התזונה האמריקאית הסטנדארטית, או ה"SAD" (פירוש: עצוב/ה) (שם מתאים), עמוסה בשומנים לא בריאים, פחמימות מזוקקות, בעודף נתרן ובסוכרים. יתר על כן, רוב המחקרים שנערכו על בריאות הציבור, מציינים שרוב האמריקאים לא אוכלים מספיק פירות, ירקות, מוצרי חלב, שמנים בריאים או דגנים מלאים, וזה גורם למחסור בויטמינים אצל אנשים רבים.
לבחירה בתזונה גרועה יש השפעה מטלטלת. לדוגמא, ההערכה היא שמחצית מהאוכלוסיה האמריקאית, תדורג ככזאת הסובלת מ"השמנת יתר", עד שנת 2025. נכון, 50% מהאוכלוסיה האמריקאית תשקול 20 אחוזים מעל למשקל הנורמאלי לגיל ולמגדר – וזאת תוך רק מעל לחמש שנים מהיום.
על ידי סטטיסטיקות כאלה, האם מפתיע בכלל שרובנו לא צורכים מספיק ויטמינים? ההגיון אומר שלא. הויטמינים בריאים, והדרך היחידה כדי לוודא שצורכים מספיק דברים בריאים, הינה לצרוך מוצרי מזון בריאים.
במאמר זה, אנו מתכוונים להגדיר ולדון על המחסור בויטמינים. כמו כן, נגלה כמה דברים פשוטים שאפשר לעשות, כדי לטפל ולמנוע מחסור בויטמינים.
האם אתם סובלים ממחסור בויטמינים:
"למרות שפע המזון, מחקרים הצביעו על כך שהאמריקאים סובלים משמעותית ממחסור בחומרים מזינים קריטיים רבים." – Chris Kresser (מקור)
ראשית, יש לעשות הפרדה בין מחסור בויטמינים ובין חוסר בויטמינים. חוסר ויטמינים מדבר על כך שקיים חוסר, או פער, בין ההמלצות לצריכה יומיומית (RDI) של ויטמינים, ובין הצריכה בפועל. מחסור בויטמינים מוכר כמונח רפואי עם דרישות מוגדרות מראש.
רוב הספרות הרפואית מחליפה בין בשני המונחים, אך לא כולה. על פי רוב, שני המונחים הם ברי-החלפה. וכעת: מה זה אומר מחסור בויטמינים?
בעיקרון, קל להגיע למצב של מחסור בויטמינים בארה"ב , ויש לשער, שגם במדינות אירופאיות רבות אחרות. למה זה קורה?
כדי לענות על שאלה זאת, צריך פשוט להיכנס לחנות מכולת אמריקאית. מזונות טריים, כולל פירות, ירקות , בדרך כלל יקרים יותר – וכתוצאה מכך – הם לא נקנים ונצרכים. במקום זה, אמריקאים רבים בוחרים לקנות מוצרי מזון ארוזים (כלומר: מעובדים). על פי דו"ח שיצא על ידי 'המחלקה האמריקאית לשירותי בריאות והאדם', מזונות ארוזים נוטים להכיל הרבה יותר קלוריות, שומנים ונתרן, מאשר עמיתיהם הטריים.
אחר כך, יש את סוגיית הבחירה. רוב החנויות הגדולות, מציעים מבחר מוגבל של מזונות טריים, לעומת מזונות ארוזים וקפואים. המזונות הבריאים במהותם, מוחלפים על ידי יותר מוצרי מזון שחסרים בהם חומרים מזינים, ובמזון "זבל" נוח יותר.
ההשמנה והמחסור בויטמינים
במבט ראשון, המלים "תת-תזונה" ו"השמנה" נראות פרדוקסאליות. עם זאת, מחקרים הראו בכל זאת שקיים קשר מסויים בין משקל עודף, השמנה ומחסור בויטמינים. זהו ממצא משמעותי, מאחר וקרוב ל-40 אחוזים מהאמריקאים סובלים מהשמנה, ואפילו יותר, סובלים מהשמנת יתר. להלן כמה סטטיסטיקות:
- קיימת הערכה שאצל 35% מהאנשים הסובלים מהשמנה, קיים מחסור בויטמין D, לעומת האחרים.
