מחלות כרוניות בכבד הם משהו נפוץ, ההערכה אומרת שבסביבות 31,000 בני אדם בארה״ב מתים מידי שנה כתוצאה משחמת.
בחירות שגויות שאנחנו עושים בסגנון החיים, דיאטות לא נכונות וגם תזונה לא נכונה , וכן הרגלים כמו עישון ,וצריכת אלכוהול מוגזמת יכולים לפעמים להזיק לכבד ע״י לחץ יתר על פעילות הכבד שמוביל לחוסר יכולת של הכבד לפרק שומנים ולייצר אנרגיה.
ד״ר רויט סטוסקר מהמכון ההשתלה ׳מדסטאר ג׳ורג׳טאון׳ : ״הכבד הינו איבר שיכול להינזק בקלות אם אנחנו לא דואגים לו כמו שצריך. וברגע שהוא נהרס אין לו שום טיפול לחדש אותו.״
לכן, זה מאוד חשוב להכיר את הסימנים של נזק בכבד כדי למנוע סיבוכים נוספים.
ראשית, אלו הסימנים הנפוצים ביותר של נזק בכבד שאסור להתעלם מהם:
כאב בטן: נפיחות וכאב בחלק הימני העליון של הבטן מצביעים על נזק בכבד.
שרירים מדולדלים: מחלות כבד יכולות להוביל לחוסר איזון נוזלי שגורם לבטן גדולה מהרגיל ביחד עם קרסוליים נפוחים וזרועות ורגליים חלשות / רזות.
עור או עיניים צהובות: כבד עם נזק יכול לפעמים לשחרר לתוך מחזור הדם ׳בילירובין׳ (צבען שהוא תוצר של פירוק המוגלובין) מה שמוביל לעיניים או עור בצבע צהוב.
בלבול: נזק בכבד יכול להוביל לחוסר בנחושת במוח ובדם, שיכול לגרום סימפטומים שדומים לאלצהיימר, אחד מתוכם זה בלבול.
כאב במפרקים: נזק בכבד מוביל לכאב במפרקים , הקאות, עייפות, ואובדן תאבון, כל אלו ניגרמים כתוצאה ממחלת הפטיטיס, מצב בו המערכת החיסונית תוקפת את רקמות התאים בכבד.
נקודות בעור: כשהכבד לא פועל כראוי, הוא לא יכול לנקות את הדם כראוי ,זה גורם לבעיות בקרישת הדם, והרבה בעיות עור.
כשזה מגיע להגנה על האיבר החשוב הזה הדרך היא לחיות אורח חיים בריא. לדאוג לכבד זה פחות להימנע מדברים חמורים ממש שגורמים נזק ויותר לאכול או לשתות דברים שמזינים במיוחד את הכבד.
כדי להימנע מנזק בכבד ,כדאי שתיישמו את הטיפים האלו:
אכלו מזון בריא ועשו פעילות גופנית באופן קבוע, כי כשאתם שולטים על משקל גופכם, אתם יכולים למנוע מחלות כבד שנקראות ׳מחלות שומן כבד לא אלכוהוליות׳ שנגרמות מתי ששומן מצטבר בכבד אבל לא מחמת שתיית אלכוהול מופרזת.
דאגו להגביל את צריכת האלכוהול שלכם, כי צריכה מופרזת הינה הסיבה מס׳ 1 למחלות בכבד.
דאגו להעלות את צריכת ויטמין E ,שמונע נזק לתאים ,בנוסף אכלו יותר זרעים, אגוזים, רקות ,עלים ירוקים, ונבטי חיטה.