אנשים שצורכים אלכוהול בצורה מוגזמת מעלים את רמת הסיכון בבעיות בכבד, כגון מחלת כבד אלכוהולית.
עדיין, גם אלה שאינם שותים אלכוהול בצורה מוגזמת עלולים לחלות גם במחלת הכבד, המכונה מחלת הכבד השומני הלא אלכוהולי (NAFLD). לחומרת המחלה ישנם טווחים, והסננה שומנית ודלקת לא אלכוהולית (NASH) הוא מצב שבו יש דלקת של הכבד, שהוא רציני ועשוי לגרום לשחמת כבד.
הסטטיסטיקה מראה כי יותר מעשרים אחוזים מהאוכלוסייה בארצות הברית מושפע NAFLD, ו 2-3% על ידי NASH. במקרים של NAFLD, חולים אין שום סימפטומים או שהסימפטומים מועטים מאוד, כגון ירידה במשקל, חולשה כללית, עייפות, כאב בבטן הימנית העליונה.
NAFLD מתרחשת במקרה של הצטברות שומן בכבד, שאינו כתוצאה משתיית אלכוהול, אבל הסיבה יכולה להיות תת-תזונה, עמידות לאינסולין, הרזיה מהירה, סוכרת, כולסטרול גבוה, צהבת נגיפית, ועוד כמה תרופות כמו אספירין, diltiazem, סטרואידים, amiodarone, טטרציקלין, או תרופות אנטי-ויראליות.
הטיפול ב NASH ו NAFLD אמור להוריד את הגורמים האפשריים, או גורמי סיכון, כמו ירידה במשקל, הפסקת השימוש בסמים, או איזון סוכרת. טיפולים תרופתיים במחלה הוכחו כמוצלחים אבל כוללים חומצה אורסודאוקסיכולית, גלוקגון, מטפורמין, עירוי גלוטמין, ו metronidazole.
יתר על כן, ישנם טיפולים טבעיים במחלת הכבד השומני הלא אלכוהולי, שיש להם השפעות מצויינות, כגון:
דיאטה עם ערך גליקמי נמוך
במטרה לרפא או למנוע את מחלת הכבד השומני, המנעות ממאכלים בעלי ערך גליקמי גבוה (GI) תעזור הרבה, וזאת מכיוון שהם מעלים את רמת הסוכר בדם, כמו אורז חום, תפוחי אדמה, אבטיח, ומזונות מעובדים כגון בירה, חטיפי שוקולד , ודגנים ממותקים. מחקר מ -2008 שפורסם ב- Journal of Gastroenterology הקנדי הראה כי הסוכר מוביל NAFLD, ו -80% מהחולים NAFLD שתו כמות מספקת של מיצים ומשקאות קלים השווה ל- 12 כפיות סוכר.
לכן, מומלץ לאכול מאכלים בעלי ערך גליקמי נמוך, כמו בצל, תפוחים, שום, ביצים, קטניות, אגסים, ארטישוק, ברוקולי, כרוב, כרוב ניצנים, גזר, ירקות עליים ירוקים
תרגילים
אחד הטיפולים היעילים ביותר לכבד שומני לא אלכוהולי היא ירידה במשקל. על פי סקירה מערכתית שפורסמה ב- Journal of Hepatology בשנת 2012, פעילות גופנית היא הטיפול הזול והיעיל ל – NAFLD.כלומר, בסקירה זו מעורבים 12 מחקרים שבחנו את השפעות הפעילות האירובית ואימוני התנגדות פרוגרסיבית במקרה של הכבד השומני הלא אלכוהולי במבוגרים.
40 דקות במאמץ בינוני עד התעמלות אירובית אינטנסיבית במשך 5 ימים בשבוע עוזרות ביעילות בטיפול, מכיוון שהדבר ישפר את איכות ערכי האנזים ואיזון הכבד.