- אחוזי האנשים הסובלים מהשמנה, וממחסור באבץ ונחושת, מוערך ב-68% ו-74%, בהתאמה.
- חלק מהאנשים הסובלים מהשמנה, נמצאו כסובלים ממחסור חמור בויטמין D, 1B, 12B ו-9B (חומצה פולית).
סימנים מוסתרים כשקיים מחסור בויטמינים
המחסור בויטמינים עלול להשפיע על הגוף כולו, להגדיל את הסיכויים לתאונות, מחלות, חולי, או פציעה. רוב הסימנים המאותתים על מחסור בויטמינים הם מאד עדינים, אם בכלל מורגשים. להלן חמשת הסימנים ה"מוסתרים" הנפוצים, המאותתים על מחסור בויטמינים:
עייפות
ההערכה היא שמעל ל-90% מהאמריקאים סובלים ממחסור באשלגן. עייפות, לצד חולשה, הם הסימנים הראשונים המאותתים על המחסור באשלגן. האשלגן משחק תפקידים רבים, כדי להבטיח תפקוד טוב של הגוף. הוא שומר על מאזן הנוזלים, על בריאות מיליוני העצבים שלנו ומווסת את התכווצויות השרירים. לגבי האחרון: כשרמות האשלגן נמוכות, קשה לשרירים להתכווץ. יתר על כן, רמות אשלגן פחות אופטימאליות, עלולות להשפיע על יכולת הגוף לספוג ולהשתמש בצורה יעילה בויטמינים ומינראלים אחרים. העייפות היא סימפטום נפוץ של אנמיה כתוצאה מהמחסור בויטמינים – וספירת תאי דם נמוכה.
הצריכה היומית המומלצת (RDA ) של אשלגן, היא בין 4,700-5,100 מיליגרם (מ"ג). מוצרי מזון המכילים רמה גבוהה של אשלגן, כוללים: משמשים, בננות, ברוקולי, אשכוליות, פטריות, אפונה, תרד ובטטות.
תחושה של שריפה
רמות נמוכות של 12B, עלולות לגרום להמוגלובין נמוך, כשמרכיב כדוריות הדם האדומות, מספק חמצן למיליארדי התאים בגוף. החוסר בהמוגלובין יכול לבוא לידי ביטוי באמצעות תחושה של שריפה ברגלים או בלשון. רמות 12B נמוכות, עלולות לגרום לסימפטומים נוספים, כגון: עצירות, שלשול, סחרחורת, בעיות במחזור ולירידה במשקל.
ויטמין 12B חיוני לתפקוד מוח תקין, לבריאות רקמת העצבים ולביצוע סינטזה של כדוריות הדם האדומות. צריכה לא מספקת של 12B, עלולה לגרום לסימפטומים קוגניטיביים שליליים, כגון: בלבול, דיכאון, עייפות ובעיות זיכרון.
ה-RDA לויטמיין 12B, הוא 2.4 מיקרוגרמים (mcg) לבני נוער, ולמבוגרים, ו- 2.6 mcg לנשים בהריון, ו- 2.8 mcg לנשים מיניקות. מקורות ל-12B, כוללים: בשר בקר, דגים שמנים, טונה,
התחלות לעתים יותר קרובות
ויטמינים C ו-D, חיוניים לתפקוד טוב של מערכת החיסון בגוף. היעדר אחד מהויטמינים, גורם לקושי הגוף להילחם בחיידקים ווירוסים, ועלול פוטנציאלית לגרום למחלות.
אם אתם מגלים שאתם חולים לעתים קרובות, יתכן וזה רק בגלל חוסר בויטמין D. מחקרים הראו שמעל לארבעים אחוזים מהמבוגרים האמריקאים, סובלים ממחסור כזה. המספר עולה לכמעט 70 אחוזים בקרב ההיספאנים, ומעל ל-80 אחוזים אצל האמריקאים האפריקאים.
מחסור בויטמין C, פחות נפוץ, אך עם זאת גם לא נדיר. ויטמין C הוא נוגד חימצוני חשוב – חומר שמחסל את הרדיקאלים החופשיים בגוף.
