10 דברים שנדודי השינה יכולים לספר לכם על בריאותכם

הכתבות החזקות ביותר לפני כולם בקבוצות של בריא לדעת

נדודי שינה, או היעדר שינה, עלולים להוביל למצבים בריאותיים ופסיכיאטריים. במקרים מסויימים, הבעיות הרפואיות והמנטאליות, הן אלו הגורמות בפועל לבעיות בשינה. אולם, בין אם נדודי השינה מהווים את הגורם או המשפיעים, הקושי להירדם בהחלט מאותת על כך שמשהו לקוי מבחינה בריאותית.
ארגון השינה הלאומי, גורס, שזה תמיד רעיון טוב לעבור בדיקות כלליות אצל רופא, אם הבעיות בשינה הן באופן קבוע. חשוב לקבוע אם זה נגרם בגלל בעיות בריאות בסיסיות, או הפרעות שינה, מאחר ונדודי השינה עלולים להשפיע על איכות החיים.

להלן 10 דברים שנדודי השינה יכולים לספר על בריאותכם

פעילות יתר של בלוטת התריס

זהו מצב שנקרא היפר-תירואידיזם, אם סובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס. זה קורה בעקבות ייצור מוגבר של הורמון שנקרא תירוקסין בבלוטת התריס. במצב כזה, מרגישים בסימפטומים שעשויים להיראות כחיקוי של מצבים בריאותיים אחרים. לפיכך, לא תמיד קל לרופאים לאתר את הבעייה. מלבד נדודי השינה, אתם עלולים לחוות את הסימפטומים שלהלן, בעקבות ההיפר-תירואידיזם:

  • שינוי בתיאבון.
  • פעילות מעיים תכופה מדי, או שלשול.
  • דפיקות לב מהירות מדי, או לא סדירות.
  • חולשה בשרירים ועייפות.
  • אצל נשים – התמעטות במחזור, ותקופות שכלל אינו מופיע.
  • בעיות פוריות.
  • הזעה בצורה חריגה.
  • שינויים בראייה.
  • סחרחורות לעתים תכופות.
  • חרלת וגירודים.
  • ירידה במשקל.
  • רגישות יתר לחום.
  • נפיחות בבסיס הצוואר.

אם איבוד המשקל הוא פתאומי ויש 2 סימפטומים או יותר, חשוב לגשת לרופא להערכה. לא לשכוח לתאר בפני הרופא את השינויים שחלו בגופכם וששמתם לב אליהם, כדי שיוכל לאבחן בצורה נכונה.

מתעוררות בעיות חרדה

מה שאולי גורם לכם להיות ערים בשעות הלילה, אלה החששות לגבי החיים. האם עברתם משהו לאחרונה שגרם לכם לחרדות במידה ניכרת? מומחים אומרים שמוחכם לא ימצא מנוח, אם אתם תמיד חרדים, ואם המוח לא יכול למצוא מנוח, סביר שתשנו בצורה קלה, ותפתחו נדודי שינה.

אולם, הבעייה היא שהמוח לא יכול להבחין בין מה שקורה, לעומת ערות המוח. הנוירו-טרנסמיטרים, ששולחים את האותות במוח, לא מסוגלים להתמודד עם האיומים שהחרדה גורמת להם בעת שאתם ישנים. לכן, גם אם אתם חושבים שזה קורה קצת מדי יום, או בגלל שינה קלה, זה בסופו של דבר גובה את המחיר.

עליכם לגשת למטפל בהקדם, כדי לברר מאיזה בעיות חרדה אתם סובלים. עליכם למצוא מנגנוני התמודדות חיוביים שיעזרו לכם להרגיע את המוח כשאתם הולכים לישון. אצל אנשים מסויימים, כלי העזר הללו לצרכי התמודדות, יכולים לכלול מדיטציה, אימון גופני בצורה קלה ופעילויות מרגיעות אחרות.

המתח משפיע בצורה פיסית על הגוף

כתבות שבריא לדעת
סיבות לאכול ברוקולי

היתרונות הבריאותיים של הברוקולי – אחרי שתקראו לא תוכלו לוותר עליו

טיפים לנשים לירידה במשקל

5 עצות לנשים מעל גיל 40 איך לרדת במשקל

כמו כשחשים מתח נפשי או חרדה, המתח הגופני עלול גם להוביל לשינה קלה. זאת מאחר וטמפרטורת גופכם, קצב הלב והאדרנלין עולים, מה שמשפיע על יכולת השינה העמוקה, המכונה שנת REM. שנת REM מהווה 25% ממחזור השינה שלכם, ותפקודיה המרכזיים הם:

  • איחסון במוח של הזיכרונות לטווח הארוך.
  • לעזור ללמידה שלכם.
  • לייצב, לשפר ולאזן את מצבי הרוח.

אם מפסידים את היתרונות שיש בשינה העמוקה כשהגוף אינו יכול להשלים את שלב ה-REM במחזור השינה, תתעוררו יותר עם תחושות של טשטוש ועייפות, וזאת מאחר והגוף לא נח מספיק בפועל.

