ויטמין D נקרא לעתים גם ״ויטמין השמש״ אך אפשר להשיג אותו במזונות מסוימים כמו דגים, חלבונים, ומיץ תפוזים. הוא חשוב לשמירה על העצמות כשהתפקיד שלו הוא לסייע לגוף לספוג ולהשתמש בסידן, מגנזיום ופוספט מהמזון. הוויטמין מאזן את רמת הסידן בעצמות ובדם והוא ממלא תפקיד חשוב בכל הנוגע לתפקוד מערכת העצבים, המערכת החיסונית ופעילות השרירים.
הסיכון שבמחסור בוויטמין D
מחסור בוויטמין D עלול להוביל לעצמות חלשות ולמצב של אוסטאופורוזיס במבוגרים ורככת בילדים. רמות נמוכות שלו נקשרות גם לסיכון מוגבר של המצבים הבאים:
- מחלת הסרטן
- מחלות לב ושבץ מוחי
- דכאון
- טרשת נפוצה
- סכרת סוג 2
מדידת ויטמין D תתבצע בבדיקת דם רגילה כאשר יכולים להיות מספר תסמינים שעשויים להצביע על חסר ובניהם:
- עייפות מרובה
- כאבי עצמות, מפרקים וגב
- שינויים במצב הרוח ודיכאון
אצל ילדים הדבר יתבטא גם בדרכים הבאות:
- חולשה וכאב של השרירים
- צמיחה לא נכונה עקב עצמות כפופות
- כאבים בעצמות
- עיוותים במפרקים
סיבות לחוסר בוויטמין D
ישנן סיבות שונות למצבי חוסר בוויטמין D כאשר מודעות אליהן מאפשרת לשנות את המצב ולקבל החלטה האם נכון לקחת תוסף תזונה, לשנות את התזונה הנוכחית וכיצד להתנהל.
חשיפה מועטה לשמש
חוסר ויטמין D יכול לקרות מסיבות שונות. הראשונה היא חוסר חשיפה לאור השמש כאשר כאן יש להקפיד על איזון בין חשיפה לצורך קבלת הוויטמין לבין זהירות ממפגעי השמש. ההמלצה היא להיחשף לאור השמש במשך 30-5 דקות בכל יום כשהידיים, הפנים והרגליים צריכות להיות חשופות. כמובן, בחורף קשה יותר להיחשף לאור הטבעי.
תזונה לא מספקת
בנוסף, לפעמים החוסר הוא עניין של תזונה שלא מספקת את הוויטמין. ישנם מספר מזונות אשר יכולים לספק ויטמין D ובניהם דגים שומניים כמו סלמון, טונה ומקרל. חלמוני ביצה יכולים להכיל רמות גבוהות של הוויטמין, פטריות, בשר כבד וכן מזונות אשר מועשרים באופן ״מלאכותי״ בוויטמין.
צבע העור
אנשים בעלי עור כהה צריכים לדעת כי אצלם פיגמנט המלנין עשוי לחסום את יכולת העור לייצר ויטמין D וזאת גם בחשיפה לשמש. לכן, חשוב להיות עם אצבע על הדופק ולעקוב אחר רמות הוויטמין בבדיקת דם קבועה.
מחלות שונות
אנשים עם מחלת כליות או כבד יכולים לחוות חוסר בוויטמין D בשל הקושי של הגוף לקלוט אותו. עוד כדאי לדעת כי ישנם אנשים עם מחלות רקע שעל פניו לא קשורות לוויטמין אך משפיעות על יכולת הספיגה ובניהן מחלת קרוהן, סיסטיק פיברוזיס ואפילו צליאק. בנוסף אליהם אנשים שנוטלים תרופות צריכים לבדוק האם אלו יכולות להשפיע על הספיגה של ויטמין D.
השמנת יתר
ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשומן ואנשים עם רמות גבוהות של שומן בגוף נוטים לאגור יותר מהוויטמין בתאי השומן. לרוב אנשים עם BMI העולה על 30 יהיו בסיכון לרמות נמוכות של ויטמין D. כדאי לדעת שגם ניתוח להרזיה עלול להקשות בספיגת חומרים מזינים שונים ובכלל זה גם ויטמין D.
יש לי חוסר במיטוין ,
D מטופלת עידי כדורים תודה על המידע הרב