ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL) נחשב לכולסטרול ה״רע״ ועלול להוביל למשקעי כולסטרול בדפנות כלי הדם, מה שעלול להוביל לסתימת עורקים ועלייה בסיכון להתקפי לב. ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (HDL) נחשב לכולסטרול ה״טוב״ ומרחיק את הרע מדפנות כלי הדם.
הגורמים המשפיעים על ייצור הכולסטרול
הכבד שלנו אחראי על ייצור הכולסטרול כאשר הוא אמור לייצר את הכמות שאנחנו צריכים. עם זאת ישנם מספר גורמים אשר יכולים להשפיע על תהליך הייצור כמו ההיסטוריה המשפחתית שלנו, עישון, אורח חיים בישיבה וצריכת אלכוהול כבדה.
לצד העובדה שאנחנו מייצרים כולסטרול וכשידוע שיכולות להיות השפעות גנטיות כל אחד ואחת מאיתנו יכול לבצע פעולות טבעיות לחלוטין כדי להפחית את רמות הכולסטרול הרע.
אכילת שומנים חד בלתי רוויים
ישנן ראיות המצביעות על כך שתזונה העשירה בשומנים חד בלתי רוויים כמו בתזונה הים תיכונית יכולה להפחית את רמות ה-LDL. בתוך כך שילוב שמן זית, אבוקדו, חמאת אגוזים ואכילת אגוזים מסוגים שונים יכולים לסייע לנו בתהליך.
הגבלת שומן טראנס
שומני טראנס הם שומנים בלתי רוויים שעברו שינוי בתהליך הנקרא הידרוגנציה ההופך את השומנים הבלתי רוויים בשמנים הצמחיים ליציבים. הגוף מטפל בשומן זה בצורה שונה ולא טובה כשהם מעלים את רמות ה-LDL. שומנים אלה כוללים גם מרגרינה, מאפים, מזון מהיר, פיצות, קרמים מסוימים לקפה ועוד.
אכילת סיבים מסיסים
סיבים מסיסים נמצאים בשפע בצמחים ובדגנים מלאים ויכולים לסייע להפחתת רמות ה-LDL. בין היתר מומלץ לשלב בתזונה דגני שיבולת שועל, שעועית ועדשים, פירות, אפונה וזרעי פשתן.
אימונים גופניים
פעילות גופנית לא רק משפרת את הכושר הגופני ומסייעת במניעת השמנת יתר אלא גם מפחיתה את ה-LDL. מקור מתוך איגוד הלב האמריקאי (AHA) מייעץ על לפחות 150 דקות פעילות אירובית מתונה בשבוע לצורך הפחתת רמות הכולסטרול הרע.
שמירה על משקל בריא
משקל עודף או השמנת יתר יכולים להגביר את הסיכון לפתח רמות כולסטרול LDL גבוהות. שמירה על משקל תקין או ירידה במשקל בהתאם לצורך יכולים להוביל להפחתת הכולסטרול ולהעלאת הכולסטרול הטוב. במידת הצורך יש להתייעץ עם גורם תזונתי לבניית תוכנית תזונה.
הימנעו מעישון
עישון טבק יכול להגביר את הסיכון למחלות לב כיוון שהוא מגדיל את ה-LDL, מפחית את רמות ה-HDL, מגביר את הצטברות הכולסטרול בעוקרים ומשפיע על תהליך הובלת וספיגת הכולסטרול הטוב. הפסקת עישון היא הדרך הטובה ביותר להימנע מכל אלה.
צריכת אלכוהול במידה
ישנה מחלוקת לגבי תפקידו של האלכוהול בכל הנוגע לבריאות הלב ועם זאת אפשר להגיד כי בכל מקרה יש לשתות אלכוהול במתינות. אין להתייחס לשתיית אלכוהול כגורם שתורם לבריאות הלב וכדאי להפחית את הצריכה היומית.
תזונה ושילוב תוספי מזון
ישנם תוספי מזון שנמצאו כיעילים בכל הנוגע לשיפור מצב הכולסטרול ובריאות הלב:
- שמן דגים עשיר בחומצות השומן אומגה 3 חומצה דוקוסהקסאנואית (DHA) וחומצה איקוספנטאנואית.
- פסיליום שהוא סוג של סיב מסיס במים יכול להוביל להפחתת רמות הכולסטרול ולהשתלב במאכלים שונים.
- קו אנזים Q10 המסייע לייצור האנרגיה יכול לעזור גם בהורדת הכולסטרול.
- הכנסת ירקות ופירות לתזונה כשאלו מציעים נוגדי חמצון ועשירים בסיבים תזונתיים.
- שילוב עשבי תיבול ותבלינים בתזונה ובבישול כולל שום, כורכום וג׳ינג׳ר היעילים במיוחד להפחתת הכולסטרול כשהם נצרכים באופן קבוע.
מקצועי ולענין
אחלה כתבה