תסמינים נוספים המאותתים על מחסור בויטמין D, כוללים דיכאון, כאב בשרירים ועייפות. נמצא קשר בין אנשים הסובלים ממחסור בויטמין D ובסיכון גובר לסרטן, לליקוי קוגניטיבי, מחלות כלי דם ולב ואסטמה חמורה (אצל ילדים).
תסמינים אחרים לגבי מחסור בויטמין C, כוללים עייפות ותחושת הירדמות, חניכיים מדממות ומודלקות, כאב במפרקים וריפוי איטי של פציעות. כמו בויטמין D, קיימת התאמה אפשרית בין צריכתו של ויטמין C ובין הסיכון לסרטן.
ה-RDA לגבי ויטמין D, הוא בין 400-800mcg . המקור הטוב ביותר לויטמין D, למרבה האירוניה, הוא קרני השמש. מוצרי מזון המכילים מקורות של ויטמין D, הם: דגים שמנים, חלב סוייה ומיץ תפוזים.
ה-RDA של ויטמין C הוא בין 75-90 מ"ג לצריכה אצל נשים וגברים מעל לגיל 19, בהתאמה, 85 מ"ג לנשים בהריון ולנשים באופן כללי, ו-120 . מעשנים נדרשים לצרוך תוספת של 35 מ"ג של ויטמין C. מקורות טובים של הויטמין, כוללים פלפל אדום, מיץ תפוזים, מיץ אשכולית, ברוקולי, תותים, נבטי בריסל, מלון, כרוב, כרובית.
עור יבש
מחסור בויטמין A, שאינו נפוץ במיוחד במדינות מפותחות, כגון ארה"ב, גורם בדרך כלל לבעיות בעור. דמוגרפיות בעלות סיכון גבוה יותר לסבול ממחסור של ויטמין A, קיים בקרב נשים מניקות או בהריון, ילדים וילדים טרום גיל ההתבגרות.
המחסור בויטמין A, עלול לגרום גם ליובש בעיניים, בעיות ראייה, בעיות פוריות, לעיכוב בגדילה, אקנה, להתפרצויות בעור ולזיהומים בדרכי הנשימה.
מקורות מזון עם ויטמין A, כוללים: מזונות צמחיים. ויטמין A רשום ביחידות בינלאומיות (IUs), ברוב תויות המזון והתוספים. להלן ה-RDA מבחינת ויטמין A:
- 1 IU אלפא–קרוטן או בתא- קריפטוקסנטין
- 2 IUs בתא-קארוטן (באופן אידיאלי, אחד מהמזון ואחד כתוסף).
- 1 IU של רטינול.
נרגנות ועצבנות
לפעמים קשה למצוא את המקור למה גורם לנו להיות נרגזים ועצבניים, אם כי לא חסרות אף פעם סיבות ! אולם, בהתחשב בכך שמעל ל-75 אחוזים מהאוכלוסיה המבוגרת האמריקאית אינה צורכת מספיק מגנזיום, המחסור בויטמין הוא אפשרות אמיתית לכך.
המגנזיום, למרות שטכנית אינו ויטמין (אלא מינרל), הוא דבר כל כך חשוב, שחובה להכלילו כאן. המגנזיום מעורב במאות תגובות המתקיימות בגוף, ושאנו לוקחים כמובן מאליהם. למשל, המגנזיום עוזר להבטיח את ויסות פעימות הלב, הרחבת כלי הדם, הרפיית שרירי השלד, מסייע בהעברת תשדורת העצבים וכמובן, קריטי לתפקוד נורמאלי של מערכת העצבים.
המחסור במגנזיום עלול לייצר תסמינים נוספים כגון : תחושת ערפיליות במוח, עייפות, לחץ דם גבוה, פעימות לב בלתי סדירות, חולשה של השרירים ועוויתות והתכווצויות של השרירים. ה-RDA למגנזיום, הוא בין 310-420 מ"ג למבוגרים. אצל ילדים נדרש הרבה פחות משמעותית – בין 80-140 מ"ג, תלוי בגיל.
מקורות מזון של מגנזיום, כוללות ירקות עם עלים כהים, עלים ירוקים, אגוזים, ודגנים מלאים.