כל החיים שלך, אתה בטח שמעת שאתה צריך לשתות הרבה מים כדי למנוע התייבשות. אבל יש דבר כזה הנקרא 'הרעלת מים', הנגרמת על ידי שתייה של יותר מדי מים ולעתים קרובות מדי. בדרך כלל, אדם בריא, הכליות שלו יכולות לעבד ולהפריש סביב 6 גלונים (כמות של 22.7 ליטר) של מים ביום, אבל רק קרוב ל 1 ליטר לשעה. אז שתיית יותר מ 1 ליטר מים לשעה בעקביות, יכולה לגרום להרעלת מים. תופעת הלוואי הנפוצה ביותר היא כמובן השתנה מוגזמת, אך ישנן תופעות לוואי מסוכנות אחרות. בעוד אנשים בריאים לא יכולים לראות את תופעות הלוואי האלה מיד, ספורטאים בעלי סיבולת, אנשים עם בעיות כליות ולב, ותינוקות עם כליות לא מפותחות יהיו עם סף נמוך יותר.
הנה מבט על תופעות הלוואי של שתיית מים יותר מדי.
1. מנפח את התאים
לגוף יש יונים [אטום או מולקולה, הנושאים מטען חשמלי כיוון שמספר האלקטרונים בהם שונה ממספר הפרוטונים. זאת בשונה מאטום או מולקולה נייטרליים, שבהם מספר האלקטרונים והפרוטונים שווה ומטענם החשמלי הכללי הוא אפס] של נתרן ואשלגן שפועלים כמו אלקטרוליטים בגוף כדי לשמור על איזון נוזלים בין התאים והדם. כאשר יש עודף מים בדם וכמות גבוהה יותר של מלחים ויונים בתוך התאים, המים זורמים לתוך התאים, ומנפחים אותם. זה מסוכן במיוחד עבור נוירונים או תאי עצב במוח, ששם השטח מוגבל על ידי הגולגולת. התוצאה יכולה להיות כאבי ראש, התקפים, פגיעה מוחית, תרדמת, ואפילו מוות.
2. מוריד את רמות הנתרן בצורה חריגה (הִיפּוֹנַתְרֶמְיָה)
שתיית מים יותר מדי יכול גם לערער את האיזון העדין של הנתרן בגוף. זה מינרל קריטי ,אבל כשהוא יורד מתחת לכמות מסוימת נוצר מצב הנקרא הִיפּוֹנַתְרֶמְיָה, מיעוט נתרן הדם, ורמות נמוכות מן הרגיל של נתרן בדם. בנוסף המים העודפים זורמים לתוך התאים ומנפחים אותם.
הִיפּוֹנַתְרֶמְיָה מצויה יותר אצל ספורטאים אשר מאבדים הרבה נתרן באמצעות זיעה. ושתיית מים במצב זה רק מדללת את ריכוז הנתרן עוד יותר. הִיפּוֹנַתְרֶמְיָה כבר גרמה אפילו מוות לספורטאים.
ישנם סימפטומים קלים שניתן להבחין בהם כשהרמות לא ממש נמוכות יחסית, כמו בלבול או התכווצויות שרירים. הסימפטומים עלולים להחמיר אם רמת הנתרן יורדת יותר. בהתחלה, אתה עלול להרגיש מנומנם, אבל בהמשך זה עלול לגרום לתרדמת. ואם תשתה הרבה מים בתוך זמן קצר מאוד, הזינוק ממצב קל למצב חמור עלול לקרות די מהר.
3. מוריד את רמות האשלגן באופן חריג (היפוקלמיה)
הרעלת מים יכולה גם להוריד את רמות האשלגן בגוף. אובדן אשלגן עלול לגרום להיפוקלמיה, מצב שכולל סימפטומים של הקאות, לחץ דם נמוך, שיתוק, בחילה, ושלשולים.
השפעה זו עשויה להיות בולטת יותר אם אתה נוטל תרופות עם חומרים המונעים השתנה. תרופה מהסוג הזה היא הצורה הסינתטית של ההורמון הווסופרסין, אשר מסייע לשמור על המים בגוף, במיוחד בזמנים של מאמץ כגון מאמץ פיזי. אז אם הגוף שלך כבר במצב של שימור מים ואתה ממשיך לשתות עוד מים, התוצאה היא הרסנית.