זרעי פשתן
זרעי פשתן מכילים phytoconstituents אשר למעשה מונעים ביעילות מהורמונים מזיקים לאמץ את הכבד. ב 2013 כתב העת Lipids in Health and Disease פרסם מחקר שציין כי התערובת של שמן פשתן, וחומצה אלפא-ליפואית משפרת את תפקוד הכבד ומונעת הצטברות שומן סטרס חמצוני, כך שזה מגן מפני המחלה.
לתוצאות טובות, כדי לשמור על הרעננות של שמן הפשתן, ולהימנע מעיפוש, כדאי לטחון אותו באמצעות מטחנת קפה. לאחר מכן, תוכל להוסיף אותו לסלטים שלך.
שן הארי
עלה שן הארי או שורש (officinale Taraxacum) מאוד מועילים מכיוון שהם משפרים את תפקודי הכבד ומנקים אותו גם במקרה של NAFLD. מטהר וגורם לחילוף החומרים השומניים שהופקדו בכבד. כתב העת Food and Chemical Toxicology פרסם מחקר שגילה כי תמצית של עלה שן הארי מונעת ומטפלת ב NAFLD הקשורה להשמנה, ומפחיתה ביעילות הצטברות של שומן בכבד ומורידה תנגודת לאינסולין.
במקרה דנן התה של שורש שן הארי עוזר מאוד. יש להוסיף כפית בכוס מים רותחים, מכסים למשך 10 דקות. ואז, מסננים ושותים. יש לשתות כוס 3 פעמים ביום למשך 3 שבועות.
כוסברה
כוסברה (Coriandrum sativum) המכילה נוגדי חמצון ברמה גבוהה יעילה מאוד בטיפול ויש לה השפעות חזקות בטיפול בסוכרת. מספקת תוצאות במקרה של בעיות בכבד, והמצב קשור ל NAFLD, במיוחד בסוכרת.
עמלה או דומדמנית הודית
דומדמנית הודית (Emblica officinalis), או עמלה, פרי האמאלאקי, הוא צמח פופולרי ברפואה איורוודית, שיש לו תכונות התחדשות חזקות והוא שימושי מאוד בטיפול מחלת כבד שומני וסוכרת. הפרי עשיר בחומרים נוגדי חמצון שתומך בתפקוד הכבד, כגון חומצה אלגית, ויטמין C, corilagin, חומצה גאלית, ו gallotannin. כמו כן נמצא כי זה עוזר במקרה של דלקת כבד הנגרמת מ hepatotoxin, המהווה סימפטום נפוץ של NASH.
גדילן מצוי
גדילן מצוי (Silybum marianum) הוא ככל הנראה אחד מצמחי המרפא המועיל ביותר למניעת NAFLD ולשיפור פעילות הכבד. הפלבנואידים שיש בגדילן המצוי מונעים נזק לכבד, גמילה של הגוף, ומעלה את רמות הגלוטתיון בכבד.
גלוטתיון הוא מרכיב חיוני עבור תפקוד נמוך של הכבד במקרה של NAFLD.מחקרים הראו גם כי הוא גם מועיל למחלות כבד שונות אחרות, כמו שחמת, הפטיטיס אלכוהולי, צהבת נגיפית, ורעילות כימיות. מומחים ממליצים שתייה של 900 מיליגרם פעמיים ביום עם הארוחות.
שורש ליקריץ
שורש ליקוריץ (glabra Glycyrrhiza) מאוד יעיל בטיפול ב NAFLD. כמו כן נפוץ בשימוש ברפואה איורוודית. כתב העת Phytotherapy Research פרסם כפול סמיות, מחקר אקראי בשנת 2012, שמצא כי תמצית של שורש ליקוריץ הפחיתה אנזימי כבד בצורה רצינית ב -66 חולים עם NAFLD.
יש לשפוך מים רותחים על כפית אבקת שורש ליקוריץ, ולתת לו "לנוח" במשך 10 דקות, הוציאו את השורש ותהנו מהתה. יש לשתות 1-2 ביום.
