אגואיסטים נחשבים בדרך כלל כאלה שיש להם תשוקה בלתי נדלית להוכיח את חשיבותם העצמית. האנוכיות היא היפוכה של ענווה.
ההתנשאות אינה תכונה ראויה להערצה, ללא תלות במעמדו של האדם בחיים.
תיאור התנהגות אנוכית נראה דומה להפליא להתנהגויות המוצגות על ידי אנשים נרקיסיסטים. הנהגים הפסיכולוגיים הבסיסיים המקשרים בין שתי קבוצות אלה הם ריכוז עצמי וחוסר אמפתיה. רוב הזמן, הם רואים אנשים אחרים לא כמו "אנשים", אלא אמצעים.
כאשר אנו עדים למישהו בעל נטיות נרקיסיסטיות, רבים מאתנו שואלים את השאלה החד-משמעית "למה?" מדוע הם מתנהגים בצורה אינדיווידואליסטית כזו? כך גם לגבי אדם אנוכי. מה מניע את התנהגותם? מה מעצב את מצב הרוח שלהם?
כאן, אנו דנים בשש התנהגויות שיכולות ליצור אנשים אנוכיים. ננסה להתעמק ולנתח את מוחו של מישהו אנוכי.
הנה שש השיטות המייצרות אגואיזם:
1. חסרון של דימוי עצמי
כפי שזה נשמע, לרוב האגואיסטים אין דימוי עצמי חיובי מאוד. הם מכירים בחריפות את חוסר הביטחון שלהם ומנסים להסוות את חוסר הביטחון הזה על ידי כך שהם משתמשים בסמכות וכוח – בניסיון נואש להסתיר את מצבם האמיתי.
2. התעסקות מופרזת בעצמם
ציפיות גבוהות מעצמך זה דבר בריא ופורה. עם זאת, התעסקות אובססיבית בחשיבה על כמה גדול וטוב אתה כאדם זה דבר שאינו בריא או פורה.
3. דרמטיזציה
כאמור, לאגואיסטים יש תשוקה שאינה יודעת שובע להפוך את עצמם לחשובים כדי להרשים אחרים. לכן, הם לעיתים קרובות מגזימים באופן דרמטי ומפריזים בהיבטים שונים בחייהם.
אם אנוכי תופס את התקדמות חייו כבלתי מספקת – הוא יטפח כל דבר אחר בחייו בצורה מוגזמת כדי לפצות על "הפער" הזה.
4. חוסר מודעות
אגואיסטים עשויים באמת להאמין שהם מושכים יותר, אינטליגנטיים, רציונליים, מכל אדם אחר.
ניתן לציין כי אגואיסטים הם לעתים קרובות אנשים מוכשרים ביותר; עם זאת, הרצון שלהם להיות טובים מכולם זה חיסרון שעולה על היתרון הזה.
5. צורך להיות באור הזרקורים
חלק מהצורך הנלהב של האנוכיות, ניכר בשיחותיהם עם אחרים. כאשר נושא השיחה אינו כרוך בהם, אגואיסט לא יכול לעשות דבר אלא להתערב בניסיון נואש לנתב מחדש את הזרקורים אליו.
זוהי התנהגות ילדותית במידה הגבוהה ביותר, אך האנוכי אינו רואה זאת כך.
6. צורך להרגיש תחושה של שליטה
לא מפתיע, כי אגואיסטים רבים מאמינים שהדרך שלהם היא הדרך הטובה ביותר – והדרך היחידה. אם אגואיסט מגלה אובדן שליטה – הוא תופס את זה כמעשה של חוסר כבוד – הוא זועם ומתגונן.