בשנת 2021, כתב העת Cardiovascular Research פרסם סקירה של מטא-אנליזות של מחקרים העוסקים באסטרטגיות תזונתיות למניעת טרשת עורקים.
טרשת עורקים היא היצרות והתקשות של העורקים הנגרמת מהצטברות של רובד כולסטרול.
המצב קשור למחלות לב וכלי דם, כולל התקפי לב.
חוקרים כתבו כי "עבור אוכלוסיית המבוגרים הבריאה, צריכה מועטה של מלח ומזונות ממקור מן החי וצריכה מוגברת של מזונות מהצומח – דגנים מלאים, פירות, ירקות, קטניות ואגוזים – קשורות להפחתת הסיכון לטרשת עורקים".
ברוב המזונות הצמחיים יש רמות גבוהות של אשלגן, מגנזיום וסיבים, שכל אחד מהם חשוב לבריאות הלב מסיבות שונות.
אשלגן הוא מינרל הממלא תפקיד חשוב בשמירה על דופק סדיר ושמירה על יציבות שריר הלב.
מגנזיום עובד עם סידן כדי להבטיח דופק בריא; סידן ממריץ את סיבי השריר של רקמת שריר הלב, וגורם להתקצרותם והתכווצותם. מגנזיום חוסם סידן כך שסיבי השריר יכולים להירגע, ויוצרים דופק יציב.
להלן המאכלים הבריאים ביותר עבור הלב:
חמאת שקדים
ממרח האגוזים לא רק טעים, הוא רב תכליתי כחטיף. מורחים חמאת שקדים על מקלות סלרי או מעל טוסט, או מערבבים אותה ליוגורט בסגנון יווני ליצירת מטבל טעים, למשל.
חמאת שקדים מכילה שומנים חד בלתי רוויים ורב בלתי רוויים , שמחקרים מראים שהם טובים ללב.
יותר מדי שומן רווי עלול להזיק לבריאות הלב על ידי הגדלת הכולסטרול ה"רע" בגוף, מה שמוביל לחסימות של עורקי הלב שיכולים בסופו של דבר להוביל או לתרום להתקף לב .
מקורות לשומן רווי כוללים מזונות מהחי, כגון בשר בקר , עופות, ביצים, מוצרי חלב מלאים ושמנים טרופיים, כמו שמן קוקוס .
שומנים חד בלתי רוויים, לעומת זאת, יכולים לסייע בהורדת הסיכון למחלות לב על ידי הפחתת רמות הכולסטרול המזיקות בדם.
שמן קנולה, שמן זית, אבוקדו, שמן בוטנים ושמן חריע הם מקורות טובים לשומנים חד בלתי רוויים.
שומנים רב בלתי רוויים גם עוזרים להפחית את רמת הכולסטרול הרע בגוף ולכן מגנים על בריאות הלב.
אגוזי מלך, זרעים (כולל פשתן, צ'יה, חמניות וקנבוס), דגים שומניים כמו סלמון וטונה, פולי סויה וטופו הם מקורות טובים לשומנים רב בלתי רוויים.
תפוחים
יש סיבה לאמירה "תפוח ליום מרחיק את הרופא". תפוחים הם מאוד מזינים ומלאים בנוגדי חמצון המועילים לבריאות הלב וכלי הדם, מערכת כלי הדם נקראת גם מערכת הדם.
היא מורכבת מכלי הדם המובילים דם לחלקים שונים בגוף, כולל ללב. מערכת כלי דם בריאה היא חיונית לבריאות הלב .
לדוגמה, תפוחים מכילים קוורצטין, נוגד חמצון שמחקר מציע שיכול לעזור להילחם בדלקות .
תפוחים הם גם מגוונים למדי.
