10 מזונות המזיקים לבריאות המוח, בהתאם לדברי נוירולוגים

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

חשוב לשמור על בריאות המוח מאחר והמוח הוא אחד האיברים המורכבים והחיוניים ביותר של הגוף האנושי.

המרכז הקוגניטיבי שולט במחשבות, ברגשות ובהתנהגות שלנו ונושא באחריות על כל דבר, החל מהתנועה ועד לזיכרון. כמו כל איבר אחר בגוף, גם למוח נדרשת תזונה מתאימה כדי שיוכל לתפקד בצורה המיטבית.

המזונות שאנחנו צורכים משפיעים באופן משמעותי על בריאות המוח, התפקוד הקוגניטיבי, מצב הרוח והזיכרון.

לאחרונה, קיימת התעניינות גוברת בקשר שבין התזונה לבריאות המוח, וההתעניינות היא לגבי איך מזונות מסוימים יכולים לתמוך או להזיק למוח.

הקשר בין התזונה לבריאות המוח מהווה תחום עניין מחקרי הולך וגובר בשנים האחרונות. הנוירולוגיה מראה שצריכת המזון אצל האנשים יכולה להשפיע באופן משמעותי על התפקוד הקוגניטיבי, מצב הרוח והזיכרון. המוח מסתמך על אספקה קבועה של חומרים מזינים כדי שיוכל לתפקד כהלכה. תזונה הנעדרת חומרים מזינים חיוניים עלולה להשפיע בצורה שלילית על בריאות המוח.

מצד שני, תזונה עתירה במזונות המחזקים את המוח יכולה לתמוך בתפקוד הקוגניטיבי ולשפר את בריאות המוח באופן כללי. תזונה מוגברת בשומן רווי ושומן טרנס קשורה לסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה.

מזון מעובד ומזונות עתירי סוכר עלולים גם להשפיע לרעה על בריאות המוח, מאחר וזה תורם בעיקר להתפתחותה של דלקת וללחץ חמצוני.

10 המזונות המופיעים כאן הם הגרועים ביותר מבחינת השפעתם על בריאות המוח.

10 מזונות המזיקים לבריאות המוח

משקאות ממותקים

משקאות ממותקים, משקאות אנרגיה ומשקאות ספורט, הוכחו כמשפיעים לרעה על בריאות המוח. אלו הם משקאות עתירי סוכרים, התורמים לדלקות וללחץ חמצוני, מה שקשור לבעיות בתפקוד קוגניטיבי לקוי ולסיכון גבוה יותר להתפתחותן של מחלות נוירו-דגנרטיביות.

מחקרים גילו שצריכה גבוהה של סוכר, עלולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי. כשבין השאר ניתן למנות השפעה רעה על הזיכרון, יכולת למידה איטית יותר וירידה בנפח הכולל של המוח. מחקר אחד גילה שאנשים שצרכו משקאות ממותקים באופן קבוע סבלו מנפח מוח נמוך יותר ותפקוד ירוד של הזיכרון, לעומת אנשים שלא צרכו משקאות ממותקים. כמו כן, צריכת משקאות ממותקים עלולה לגרום לסוכרת סוג 2, מחלה הקשורה לסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה.

כתבות שבריא לדעת
טיפים לחילוף חומרים

8 פעולות שיכולות לסייע בהאצת תהליך חילוף החומרים

תרגילים לחיים ארוכים

עד 120: הנה התרגילים שיעזרו לכם להגיע לחיים ארוכים

מזונות מעובדים

מזונות מעובדים הם עתירי סוכר, מלח ושומנים לא בריאים, המשפיעים לרעה על בריאות המוח. המזונות הללו כוללים מזון מהיר, צ'יפס וחטיפים והם עלולים לתרום לדלקתיות וללחץ חמצוני בגוף. כאמור, זה עלול להוביל לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי ולסיכון גבוה יותר למחלות ניווניות.

מזון מעובד עלול לגרום גם להשמנה ולסוכרת מסוג 2, הקשורות לסיכון מוגבר לירידה קוגניטיבית ודמנציה.

כדי לתמוך בבריאות המוח, מומלץ להגביל או להימנע ממזון מעובד.

מומלץ לבחור במזון מלא ולא מעובד כגון פירות, ירקות, דגנים מלאים ומקורות חלבון רזים, המכילים חומרים מזינים חיוניים כגון ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שיכולים לתמוך בבריאות המוח ובתפקוד הקוגניטיבי.

שילוב של שומנים בריאים כגון אגוזים, זרעים ודגים שומניים בתזונה, יכול גם לתמוך בבריאות המוח.

מזון מטוגן

צריכת מזון מטוגן הוכחה כבעלת השפעה מזיקה על בריאות המוח. מזון מטוגן בדרך כלל עתיר בשומנים לא בריאים ובדרך כלל אף מצופה בקמח מזוקק. מחקרים גילו שצריכת כמויות גבוהות של מזון מטוגן עלולה לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי ובסיכון גבוה יותר לדמנציה.

