1. חוסר בשעות שינה
זה לא צריך להפתיע אך יש להגיד זאת בכל זאת. חוסר בשעות שינה יכול להוביל לעייפות מוגברת בשעות הצהריים כאשר מבוגרים זקוקים ל-7 עד 9 שעות שינה בלילה והאמת היא שרובנו לא מקבלים אותה.
2. שינה לא איכותית
יכול להיות שאנחנו ישנים מספיק שעות אך השינה לא איכותית וכוללת התעוררויות רבות במהלך הלילה. דום נשימה חסימתי בשינה, תסמונת רגליים חסרות מנוחה וריפלוקס הן חלק מהסיבות לכך.
3. לחץ מוגזם
לחץ כרוני יכול להוביל במקרים מסוימים לעייפות כרונית. אין עדיין מחקר שמסביר את הסיבה לכך אך נראה כי לחץ יכול להוביל למצב דלקתי כשזו יכולה להוביל לעייפות.
4. דיכאון
אנשים מדוכאים נוטים לאנרגיה נמוכה ולתחושת עייפות. למעשה, עייפות ממושכת יכולה להיות אחד מהקריטריונים המצבעים על דיכאון.
5. חרדה
חרדה היא מצב בסיסי שיוצר מתח רב. היא מפריעה למנוחת הלילה ודורשת אנרגיה רבה במהלך היום כשאלו יכולים להוביל לעייפות שמתחילה כבר בשעות הצהריים.
6. פעילות גופנית
פעילות גופנית לפני השינה עלולה להוביל לקשיי הירדמות בשל המרצת האנרגיה. כתוצאה מכך אנחנו עלולים לסבול ממחסור בשעות שינה ולהיות עייפים במהלך היום.
7. צריכת קפאין מוגזמת
צריכת קפאין מוגזמת עלולה להשפיע לרעה על היכולת להירדם. השפעה זו יכולה להיות חזקה ותר אצל אנשים מסוימים והיא נוטה להיות משמעותית יותר ככל שהגיל עולה.
8. גיל המעבר
שינויים הורמונליים אצל האישה יכולים להתחיל כבר בתחילת שנות ה-40 שלה. כאשר רמות ההורמונים משתנות יכולה להיות השפעה על רמות העייפות כולל קשיי שינה שונים.
9. מחסור בברזל
ברזל הוא אחד מאבני הבניין שלנו. הוא נושא את החמצן לכל הגוף וכשאנחנו במחסור בברזל מספר תאי הדם האדומים יורדים והדבר יכול להוביל לאנמיה שמתקשרת לעייפות, סחרחורות, התכווצויות ברגליים וקוצר נשימה.
10. הפרעות בבלוטת התריס
הורמוני בלוטת התריס חיוניים לוויסות חילוף חומרים והתפתחות האיברים בכל הגוף. במקרה של חוסר איזון הורמונלי בבלוטת התריס אחד התסמינים יכול להיות עייפות. היא יכולה להיות בשעות הצהריים אך לא רק.
11. נטילת תרופות
ישנן תרופות אשר תופעות הלוואי שלהן היא עייפות. במקרה של תחושת עייפות במהלך היום ונטילת תרופות רצוי להתייעץ עם הגורם המטפל ולבחון יחדיו מהן החלופות האפשריות.
12. מחלה
כאשר הגוף מתמודד עם זיהום ומחלה הוא יכול להגיב גם בישנוניות. הסיבה לכך היא שהגוף משקיע את מרב האנרגיות בלחימה בזיהום ולכן הוא מעדיף להשקיע פחות בפעולות אחרות. עייפות מרובה יכולה להצביע על זיהום בגוף.
13. הריון
עייפות שכיחה מאד במהלך ההיריון אך היא לא חייבת להיות חלק ממנו. רבות מהנשים מרגישות את העייפות בעיקר בטרימסטר הראשון ולקראת סוף ההיריון.
14. סוכרת
״תסמונת עייפות הסוכרת״ קיימת וכדאי להכיר בה. היא יכולה להיות קשורה לשילוב תזונה ואורך חיים אך גם למצבים רפואיים שונים. במקרים מסוימים עייפות יכולה להיות סימן מקדים להתפתחות סוכרת.
15. נרקולפסיה
נרקולפסיה היא הפרעת שינה נדירה הגורמת לישנוניות קיצונית לאורך היום. כדאי לדעת כי מצב זה יכול להתחיל בילדות המאוחרת ולהמשיך ללוות אותנו לאורך שנים.
16. פיברומיאלגיה
אין הסבר אחד ברור למה גורם לפיברומיאלגיה. המרכיב העיקרי שלה הוא רגישות מוגברת לכאב ולכן היא מובילה לתשישות ויכולה גם להוביל לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי, דיכאון וחרדה וגם כמובן על עייפות במהלך היום.