לכן, יצירתה של רוטינה מרגיעה לקראת שעת השינה, עשוייה לעזור ולווסת את מחזור השינה שלכם. עליכם גם להימנע מלבצע פעולות גופניות מאומצות, שעתיים לפני השינה.

אתם חווים ריפלאקס של חומציות

אי אפשר לישון שנת לילה טובה ולא משנה מה עושים, אם אתם סובלים מרפלאקס חומצתי, או צרבת. מחלות המשפיעות על דרכי העיכול, עלולות להשפיע על איכות השינה, מאחר ותכולת החומציות בבטן, עולה חזרה בזמן שכיבה במיטה, וזאת על פי הארגון האמריקאי לדום נשימה בשינה.

בעת העמידה או הישיבה במשך היום, זה אינו משפיע על ריפלאקס החומציות. אולם, במצב של שכיבה, החומציות בקיבה שלא יכולה לרדת לקיבה, גורמת לתחושה של צריבה בחזה ולטעם חמוץ בגרון, שמפריעים לשינה, וזוהי תחושה לא נעימה, בלשון המעטה.

קיימות תרופות שיכולות לטפל בבעייה. כדאי לגשת לרופא מיד, כדי לקבל אבחנה נכונה, או טיפול. ככל הנראה 60% מהאנשים עם בעיות בקיבה, סובלים גם מבעיות שינה.

התקפי רעב

התקפי נדודי השינה שלכם, עלולים להיות קשורים להרגלי האכילה שלכם. אם ארוחות הערב שלכם אינם במועדים קבועים ואתם אוכלים פתאום מוקדם יותר, למשל בין השעה 17.00-18.00, אזי, בשעה 2.00 בלילה, המוח יעורר את גופכם בגלל הרעב למזון.
התקפי הרעב הללו קורים בגלל אי איזון מבחינה הורמונאלית, וזה, מדגיש את חשיבות קיום השיגרה, כך שתוכלו להבטיח לעצמכם שינה טובה. נסו ככל האפשר לקיים ארוחות ערב בשעות סדירות, כדי לא להרוס את מחזור השינה שלכם.

אתם שותים יותר מדי קפה במהלך היום.

האם ידעתם שלקפה לוקח בממוצע בין 8 ל-10 שעות כדי להיטמע בגוף? אם אתם שותים כוס או שתיים מוקדם ביום, לפחות 75 אחוזים ממנו, ייטמעו עד השעה שאתם מתכוונים לאכול ארוחת ערב.

אולם, אם אתם שותים קפה בשעות אחר הצהריים או פחות מ-6 שעות לפני השינה, אזי, תהיינה לכם בעיות כדי לזכת בשינה הגונה. מאחר והקפאין מעורר, וזה עלול לעכב את רוטינת השינה שלכם.

למרבה האירוניה, אם אתם מנסים לרדת בכמות צריכת הקפה, גם אז, אתם עלולים לסבול מנדודי שינה, מאחר וגופכם יעבור נסיגה מסויימת כתגובה אוטומטית. יתכן אף שתחוו קצב לב מוגבר, כאבי ראש ועצבנות שעלולים להשפיע על דפוסי השינה.
אך צריך להיות סבלניים בעת שלב הנסיגה, מאחר ושחזור איכות השינה יהיה בצורה חיובית, מאשר להמשיך ולסבול מהשפעותיהם של נדודי השינה.

מצב העור רע, ובמיוחד תחת העיניים

כשסובלים מנדודי שינה, מופיעה נפיחות בעיניים והעור מסביבן הופך להיות כהה יותר. זה קורה מאחר וחוסר השינה גורם לגוף לעבוד קשה יותר פי שניים, כדי להעביר חמצן לאיברים החיוניים, ולמנוע שיבושים. זאת על פי מומחים בטלגרף.

אולם, מאחר ובעקבות כך, הגוף לא מעביר מספיק חמצן לעור, במשך הזמן, העור סביב העיניים נעשה כהה יותר בגלל חוסר החמצן בדם שזורם סביבו. העיגולים הכהים סביב העיניים, יהיו גלויים יותר, מאחר והעור סביב העיניים דק.

האם תהיתם פעם למה השינה נקראת שנת היופי? זה מאחר ולשינה יש השפעה חיובית על בריאות העור, ולכן יתרונותיהם של שינה טובה הם:

  • מביאים להתפתחותם של הורמונים בריאים יותר.
  • מעוררים את התאים.
  • מתקנים את רקמות הגוף.
  • מביאים להיווצרותו של יותר קולאגן שמפחית את הזדקנות העור.

ירידה בחדות החשיבה והיעדר מיקוד

נדודי השינה עלולים להוביל להידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי, ולאיבוד יכולת הריכוז בעת מילוי משימות. כמו כן, אתם עלולים לחוות עיבוד מנטאלי איטי יותר, מה שעלול להשפיע על יכולתכם לקבל החלטות, או לפתור בעיות.

חוסר השינה, גורם לירידה בתפקוד, ומשפיע על יעילות העבודה. תהיו פחות חדי מחשבה, פחות ממוקדים ופחות עירניים. לא תוכלו לקבל הוראות, או למצוא סיבות לגורמים מסויימים, מאחר והקוגניציה שלכם נפגעת.