קינמון
קינמון (seylanicum Cinnamomum) הוא עשב מחמם שמסייע לעיכול ותומך בכבד ובבריאותו. Nutrition Research פרסם מחקר כפול-סמיות, מבוקר פלצבו ב -2014, בו השתתפו 50 חולי NAFLD שלקחו באקראי או שתי כמוסות של קינמון או שתי כמוסות פלסבו יומיים, למשך 3 חודשים. חוקרים גילו כי צריכת 1,500 מיליגרם של קינמון על בסיס יומי משפרת NAFLD.
כורכום
בכורכום (Curcuma longa) יש מרכיב פעיל ומועיל מאוד הכורכומין, שמטפל במחלות כבד ביעילות ובצהבת. בנוסף התבלין המדהים גם מוריד דלקת, סטרס חמצוני, משנה חילוף החומרים של השומן, ומשפר את הרגישות לאינסולין, כך שהתבלין מפחית את הפגיעה בכבד ומחלות כבד שומני לא אלכוהולי.
יתר על כן, מטפל בצורה יעילה בסרטן הכבד, המכונה hepatocarcinoma, סיסטיק הכבד. יש להכין תה כורכום, או פשוט להוסיף אותו הארוחות וליהנות מכל היתרונות הבריאותיים שלו.
כאן נציע כמה דרכים יעילות כדי למנוע את מחלות הכבד באופן טבעי, ובטוח לחלוטין. יתר על כן, הטיפים הבאים יהיו גם לעזר רב במקרה של השתלת כבד:
- הגבלה בצריכת השומן הרווי: התמקדו בתזונה עשירה במזונות וחומרים מזינים וזאת במטרהלחזק את המערכת החיסונית ומניעת מחלות כבד.
הימנעו מאלכוהול: כדאי להימנע מצריכת אלכוהול גם אם אתם סובלים ממחלת כבד שאינו אלכוהולי . שימו לב שיש סירופים נגד שיעול המכילים אלכוהול. - המנעו ממזונות מעובדים: מזון מעובד ומרכיבים כמו סירופ תירס סירופ תירס עתיר פרוקטוז (HFCS) מזיקים מאוד. HFCS יוצר חומצת שתן שמוביל ללחץ דם גבוה, נזק לכבד, גאוט.
- תר על כן, מזונות GMO כמו תירס פוגעים בחיידקי מעיים טובים ומעכבים עיכול, שהורס את פעילותו התקינה של הכבד.
- הימנע תרופות מזיקות: הכבד עשוי להינזק גם משימוש בכמויות גדולות של פרצטמול (אקמול).
- אזהרת הריון: מומלץ כי נשים שעברו השתלת כבד צריכות להמנע מכניסה להריון לפחות שנה אחרי זה, וצריך להימנע מהנקה בשל סיכונים אפשריים של התינוק יחשף אימונוסופרסיבי תרופות דרך החלב.
- לעבור בדיקות אנזימי כבד: אם אתם חולים באחת ממחלות הכבד השומני מומלץ כי תעברו בדיקות אנזימי הכבד
- להימנע מקבלת חיסונים עם נגיפים חיים: שימו לב שאנשים שעברו השתלת כבד לא צריכים לקבל חיסונים עם נגיפים חיים.
יתר על כן, יש גם כמה תרופות טבעיות אשר הוכיחו כיעילות מאוד במקרה של מחלת כבד שומני לא אלכוהולי, כולל קרניטין, תה ירוק, חומצה פולית, בטאין, מלחי מרה, כולין, ויטמין E, פפאיה, ויטמין B6, ענבי תמצית זרעים, ויטמין B12, ברביריס, ויטמין D3 (כולקלציפרול), ג'ינג'ר, תמצית קליפת עץ אורן, מתיונין S-adenosyl (SAM-e), Cascara Sagrada, ג'ינסנג דרומי, goldenseal.