למשל, צריכה של מזון מטוגן יותר מארבע פעמים בשבוע מובילה לסיכון גבוה ב-28% להתפתחות של ליקוי קוגניטיבי, לעומת הסיכון כשמגבילים את הצריכה לפחות מפעם בשבוע. כמו כן, צריכת מזונות מטוגנים רבים קשורה לסיכון גבוה יותר למחלת אלצהיימר.

הגבלה או הימנעות ממזונות מטוגנים ובחירה בחלופות בריאות יותר מומלצים כדי לתמוך בבריאות המוח. למשל, מומלץ על אפשרויות הכנת אוכל כגון: מזון אפוי, צלוי או צריכה של מזון מלא ולא מעובד.

אלכוהול

לצריכת אלכוהול יש השפעות לטווח הקצר והארוך על בריאות המוח. בטווח הקצר, האלכוהול עלול לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי, בקבלת ההחלטות וביצירת הזיכרון, מה שעלול לגרום ליכולת שיפוט לקויה, לקואורדינציה פגומה והתנהגות מוגברת בנטילת סיכונים. בטווח הארוך, לצריכת אלכוהול כרונית עלולה להיות אפילו השפעה מזיקה יותר על המוח.

צריכת אלכוהול עלולה גם לגרום למחסור ברכיבים תזונתיים שעלולים להשפיע על בריאות המוח. לצריכת אלכוהול מתונה עשויה להיות השפעה שלילית משמעותית על בריאות המוח. צריכה כבדה וכרונית של אלכוהול עלולה להוביל לנזק ארוך טווח. חשוב להקפיד על צריכת אלכוהול ולצרוך אותו במתינות או להימנע ממנו לחלוטין.

ממתיקים מלאכותיים

ממתיקים מלאכותיים משמשים בדרך כלל כתחליף סוכר במזונות מעובדים רבים ובמשקאות.

למרות שהם עשויים להיראות כחלופה בריאותית יותר לסוכר, אולם, מחקר הוכיח שהם עלולים להשפיע בצורה שלילית על בריאות המוח. מספר מחקרים גילו שצריכה של ממתיקים מלאכותיים עלולה להוביל לשינויים בחיידקי המעי, מה שעלול להשפיע על התפקוד הקוגניטיבי ועל מצב הרוח.

בנוסף, צריכה של ממתיקם מלאכותיים מובילה לאכילת יתר ולעליה במשקל, ולכך עלולה להיות השפעה מזיקה על בריאות המוח במהלך הזמן. כמו כן, קיימות עדויות שצריכה של ממתיקים מלאכותיים עלולה להגביר את הסיכון להפרעות נוירולוגיות כגון מחלת אלצהיימר ודמנציה.

מוצרי חלב עתירי שומן

צריכת מוצרי חלב עתירי שומן קשורה גם להשפעות שליליות על בריאות המוח בגלל התכולה הגבוהה של השומנים הרוויים.

השומנים הללו עלולים לתרום לדלקת בגוף, מה שגורם לסיכון גבוה יותר לירידה קוגניטיבית ולמחלת אלצהיימר.

דלקת עלולה לתרום גם לבעיות בריאות אחרות כגון: מחלות לב, סוכרת והשמנת יתר.

עם זאת, לא כל השומנים רעים לבריאות המוח. שומנים מסוימים, כגון חומצות שומן אומגה 3 המצויות בדגים ואגוזים, עשויים לתרום לתפקוד קוגניטיבי טוב יותר ואף להפחית את הסיכון לדמנציה. בסך הכל מדובר בצריכת תזונה מאוזנת הכוללת שומנים בריאים והגבלת צריכת שומנים לא בריאים המצויים במוצרי חלב עתירי שומן ובמקורות מזון אחרים.

בשר מעובד

בשרים המעובדים באמצעות עישון, שימור או הוספת כימיקלים,  נקניק ובשר מעדניות, מכילים לרוב שומנים לא בריאים, נתרן וחנקות, והם עלולים לתרום לדלקת וללחץ חמצוני בגוף.

כמה מחקרים גילו שצריכת רמות גבוהות של בשר מעובד מגבירה את הסיכון לירידה קוגניטיבית ודמנציה.

חלק מהבשר הלא מעובד, כגון עופות רזים ודגים, יכול להוות חלק מתזונה בריאה, ואפילו יתכן שיש להם כמה יתרונות קוגניטיביים. עם זאת, עדיף להגביל את צריכת הבשר המעובד. מומלץ לבחור במקורות חלבון בריאים יותר ככל שאפשר כדי לקדם בריאות מוח טובה יותר.

שומני טרנס

שומני טראנס הם סוג של שומן בלתי רווי שנמצא בדרך כלל במזונות מעובדים, מאפים ומזונות מטוגנים שכבר הוזכרו פעמים רבות בהתייחסות למזונות אחרים. צריכה של רמות גבוהות של שומני טראנס קשורה להשפעות מזיקות על בריאות המוח, וכפי שכבר הוזכר, שומני טראנס עלולים לתרום לדלקת וללחץ חמצוני במוח, מה שמשפיע על בריאות המוח.