4. גורם להתכווצות שרירים
כאמור, צריכת מים רבה מדי תוביל לירידה ברמות האלקטרוליטים של הגוף [כל צורות החיים המפותחות זקוקות לאיזון אלקטרוליטים בין הסביבה הפנים-תאית לסביבה החוץ-תאית. בפרט, חשובה השמירה על גרדיאנט אוסמוטי מדויק של האלקטרוליטים. גרדיאנטים אלה מווסתים את ההידרציה של הגוף, את חומציות הדם, ובעלי חשיבות עליונה לפעילות עצבית ושרירית. התפתחו כמה מנגנונים לבקרה מדויקת על ריכוז האלקטרוליטים השונים]. חוסר האיזון הנוזלי שנוצר משפיע גם על תפקוד השרירים ויכול להוביל לעוויתות שרירים ולכאבי שרירים. אם אתה מעורב בפעילות גופנית מאומצת, חשוב לא רק לשתות יותר מים אלא גם כדי לחדש את האלקטרוליטים שלך עם משקאות ספורט.
5. מזיק לכליות
כפי שאתם יודעים, הכליות מסייעות לסנן רעלנים מדם. השלב הראשון של סינון קורה באשכול של נימים בסוף כל נפרון (יחידת תפקודית הבסיסית של הכליות). הרעלנים מתנקזים החוצה עם השתן.
הרעלת מים יכולה להשפיע על הפְּקָעִית, גוש כדורי של נימיות דם בתוך הכליה. כי הכליות שלך צריכות לעבוד שעות נוספות כדי לסנן את המים הנוספים מהדם שלך. אז כאשר אתה שותה ליטר מים בתוך שעה, הכליות שלך 'מקבלות הלם'. שתייה של 800 ל 1000 מ"ל של מים בתוך שעה צריכה להיות בסדר אם אתה במצב בריאותי נורמלי.
הרעלת מים מסוכנת במיוחד כאשר יש לך בעיות בכליות. החוקרים משוכנעים כי זה יכול לגרום להתפתחות מחלת כליות כרונית וגם עלול לעורר סיכון מוגבר להתפתחות מחלות לב וכלי דם.
6. מאמץ את הלב
לגוף יש מנגנון ספיגת מים יעיל. כמעט 80% מהנוזלים שאתם שותים נספגים על ידי המעי הדק באמצעות תהליך הנקרא אוסמוזה. מים נכנסים לזרם הדם, ובכך מגדילים את הנפח הכולל של הדם. שתיית מים יותר מדי יכולה לגרום למאמץ מופרז על הלב, בשל הגידול בנפח הדם וגם להוביל להתקפים במקרים מסוימים.
תפקוד הכליות ובריאות הלב קשורות קשר הדוק. חולים עם בעיות לב המשפיעות גם על הכליות נוטים לשמר יותר נוזלים בגוף, מה שמסבך את הבעיה. במקרה שלהם, שתיית מים רבים מדי יכולה למתוח את סיבי שריר הלב ולגרום לאי ספיקת לב.
7. גורם להרגשת עייפות
הפרשת נוזלים היא בעיקר תפקוד הכליות. כאשר אתה שותה יותר מים ממה שנדרש על ידי הגוף שלך, זה גורם לכליות להיות מתוחות יותר. הם צריכות לעבוד קשה כדי להסיר עודף מים, אשר יכול להוביל לתגובת יתר של ההורמונים שלך. זה יכול לגרום לך להרגיש עייף או תשוש. יתר על כן, דילול אלקטרוליטים יכול גם לגרום תשישות.
חשוב לדעת אבל מה לעשות שאני כול הזמן צמאה (עשיתי בדיקות דם והסוכר שלי תקין כאילו נמוך, אני לא אוכלת הרבה סוכר וגם לא הרבה מלח) אני שותה בקלות אפילו 2 ליטר בשעה רוצה הרבה לשירותים אבל כשאני מנסה לא לשתות יש לי יובש בפה וכאב ראש