אם אתם עובדים במשרה בסיכון גבוה, שבה הדיוק, הדריכות והבטיחות חשובים, מעצם כך שאתם סובלים מנדודי שינה, זה עלול לפגוע בביצועיכם. תפקוד לקוי של המוח, עלול להציב תחת סיכון אתכם ואת האנשים שמסביבכם. לפיכך, עליכם לגשת לרופא באופן מיידי לפני שתיגרמנה פגיעות או תאונות שעלולות לפגוע במישהו.

נדודי שינה במשך תקופה ארוכה שאינם מטופלים, עלולים להוביל לאובדן זיכרון. זאת מאחר והיעדר השינה לא מאפשר למוח להחלים, לחזור לעצמו ולהתארגן מחדש. קיימים מחקרים המציגים שיפור והתאוששות הזיכרון לאחר שנת לילה טובה. לכן, אל תתמהמהו במציאתו של פיתרון חיובי ובר ביצוע לבעייה זאת.

אתם מועדים יותר להתקררויות, שיעול וחום

האם אתם תמיד מתמודדים עם התקררות או שעול? האם אתם תמיד הראשונים להיות במיטה בתקופת השפעת? אם אתם סובלים מנדודי שינה, תמצאו את עצמכם לעתים קרובות מקוררים, משתעלים וסובלים מחום, מאחר וגופכם נמצא תחת הגנה נמוכה נגד וירוסים וחיידקים.

מצב מתמשך של הפרעות בשינה דומה למצב שבו הגוף עובר רמות גבוהות של מתח. כתוצאה מכך, מערכת החיסון של הגוף יורדת, ואתם פגיעים יותר למחלות.

שינה טובה עוזרת לגוף לייצר חלבונים שנקראים ציטוקינים שעוזרים במצבי זיהום ודלקות. כשאינכם ישנים היטב, עם זאת, רמות החלבון הללו בגוף צונחות והנוגדנים נחלשים.

רוטינת השינה ותנאיה, צריכים להשתפר

סגנון החיים שלכם משחק תפקיד חיוני כדי להישאר בריאים. יתכן והסיבה לכך שאתם סובלים מנדודי שינה, נעוצה בכך שאינכם מפחיתים את הפעילויות שלכם, אפילו כשאתם כבר נמצאים במיטה. כמו כן, יתכן ואינכם יוצרים סביבה בריאה לשינה.

האם אתם מתעסקים בגאדג'טים דקות לפני שאתם עוצמים את העיניים? מחקרים הוכיחו שהרגל כזה עלול לשבש את מחזור השינה. האם חדר השינה מבולגן או חם מדי? התנאים הפיסיים סביבכם, עלולים להשפיע על איכות שנתכם.

עשו מאמץ ליצור לעצמכם רוטינת שינה בריאה ותנאים נוחים, ואז תוכלו להבחין בהבדל שזה ייצור מבחינת דפוסי השינה שלכם. אל תתרגלו לחוסר סדר ולהפרעות, במקום זה, הקשיבו לאותות שגופכם שולח.

מחשבות אחרונות על הדברים שנדודי השינה יכולים לספר לכם על בריאותכם

בני האדם מבלים יותר מרביעית מחייהם במיטה, אך רובם לא באמת עושים מאמץ כדי לזכות בשינה איכותית. אם תעשו שינויים חיוביים מבחינת הצורה בה אתם ישנים, תזכו לראות את השיפור מיד, אם אתם סובלים מנדודי שינה בצורה חריפה.

אולם, אם נדודי השינה שלכם עדיין נמשכים במשך שבועות וחודשים, תצטרכו לעבור אבחון רפואי נאות על ההפרעות הללו, שבאמת מזיקות לכם. יש אנשים שלא יודעים באמת שהם לא זוכים בשינה מספיק טובה או סובלים מנדודי שינה. מסיבה זאת, יש לגשת לרופא, או למומחה, שיכולים להיות לעזר רב.

שתפו עם חברים ומשפחה, הם עוד יודו לכם!
שיתוף
וואטסאפ
ציוץ
שלח לחבר/ה
טלגרם

תגובות לכתבה

0 תגובות
Inline Feedbacks
View all comments

להיות בריאים יותר בכל פלטפורמה, הצטרפו אלינו

בריא לדעת מציג מידע כללי בתחומי בריאות ואורח חיים ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי ו/או מקצועי. תכני בריא לדעת אינם בגדר המלצה או עצה או ייעוץ רפואי. השימוש באתר באחריות בלעדית של הגולש/ת.

בריא לדעת בשבילך

בריאות, תזונה

6 מזונות שמאיצים את ההזדקנות וכדאי להימנע מהם

דברים אלה קורים לגוף שלכם כאשר אתם מפסיקים לעשן

טיפים כיצד למדוד את קצב הלב

השמנה בחגים

15 טיפים שיעזרו לנו להימנע מעלייה במשקל בתקופת החגים

באותו נושא