אם עוברים התמוטטות נפשית, אפשר לייחס זאת למתח ולחרדות. זה עלול להוות את הטריגר בעת חיפוש אחר מקום עבודה, כשאין דבר שמחזק את המוראל או מעניק תמיכה חברתית. זה עלול גם להיגרם בגלל גירושין או בעיות בני זוג, בריאות רופפת באופן כללי, לחץ מלימודים אקדמאים וקשיים כספיים, כל אלו, עלולים גם כן להקשות על המתח.
גורמים שעלולים להוות את הטריגר להתמוטטות מבחינה נפשית
- חיפוש אחר מקום עבודה, קשור לשחיקה רגשית
- קשיים במערכות יחסים.
- משברים כספיים
- התמודדות עם הפרעות מבחינה בריאותית.
לפעמים, העליות והמורדות הרבים שבחיים, עלולים לגרום לקושי בהתמודדות איתם, וברגעים הקשים ביותר, אנו עלולים לעבור מה שידוע בז'רגון הפופולארי שלו, כהתמוטטות נפשית (או התמוטטות עצבים). הכוונה היא למצב זמני של הפרעה נפשית, ומוגבלת בזמן, שבה האדם מתפקד, תוך שהוא נמצא תחת לחץ, מדוכא, או סובל מחרדות, מאחר והוא חש מוצף והתפקוד המנטאלי שלו לא מסוגל לבצע היטב את הדברים על בסיס יומיומי, עד שמקור ההפרעה בא על פתרונו.
למרות שמצב כזה אינו מוכר על ידי הפסיכולוגיה הקונבנציונאלית, ואין רשימה מוגדרת לגורמים, כדאי להבין ולהקדיש לכך תשומת לב.
תחושות של מתח מוגזם והיסטוריה של בעיות בריאות הנפש, עלולים להוות את הטריגר להתמוטטות עצבים.
למרות שהמתח משפיע על כולנו בשלב כלשהו בחיינו, הדברים מתחילים להיות בלתי נסבלים, כשעוברים התמוטטות נפשית. זו הסיבה שכשנמצאים תחת מתח, המוח משחרר הורמון שנקרא קורטיזול, ותלוי בעוצמת הלחץ, רמות הפלסמה של ההורמון יכולות להתגבר בפי 2-5 פעמים יותר מהרגיל, ולגרום למשבר נפשי.
מחקר קטן שנערך, גילה שהתלות באלכוהול, דיכאון, סכיזופרניה ותלות בתרופות, עלולים לשחק תפקיד כשזה מגיע לגורמים המעוררים התמוטטות עצבים. עם זאת, מחקר נוסף נדרש, כדי לגבות באופן מלא טענה זאת. כלומר, בזמנים מסויימים, מתח מופרז, עלול להוביל לשקיעה במחשבות שליליות, הגורמות לחוסר יכולת לחשוב בצורה רציונאלית. להלן כמה מהגורמים שעלולים להגביר את המתח.
משרות הקשורות לשחיקה רגשית
אם מתעוררים קשיים, העבודה עלולה לרוקן את האדם מבחינת יכולתו הרגשית, מה שעלול לגרום לאחר מכן להתמוטטות עצבים, וזה אינו דבר שצריך להפתיע. העמידה במועדים קדחתניים, הציפיות הגבוהות והחוסר בפעילות גופנית, עלולים לגרום למתחים פיסיים ורגשיים. במידה ומתרחשים מצבים שלא מצליחים לעמוד בציפיות, או כשהעבודה לא הושלמה, נוצר מתח קיצוני, וכתוצאה מכך מתרחש משבר נפשי.
למעשה, לאחר מלחמות העולם הראשונה והשנייה, מחקרים גילו שמקרים של התמוטטות עצבים היו קשורים להיעדר מוראל ותמיכה חברתית, כמו גם לחרדות, אצל הכוחות לפיכך, אם מקום העבודה שלכם דוחף אתכם מעבר לקצה, צריך לשוחח על כך עם המנהל, להעלות הצעות שיתכן ויש לכם, לקחת חופשה, או להחליף מקום עבודה.
קשיים במערכות יחסים
זוהי בעייה שקרוב לוודאי רובנו חווינו. כשמערכת יחסים מתנהלת בצורה קשה, שזה עלול לגרום ללחץ נפשי עצום על האנשים המעורבים. מחקרים גילו שזה עלול לקרות בעקבות גירושין, למתחים בחיי הנישואין, או לבעיות עם בן הזוג. כל האירועים הללו גורמים למערבולות רגשיות רבות ולמתחים, שעלולים להביא להתמוטטות עצבים. אם חווים בעיות בהתמודדות מול מערכת יחסים בעייתית, כדאי לדבר עם מישהו שיקר לליבכם, או לשקול לגשת לטיפול.
משבר כספי
קשיים כספיים יכולים לגרום למתח, בין אם זה בגלל חשבונות לא משולמים, חובות שגואים, או תשלומי EMI שממשיכים להצטבר. אם מתקשים לעמוד בהתחייבויות הכספיות, כדאי לנסות ולקבוע תקציב שאפשר לדבוק בו, או לחפש אחר עזרה מקצועית וייעוץ. אם זה לא עוזר, יש לשקול לגשת לכמה פגישות טיפוליות.
התמודדות מול בעיות בריאותיות
מחקר שנערך כדי לקבוע מה גורם לאמריקאים לעבור התמוטטויות, גילה שבעיות בריאות אישיות היוו מקור למתח אצל רבים מהם. לא רק שבעיות בריאותיות גורמות לנו להרגיש בשפל וחרדים, אלא שגם החשבונות הרפואיים המצטברים, עלולים לגרום ללחץ כספי.
מצב כזה עלול להחמיר אם מרותקים למיטה, או תלויים באנשים אחרים. ביחס לכך, כדאי לתקשר עם האנשים היקרים בחיינו, לדבר על תחושות חוסר האונים ולטפל בעצמנו באמצעות קניית מתנה או ארוחת ערב למען עצמנו. אפשר גם לבחור ולעשות קורס קצר, בזמן המחלה, אם אפשר, כדי להרגיש פרודוקטיביים, ואם כל דבר אחר לא מצליח, כפי שהזכרנו קודם לכן, כדאי לשקול את האפשרות לגשת למטפל.
הלחץ מבחינת הלימודים וחברים
בין אם מדובר בבית ספר תיכון או במכללה, הצורך לקבל ציונים טובים ולהשתתף בפעילויות של חוגים מבלי שהחיים החברתיים ייפגעו, זה דבר קשה, בלשון המעטה. רק לגבי הצורך להשיג מעל ומעבר, נוצר לחץ שגורם להתמוטטות נפשית שזה דבר נפוץ, ובמיוחד לפני מבחנים או מצגת חשובה. שלא לדבר על כך שהפחד מהחיים לאחר סיום הלימודים, עלול להיות הגורם לחרדה. חוסר היכולת להשתלב בקבוצה או תחושת הבדידות וההתעלמות עלולים לגרום לכך גם כן.
כדאי להימנע מלצפות יותר מדי ולהיות חביבים לעצמנו. כדאי לשוחח עם יועץ על תוכניות הקריירה, ולא להתאכזב אם דברים לא הולכים בהתאם לתוכניות.