אפשר לאכול תפוח שלם כחטיף, לחתוך תפוח לפרוסות ולעלות עליהן חמאת בוטנים או לקצוץ לשימוש בסלטים. תפוחים מכילים כמות בריאה של סיבים מסיסים, שאינם נספגים במערכת העיכול ויכולים להיקשר לכולסטרול ולהוציאו מהגוף.
אבוקדואים
אבוקדו לא רק משמח את בלוטות הטעם שלכם, הוא גם טוב ללב שלכם. בנוסף להיותו טעים, באבוקדו יש שפע של שומן חד בלתי רווי, שיכול לסייע בהורדת כולסטרול ה-LDL , הידוע בכינויו "הכולסטרול הרע" מכיוון שהוא מתאסף בדפנות כלי הדם, ומצמצם את העורקים.
מחקר גדול שפורסם במרץ 2022 בכתב העת של איגוד הלב האמריקני מצביע על כך שאכילת אבוקדו יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב וכלי דם.
צריכת אבוקדו גבוהה יותר הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם ולמחלות לב כלילית בקרב גברים ונשים שהיו חלק מהמחקר, כתבו החוקרים.
"החלפת מזונות מסוימים המכילים שומן באבוקדו עלולה להוביל לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם", סיכמו החוקרים.
שעועית
שעועית היא מקור נהדר לסיבים מסיסים, אומרת לאה קאופמן, תזונאית ב-NYU Langone Health בניו יורק.
מחקרים מצביעים על כך שאכילת שעועית משומרת יכולה, עבור אנשים מסוימים, לסייע בהפחתת שני סוגים של כולסטרול בגוף, כולל כולסטרול LDL, המכונה "הכולסטרול הרע". אכילת כוס, או 180 גרם, של מגוון שעועית משומרת, בהשוואה לכוס אורז לבן, "הפחיתה את הכולסטרול הכולל וה-LDL במבוגרים עם כולסטרול LDL גבוה, תומכת באסטרטגיה מעשית להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם", על פי מחקר אשר פורסם בשנת 2021 ב- Journal of Nutrition .
אגוזים
מחקר גדול שפורסם ב-2017 בכתב העת של הקולג' האמריקאי לקרדיולוגיה מצביע על כך שאכילת אגוזים שומרת מפני מחלות לב. החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך מספר שנים והגיעו למסקנה ש"צריכה גבוהה של של אגוזים הייתה קשורה באופן הפוך למחלות לב וכלי דם כוללות ולמחלות לב כלילית".
אגוזי מלך במיוחד הם חטיפים בריאים ללב. הסיבה לכך היא שהם עשירים בפוליפנולים ואומגה 3 – תרכובות טבעיות שנמצאות במזונות מהצומח – שמחקרים מראים שהם יכולים להילחם בדלקות.
אגוזים טובים לנשנוש כוללים:
- שקדים.
- אגוזי ברזיל.
- קשיו.
- פיסטוקים.
- אגוזי מלך.
מיץ תפוזים טבעי 100%
מאה אחוז מיץ תפוזים מכיל הספרידין, פלבנואיד רב עוצמה שיכול להועיל לבריאות הלב וכלי הדם. פלבונואידים הם חומרים טבעיים שמקורם בצמחים שיש להם, לפי מחקרים, השפעות מועילות לבריאות הלב.
הם נמצאים בפירות, ירקות, דגנים, קליפות עץ, שורשים, תה ויין.
מחקר שפורסם בכתב העת Hypertension בשנת 2021 מצביע על כך שצריכת מזונות עשירים בפלבנואידים יכולה לסייע בהורדת לחץ הדם. לחץ דם גבוה לא מטופל עלול להוביל להתקף לב, מחלת עורקים כליליים ואי ספיקת לב.
בשיתוף פעולה עם:
לנשום: אפליקציית הרגיעה והמדיטציה של ישראל, כעת להורדה!
האגוז עם הכי הרבה נוגדי חמצון – אגוז פקאן
במקום השני אגב – אגוז מלך
תודה רבה על המידע המועיל