כדי לקדם בריאות מוח טובה יותר, חשוב להגביל את צריכת שומני הטראנס. מומלץ לבחור בשומנים בריאים יותר, כגון שומנים חד בלתי רווים ורב בלתי רוויים. השומנים הללו נמצאים בדרך כלל באגוזים, זרעים ודגים שומניים. מומלץ גם לקרוא את התוויות של ערכי התזונה המופיעות על מוצרי המזון וההימנעות מצריכה של מזונות מעובדים ומטוגנים יכולים גם לסייע בהפחתת צריכת שומני הטראנס.

לחם לבן

לחם לבן הוא מזון מעובד מאוד ללא חומרים מזינים טבעיים, כולל סיבים וויטמינים. כתוצאה מכך, לחם לבן פחות בריא מלחם מדגנים מלאים, המכיל יותר חומרים מזינים וסיבים. תזונה עתירה בפחמימות מזוקקות, כגון לחם לבן, עלולה להשפיע לרעה על בריאות המוח.

צריכה של תזונה עתירה בפחמימות מזוקקות עלולה לגרום לתנגודת לאינסולין ולהשפיע על בריאות המוח. תנגודת לאינסולין קשורה לפגיעה קוגניטיבית ולסיכון מוגבר להתפתחותה של דמנציה.

לכן, רוב אנשי המקצוע הרפואיים, מציעים להגביל את צריכה המזונות המאד מעובדים והפחמימות המזוקקות, כולל לחם לבן. מומלץ לצרוך לחם מדגנים מלאים, המכיל יתר חומרים מזינים מועילים וסיבים שיכולים לקדם בצורה טובה יותר את בריאות המוח.

קפאין

קפאין הוא ממריץ טבעי שנמצא בקפה, תה ומשקאות ומזונות רבים אחרים. יש לו מוניטין מבוסס בשיפור הערנות והריכוז. ככזה, הוא נצרך לעתים קרובות כדי להילחם בעייפות או בישנוניות. במינונים קטנים, הקפאין יכול אפילו להשפיע באופן חיובי על בריאות המוח. אבל בכמויות גדולות, ההשפעות הן פחות מהרצוי, מאחר וזה עלול לגרום במהירות לחרדות ולחוסר מנוחה.

עם זאת, יש לציין שהשפעות הקפאין על בריאות המוח עשויות להשתנות בהתאם לגורמים אינדיבידואליים. גנטיקה ורמות טולרנטיות עשויים להשפיע על האופן שבו הגוף מקבל את הקפאין. צריכה מופרזת של קפאין עלולה להזיק לבריאות הפיזית והנפשית, כגון בהתגברות החרדה, העצבנות ולהפרעות בדפוסי השינה.

מחשבות אחרונות על מספר מזונות המזיקים לבריאות המוח

לכמה סוגי מזונות עלולות להיות השפעות שליליות על בריאות המוח. המזונות הללו מכילים בדרך כלל כמויות גדולות של סוכרים מוספים, שומני טראנס או שומנים רוויים. צריכה על בסיס קבוע של מזונות כאלה עלולה לגרום לדלקת, לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי ולסיכון מוגבר להתפתחותן של מחלות נוירולוגיות.

כדי לשמור על בריאות מוח טובה, חשוב לצרוך תזונה מאוזנת, הכוללת הרבה פירות, ירקות, דגנים מלאים, חלבונים רזים ושומנים בריאים.

שמירה על לחות הגוף וקיום פעילות גופנית סדירה יכולים גם לעזור לקידומה של בריאות מוח טובה.

נכון שההתמכרות למזונות הלא בריאים הללו יכולה להיות מפתה, אבל חשוב לזכור שההשלכות ארוכות הטווח עלולות להיות משמעותיות.

על ידי ביצוע שינויים פשוטים בתזונה, אנחנו יכולים להגן על בריאות המוח שלנו ולהפחית את הסיכון בשלב מאוחר יותר בחיים לפתח ירידה קוגניטיבית או מחלות נוירולוגיות.

 

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

2 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments
פסח
לפני 1 שנה

אלפי שנים אוכלים ושותים אנשים חיים אנשים מתים ועולם כמנהגו נוהג.מותר לאכול ולשתות בהתאם מכל סוגי האוכל והשתייה

ריקי בן גלים
לפני 1 שנה

כתבה מאלפת

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות

7 יתרונות מפתיעים של נמנום במהלך היום

40 דברים שכל אחד צריך לדעת על גיל 40

דרכים לרדת במשקל לעצלנים

7 דרכים לרדת במשקל כשמתעצלים מדי

7 שמנים אתריים אשר נלחמים בזיהומים חיידקיים

באותו נושא