במאמר זה, אנו נדון בהשפעת המתח על 10 מערכות איברים מרכזיות ונציג את האפקטים הקורים בעקבות זאת:
1. מערכת לב וכלי דם
הידעתם? מחלות לב וכלי דם מהוות כ25% מגורמי התמותה בארצות הברית.
מחקר נוסף ממשיך לקשר בין מחלות לב וכלי דם ומתח. הנוכחות של מתח, בשילוב עם התנהגויות מסוכנות אחרות (עישון למשל, שימוש לרעה באלכוהול), מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
2. מערכת העצבים
המתח מתחיל בתוך המוח. המתח מפעיל את המנגון של "הילחם או ברח" ומשחרר הורמונים שמתפשטים בכל הגוף וגורמים ללב לפעום מהר יותר, נשימה רדודה, וכלי הדם בזרועות מתרחבים.
3. מערכת הנשימה
הסמפונות, הגרון, הריאות, האף, הלוע, וצורות קנה הנשימה הם מערכת הנשימה. התגובה הילחם או ברח של המוח גורמת לנשימה מאוד לקויה, לפעמים עד כדי כך שאפשר לחוות היפרוונטילציה.
בנוסף, התקפי חרדה – תחושה פתאומית של חרדה אקוטית – זה מצב רפואי נפוץ לאנשים עם לחץ כרוני.
4. מערכת השלד והשרירים
העצמות שלנו, מפרקים, והשרירים הם מה שמרכיב את מערכת השלד והשרירים. כידוע, המתח גורם לגופנו להיות דרוך. במצב אקוטי, מתח כרוני גורם לשרירים בגוף להיות במצב קבוע של דריכות. בשל כך עלולים להיווצר מצבים כואבים כרוניים והפרעות שרירים ושלד.
5. המערכת האנדוקרינית
המערכת מורכבת מהבלוטות, ההיפותלמוס, הלבלב, יותרת התריס, בלוטת האצטרובל, בלוטת יותרת המוח, השחלות, האשכים, בלוטת התימוס.
המוח מפעיל את שחרור הורמוני הלחץ, קורטיזול ואפינפרין, דרך ההיפותלמוס. בלוטות יתרת הכליה, הממוקמת בסמוך לכליות, מייצרת קורטיזול ואפינפרין; אשר מעצימים את רמות הלחץ של הגוף.
הכבד מייצר גלוקוז בתהליך הנ"ל. עם זאת, עודף סוכר בדם יכול להוביל סוכרת מסוג 2.
6. מערכת הכסות
מערכת זו כוללת את השיער, הציפורניים והעור. מערכת הכסות ממלאה תפקיד חשוב בשמירה על שיווי המשקל של הגוף, היא כוללת הגנה, ויסות טמפרטורה, קליטה חושית, וקליטה.
כדי שמערכת הכסות תוכל לתפקד כראוי, מערכות פנימיות אחרות חייבות גם להישמר. מתח משבש את הפעולה השיטתית של מערכת זו, אשר עלולה לגרום זרימת דם ירודה אל העור, קשיחות עור, ולשבש שיקום רקמות.
7. מערכת העיכול
מערכת העיכול כוללת איברים ראשוניים – הוושט, קיבה, מעיים קטנים וגדולים; ואיברים כמו – פי הטבעת, כיס המרה והלבלב.
לחץ כרוני עלול לגרום לכאבי בטן עזים, כיבים, ומצבים אחרים כגון תסמונת המעי הרגיז (IBS).