שינה לא איכותית
שינה לא איכותית יכולה להוביל לעייפות. במהלך השינה מתבצעים מספר תהליכים אשר קריטיים לתפקוד התקין במהלך היום וההמלצה למבוגרים היא לישון לפחות שבע שעות מדי לילה. אלו מאיתנו שחווים נדודי שינה, מתקשים להירדם ומתעוררים רבות בלילה צריכים לבצע בדיקה מעמיקה ולחשוב על שינוי הרגלי שינה (כיבוי הטלפון והחשכת החדר למשל) ועל תוספי תזונה מתאימים.
חוסרים ברכיבים תזונתיים
חוסרים תזונתיים יכולים להוביל לעייפות גם אם אנחנו ישנים שעות רבות. בתוך כך נכנסים בעיקר המרכיבים הבאים:
- ברזל
- ויטמינים מקבוצת B (B2, B3, B5, B6, B9, B12)
- חומצה פולית
- ויטמין D
- ויטמין C
- מגנזיום
לחץ ומתח
מתח מסוים הוא כמובן נורמלי לחלוטין אך לחץ כרוני עלול להוביל לעייפות ולהוביל לשינויים מבניים ותפקודיים במוח ולהקשות על התפקוד היום-יומי.
מצבים רפואיים
עייפות בלתי מוסברת דורשת בדיקה. היא יכולה להעיד על תופעות שונות כמו דום נשימה, תת פעילות בלוטת התריס, טרשת נפוצה ומחלות נוספות. אלו אשר מרגישים עייפות כל הזמן צריכים לבחון את המצב לעומק ולשלול מחלות מסוג זה.
תזונה לקויה
התזונה משפיעה משמעותית על ההרגשה שלנו. כדי לשמור על האנרגיה הגוף זקוק לכל אבות המזון וחשוב לצרוך תזונה מאוזנת ועשירה ברכיבם תזונתיים. רצוי להתייעץ עם גורם מוסמך בנושא אך באופן כללי ניתן להגיד שרצוי להוציא את הסוכרים והמזון המעובד ולהכניס יותר ירקות ופירות טריים וחלבונים.
צריכה עודפת של קפאין
משקאות המכילים קפאין יכולים להעלות את האנרגיה בתחילה אך הסתמכות עליהם עלולה להוביל בסופו של דבר לעייפות. הקפאין מקשה על השינה ויכול להשפיע על רמות האנרגיה באופן שלילי בצריכה גבוהה.
שתייה לא מספקת
שמירה על לחות חשובה לשמירה על רמות האנרגיה. רבים לא מודעים לכך שהם פשוט מתייבשים כיוון שאינם שותים מספיק נוזלים נקיים (כלומר מים) במהלך היום. הקפדה על שתייה יכולה להשפיע משמעותית על רמות העייפות.
עודף משקל
משקל לא תקין עלול להוביל לתופעות שונות שאחת מהן היא עייפות מוגברת. השמנה קשורה לסיכון למחלות כרוניות כולל סוכרת מסוג 2, מחלות לב וסוגי סרטן מסוימים כמו גם לדום נשימה חסימתי בשינה ולהשפעה שלילית על מחזור השינה.
תלות בסמים או אלכוהול
צריכה מרובה של אלכוהול עלולה להוביל לעייפות. אנשים אשר מתקשים ללכת לישון בלי לקחת לפני השינה לפחות כוס יין עלולים לגלות כי ההרגל רק מרחיק אותם משינה טובה במקום לאפשר להם באמת את המנוחה שהם צריכים.
עבודה במשמרות
עבודה במשמרות נחשבת לאחת העבודות המעייפות יותר. קשה מאד לשמור על מחזורי שינה-ערות תקינים במשמרות ולכן ככל האפשר יש להעדיף משמרות קבועות.
ישיבה מרובה
הגוף שלנו צריך לזוז אך רוב העבודות של ימינו דורשות רק ישיבה. ישיבה מרובה וחוסר פעילות גופנית עלולים להוביל לעייפות כללית של הגוף.
תרופות מסוימות
ישנן תרופות מסוימות כולל סטרואידים, תרופות להפחתת לחץ דם ותרופות נוגדות דיכאון שאחת מתופעות הלוואי שלהן היא נדודי שינה ועייפות מוגברת. במקרה זה יש לבחון חלופות אפשריות מול הגורם המטפל.