמו רשימות קניות) ולהתרגל לתכנן את היום כדי למנוע בלבול. פאזלים, משחקי מילים ומשחקי קלפים יכולים לשמור על המוח פעיל ויכולים לעזור לשיפור הזיכרון כשהם קיימים גם בסמארטפון.
עבודה
אין חובה להפסיק את העבודה אך יש לשוחח עם המנהלים ולבצע התאמות סבירות בהתאם ליכולות האישיות. כמובן, יש לשים לב מה סגנון העבודה ואם יש צורך לחפש אחר אחת שיכולה להתאים הן מבחינת הפעילות והן מבחינת השעות. על פי הצורך יש להתייעץ עם גורמי מקצוע בתחום ואפילו לפנות למוסד לביטוח לאומי כדי לבחון מהן הזכויות וכיצד לקדם סביבת עבודה חיובית ותומכת.
שמירה על מערכות יחסים
תסמונת עייפות כרונית יכולה להשפיע על אספקטים שונים של חיינו כולל על מערכות היחסים שבחיינו. פעמים רבות האנשים שסביבנו, כולל חברים טובים, בני משפחה וקולגות מהעבודה, לא מבינים את ההשפעה של התסמונת או לא מאמינים שזה ממש מצב אמיתי. במקום להיפגע רצוי לעזור לסובבים אותנו להבין את המצב, לשלוח מידע על הנושא ולפנות זמן לחיי חברה פעילים.
קבלת עזרה
רבים מרגישים הקלה כשהם מדברים עם גורמים מקצועיים על המצב. יכול להיות שרופא המשפחה הוא כתובת טובה ויתכן שישנן קבוצות של אנשים אשר גם כן סובלים מתסמונת עייפות כרונית ושיכולים לשתף בטיפים. כדאי לדעת כי כמחצית מאלו שיש להם תסמונת עלולים לפתח דיכאון ולכן חשוב לדעת מיהם הגורמים שיכולים לעזור ולהקיף את עצמנו בגורמים מסייעים ככל הנדרש.
מעניין
בס"ד
מכונן