ב- 40% מהמקרים, כאבי בטן ובחילות לאחר צריכת אבוקדו, נובעים בגלל תסמונת לטקס הפרי, שזוהי אלרגיה המופיעה אצל אנשים האלרגיים ללטקס, וזוהי הרגישות לאבוקדו. הסיבים באבוקדו והסוכרים (פוליולים), עלולים לגרום לכאבי בטן אצל אנשים הסובלים מסבילות נמוכה לסיבים, או כאלה שלא מסוגלים לעכל סוכרי פירות. כימיקלים כגון אמינים, גלוטמאטים וסליציליטים בפירות בשלים, עלולים גם לגרום לגירויים פוטנציאליים בקיבה.
למה צריכת אבוקדו גורמת לכאבי בטן
- תסמונת לטקס-בפרי.
- הכימיקלים הטבעיים במזון.
- אי ספיגת סוכר פירות בקיבה.
- סבילות נמוכה לסיבים.
בהתחשב ביתרונותיו הבריאותיים של האבוקדו, רבים מאיתנו צורכים אבוקדו בתזונה היומית שלנו. האבוקדו הוא פרי בעל מרקם של שמנת, ועונה על ההגדרה של מזון פונקציונאלי, כפי שהוא מתואר על ידי האגודה האמריקאית לתזונה (ADA), בכך שהוא מספק יתרונות בריאותיים, אל מעבר לחומרי המזינים הבסיסיים – יתרונותיו של האבוקדו רבים, החל מזה שהוא מסייע בשריפת שומן, וכלה במאבק בסרטן.
לרוע המזל, הפרי לא מתאים לכולם. חלק מהאנשים סובלים מכאבי בטן חזקים, נפיחות, גזים וכאבי בטן לאחר צריכתו בכל צורה. הסיבה הפשוטה ביותר היא שיתכן וצורכים אותו בכמות מופרזת, אולם, יכולות להיות גם סיבות אחרות הקשורה לבריאותכם. להלן 4 סיבות אפשריות לכך שאבוקדו גורם לכאבי בטן אצל חלק מהאנשים.
חשיפה לתסמונת לטקס
כאבי הבטן לאחר אכילת אבוקדו, יכולים להיות קשורים לאלרגיות שסובלים מהם. אם אלרגיים ללטקס, קיימת סבירות של 40% לכך שיש אלרגיה לאבוקדו.
תגובה כזאת של אלרגיה, נקראת תסמונת לטקס הפרי, וזה קורה כשהגוף לא יכול לעכל את הלטקס שאלרגיים אליו ולחלבון האבוקדו, שהוא בעל מבנה דומה. המערכת החיסונית מגיבה בדרך כלל, בגלל האלרגיה ללטקס, הקשורה לחלבון האבוקדו, וזוהי הסיבה שזה גורם להקאות וכאבי בטן.
אם סובלים מאלרגיה לאבוקדו, יש להימנע, לא רק מהפרי וממזונות המכילים אותו, אלא גם ממוצרי קוסמטיקה כגון קרמי לחות או שמפו, המכילים תמציות אבוקדו. יש להשתמש במחית דלעת, במקום באבוקדו במנות אבוקדו.
רגישות לכימיקלים המצויים באבוקדו
הסיבה האפשרית הנוספת, יכולה להיות בגלל כימיקלים טבעיים מסויימים המצויים באבוקדו. אנשים רבים יכולים להיות רגישים לכימיקלים מסויימים, המופיעים באופן טבעי בסוגי מזונות שונים.
אבוקדו עשיר בגלוטמטים ואמינים כגון טירמין והיסטמין, שרמותיהם עולים ככל שהאבוקדו מבשיל ומתרכך. בעוד שלחלק מהאנשים יש סבילות לתרכובות הללו, יש אנשים הרגישים אליהם, והם עלולים לחוות כאבי בטן, כשאליו נלווים תסמינים אחרים במערכת העיכול כגון: גזים, או נפיחות. האבוקדו מכיל גם סליציליטים, הגורמים לגזים, נפיחות, כאב בטן ואפילו שלשולים.
סליציליטים, גלוטמטים, טירמין והיסטמינים באבוקדו, הם האשמים הפוטנציאלים לאי הנוחות הנלווית לאכילת אבוקדו. הסליציליטים הם אלו הגורמים לרגישות לאספירין, והטירמינים בגבינה מיושנת או מזונות תוססים אחרים, עלולים לגרום להתקף מיגרנה.
אי ספיגת סוכר פירות
הפירות הם מזון בריא עבור אנשים רבים, אך לא לכולם. חלק מהאנשים עלולים שלא לעכל או לספוג את סוכר הפירות, או את הפרוקטוז בצורה טובה, ובמיוחד הפירות שבקטגוריית FODMAPs (אוליגוסכרידים תוססים, דיסאכרידים, מונוסכרידים ופוליולים), שהמשמעות היא שהם מכילים סוכר פירות או סוכר פירות אלכוהולי, שלא מתפרק בקלות. האבוקדו הוא פרי FODMAPs.
אם סובלים מאי ספיגת פרוקטוז, מערכת העיכול לא תוכל לעבד גם את סוכר הפירות. לפיכך, אם צורכים פרות מתוקים, זה גורם לנפיחות או לכאבי בטן. מאחר והאבוקדו די נמוך בסוכרים, הוא מכיל פולי-יולים, או סוכר פירות אלכוהולי. זה לא מזיק כמו הפרוקטוז אצל אנשים מסויימים הסובלים ממצב כזה, אלא אם כן צורכים יותר מדי אבוקדו, מה שהוכיח עצמו כדבר מזיק.
דעתו של מומחה – דווין בורק – מאמן בריאות הוליסטי:
הקונספט של ביו-אינדיבידואליות, היא שלכל אדם יש צרכים ייחודיים למזון ואורח חיים ייחודי. לאדם מסויים זה מזון, ולאחר רעל, כך שצריך ללמוד להקשיב לאותות שהגוף משדר, ולהגיב בהתאם. במהות, לא כל המזונות – ואפילו מזונות שנחשבים ל'בריאים', אכן בריאים עבור כל אחד.